Dania z wieprzowiną/ Mięsa/ Obiady

Kotlety schabowe według Magdy Gessler

Kotlety schabowe według Magdy Gessler są rzeczywiście wyśmienite! Kruche, delikatne, chrupiące. W zasadzie nie ma w ich przygotowaniu wielkiej sztuki, potrzeba tylko kilku godzin na moczenie mięsa w mleku. Właśnie to dzięki mleczno-cebulowej marynacie mięso kruszeje i staje się tak miękkie. Mięso na kotlety należy rozbić cieniutko, a także przekroić żyłki, jeżeli takie występują na kotletach – to właśnie przez żyłki, kotlety schabowe nie raz nam się zwijają na patelni – ten patent pozwoli tego uniknąć. Magda zaleca przygotowanie kotletów dużych, a właściwie wielkich na cały talerz, jednak ja zrobiłam je w rozmiarze domowym. Do smażenia kotletów koniecznie użyjcie smalcu, dzięki któremu będą miały ten wyjątkowy smak i będą dobrze wysmażone.


Zobacz też:

Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone

Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem

Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych

Kotlety z kurczaka


Przepis na kotlety schabowe wg Magdy Gessler

Drukuj przepis
Porcji: 5 Czas gotowania: 3 godziny

Składniki

  • 500 g schabu
  • 300 ml mleka
  • 2 średnie cebule
  • duże jajko lub dwa małe
  • mąka do panierowania
  • bułka do panierowania
  • sól i pieprz
  • smalec do smażenia

Przepis

1

Mięso kroimy na kotlety i je cienko rozbijamy. Jeżeli widzimy na kotletach żyłki, przecinamy je. Cebulę kroimy w plastry. Kotlety umieszczamy w głębokim naczyniu i przekładamy cebulą, zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki. Moczymy 2-3 godziny w zalewie.

2

Następnie kotlety wyjmujemy z mleka i dokładnie osuszamy, najlepiej ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy z obu stron.

3

Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy z obu stron po kilka minut - na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top