Sałatka z gruszką i serem pleśniowym to pyszna propozycja na każdą porę dnia. Może by podawana jako oddzielne danie, ale również wspaniale smakuje w towarzystwie mięs, w szczególności wołowiny. Słodki smak gruszki pasuje do słonego smaku sera, wzajemnie się uzupełniając. Nie ma tutaj nudy! Tę sałatkę zrobicie bardzo szybko, bowiem wcześniej nie trzeba obrabiać składników. Smacznego!
Obserwuj mnie, bądź na bieżąco 🙂Zobacz też:
Sałatka z pieczonym batatem i rukolą
Sałatka z serem kozim i ogórkiem
Przepis na sałatkę z gruszką i serem pleśniowym
Drukuj przepisSkładniki
- 2 garście mieszanki sałat
- gruszka
- 100 g sera lazur
- garść orzechów włoskich
- czerwona cebula - opcjonalnie, dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki
- SOS: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyka soku z cytryny, 2 łyżki musztardy francuskiej
Przepis
Sałatę umieszczamy w misce. Gruszkę kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plastry.
Ser kroimy w kostkę, orzechy siekamy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki.
Składniki sosu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy, wstrząsamy do połączenia się składników. Polewamy sałatkę sosem.
1 komentarz
ania
19/12/2022 at 14:36mniam