Dania z wołowiną/ Obiady

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym

Przepis na bakłażany faszerowane mięsem mielonym
5/5 - (1 głos)

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym podane z pomidorkami koktajlowymi i pietruszką będą efektowny obiadem dla całej rodziny. Przygotowanie bakłażanów zajmuje około 1,5 godziny. Możecie zaserwować je także z sosem czosnkowym, który pasuje do nich doskonale. Łódeczki z bakłażanów powinny być dość cienkie, aby warzywo odpowiednio się dopiekło i nie było twarde. Im będą większe, tym musicie piec je troszkę dłużej. Ważne, aby zmieniły kolor na ciemniejszy. Gdyby wydawało się Wam, że bakłażany są zbyt spieczone z wierzchu, zakryjcie je podczas pieczenia folią aluminiową, aby ich nie spalić. Zapraszam Was na ten przepyszny przepis 🙂

Zobacz też:

Cukinie faszerowane mięsem mielonym

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami

Makaron z bakłażanem i boczkiem

Przepis na bakłażany faszerowane mięsem mielonym

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 2 bakłażany
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kawałek sera feta do posypania
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • DO SAŁATKI: garść pomidorków koktajlowych, garść natki pietruszki, pół czerwonej cebuli, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny

Przepis

1

Bakłażany kroimy na pół. Miąższ w połówkach nacinamy wzdłuż i w poprzek. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły. Wydrążamy miąższ łyżką. Staramy się, aby grubość bakłażana po wydrążeniu była z każdej strony taka sama, aby nie były po upieczeniu twarde. Miąższ ze środka kroimy w drobną kostkę - przyda się do farszu.

2

Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy do zrumienienia. Dodajemy miąższ z bakłażana, chwilę smażymy i dodajemy passatę oraz przyprawy - rozmaryn, gałkę, paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na wolny ogniu 10 minut.

3

Bakłażany wykładamy na blachę i nadziewamy farszem. Na wierz posypujemy kawałki sera feta. Bakłażany na blaszce można ułożyć obok siebie, aby się nie przewracały.

4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół i wkładamy bakłażany na 40 minut.

5

Następnie przygotowujemy sałatkę. Pomidorki kroimy na pół, cebulę kroimy w kostkę, natkę siekamy. Mieszamy składniki, dodajemy oliwę i sok z cytryny.

6

Upieczone bakłażany podajemy posypane sałatką.

Przepis na bakłażany faszerowane mięsem mielonym
Przepis na bakłażany faszerowane mięsem mielonym
Przepis na bakłażany faszerowane mięsem mielonym
Przepis na bakłażany faszerowane mięsem mielonym
  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top