Sałatka z pieczonym batatem i granatem to kolorowa i pełna witamin propozycja na rodzinny stół, jak i również do lunchboxa. Przygotowanie sałatki zajmuje około 30 minut ze względu na konieczność pieczenia batata i papryki. W czasie pieczenia przygotujecie pozostałe składniki. Sałatka idealnie się sprawdzi jako oddzielne danie, ale także możecie ją wykorzystać jako dodatek do mięs – sprawdzi się także na grillu. Smacznego!
Zobacz też:
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Sałatka z pieczonym batatem i rukolą
Sałatka z pieczonym granatem i papryką
Drukuj przepisSkładniki
- batat
- żółta papryka
- połowa granata
- ser feta
- garść kolendry
- SOS: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyka soku z cytryny, 2 łyżki musztardy francuskiej
- łyżka oliwy do pieczenia warzyw
Przepis
Batata obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na ciarki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Wrzucamy do miski i zalewamy łyżką oliwy. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy 20 minut w termoobiegu nastawionym do 220 stopni.
Granat obieramy. Ser kroimy w kostkę. Kolendrę siekamy.
Składniki sosu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy go i energicznie nim wstrząsamy, aż składniki sosu się połączą w jednolitą konsystencję.
Wszystkie składniki wykładamy na talerz i polewamy sosem. Sałatka smakuje doskonale na ciepło i na zimno.
0 komentarzy