Bakłażany faszerowane mięsem mielonym podane z pomidorkami koktajlowymi i pietruszką będą efektowny obiadem dla całej rodziny. Przygotowanie bakłażanów zajmuje około 1,5 godziny. Możecie zaserwować je także z sosem czosnkowym, który pasuje do nich doskonale. Łódeczki z bakłażanów powinny być dość cienkie, aby warzywo odpowiednio się dopiekło i nie było twarde. Im będą większe, tym musicie piec je troszkę dłużej. Ważne, aby zmieniły kolor na ciemniejszy. Gdyby wydawało się Wam, że bakłażany są zbyt spieczone z wierzchu, zakryjcie je podczas pieczenia folią aluminiową, aby ich nie spalić. Zapraszam Was na ten przepyszny przepis 🙂
Zobacz też:
Cukinie faszerowane mięsem mielonym
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Makaron z bakłażanem i boczkiem
Przepis na bakłażany faszerowane mięsem mielonym
Drukuj przepisSkładniki
- 2 bakłażany
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 250 ml passaty pomidorowej
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- kawałek sera feta do posypania
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- DO SAŁATKI: garść pomidorków koktajlowych, garść natki pietruszki, pół czerwonej cebuli, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny
Przepis
Bakłażany kroimy na pół. Miąższ w połówkach nacinamy wzdłuż i w poprzek. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły. Wydrążamy miąższ łyżką. Staramy się, aby grubość bakłażana po wydrążeniu była z każdej strony taka sama, aby nie były po upieczeniu twarde. Miąższ ze środka kroimy w drobną kostkę - przyda się do farszu.
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy do zrumienienia. Dodajemy miąższ z bakłażana, chwilę smażymy i dodajemy passatę oraz przyprawy - rozmaryn, gałkę, paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na wolny ogniu 10 minut.
Bakłażany wykładamy na blachę i nadziewamy farszem. Na wierz posypujemy kawałki sera feta. Bakłażany na blaszce można ułożyć obok siebie, aby się nie przewracały.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół i wkładamy bakłażany na 40 minut.
Następnie przygotowujemy sałatkę. Pomidorki kroimy na pół, cebulę kroimy w kostkę, natkę siekamy. Mieszamy składniki, dodajemy oliwę i sok z cytryny.
Upieczone bakłażany podajemy posypane sałatką.
0 komentarzy