Kotlety schabowe według Magdy Gessler są rzeczywiście wyśmienite! Kruche, delikatne, chrupiące. W zasadzie nie ma w ich przygotowaniu wielkiej sztuki, potrzeba tylko kilku godzin na moczenie mięsa w mleku. Właśnie to dzięki mleczno-cebulowej marynacie mięso kruszeje i staje się tak miękkie. Mięso na kotlety należy rozbić cieniutko, a także przekroić żyłki, jeżeli takie występują na kotletach – to właśnie przez żyłki, kotlety schabowe nie raz nam się zwijają na patelni – ten patent pozwoli tego uniknąć. Magda zaleca przygotowanie kotletów dużych, a właściwie wielkich na cały talerz, jednak ja zrobiłam je w rozmiarze domowym. Do smażenia kotletów koniecznie użyjcie smalcu, dzięki któremu będą miały ten wyjątkowy smak i będą dobrze wysmażone.
Zobacz też:
Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone
Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem
Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych
Kotlety z kurczaka
Przepis na kotlety schabowe wg Magdy Gessler
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g schabu
- 300 ml mleka
- 2 średnie cebule
- duże jajko lub dwa małe
- mąka do panierowania
- bułka do panierowania
- sól i pieprz
- smalec do smażenia
Przepis
Mięso kroimy na kotlety i je cienko rozbijamy. Jeżeli widzimy na kotletach żyłki, przecinamy je. Cebulę kroimy w plastry. Kotlety umieszczamy w głębokim naczyniu i przekładamy cebulą, zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki. Moczymy 2-3 godziny w zalewie.
Następnie kotlety wyjmujemy z mleka i dokładnie osuszamy, najlepiej ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy z obu stron po kilka minut - na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



0 komentarzy