Owoce/ Sałatki/ Sałatki na imprezę/ Zdrowe sałatki

Sałatka z pieczonym batatem i papryką

Sałatka z pieczonym batatem i granatem to kolorowa i pełna witamin propozycja na rodzinny stół, jak i również do lunchboxa. Przygotowanie sałatki zajmuje około 30 minut ze względu na konieczność pieczenia batata i papryki. W czasie pieczenia przygotujecie pozostałe składniki. Sałatka idealnie się sprawdzi jako oddzielne danie, ale także możecie ją wykorzystać jako dodatek do mięs – sprawdzi się także na grillu. Smacznego!

Zobacz też:

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Sałatka z pieczonym batatem i rukolą

Sałatka z pieczonym granatem i papryką

Drukuj przepis
Porcji: 2-3 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • batat
  • żółta papryka
  • połowa granata
  • ser feta
  • garść kolendry
  • SOS: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyka soku z cytryny, 2 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżka oliwy do pieczenia warzyw

Przepis

1

Batata obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na ciarki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Wrzucamy do miski i zalewamy łyżką oliwy. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy 20 minut w termoobiegu nastawionym do 220 stopni.

2

Granat obieramy. Ser kroimy w kostkę. Kolendrę siekamy.

3

Składniki sosu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy go i energicznie nim wstrząsamy, aż składniki sosu się połączą w jednolitą konsystencję.

4

Wszystkie składniki wykładamy na talerz i polewamy sosem. Sałatka smakuje doskonale na ciepło i na zimno.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top