Mięsa/ Obiady

Kacze żołądki w sosie śmietanowym

Kacze żołądki w sosie śmietanowym na pewno przypadną do gustu wszystkim tym, którzy lubią także zajadać się żołądkami kurzymi. U mnie w domu od dziecka jadło się podroby, więc takie smaki doskonale znam i lubię. Żołądki z kaczki, w porównaniu do żołądków kurzych, są nieco delikatniejsze i oczywiście większe. Inspiracje do przepisu zaczerpnęłam z tej strony, jednak dodałam do sosu odrobinę mąki, aby sos był gęściejszy oraz użyłam mniej bulionu i śmietany. Kolejnym razem spróbuję żołądki kacze udusić razem z warzywami, podobnie, jak zrobiłam to w przepisie na gulasz z jelenia.


Zobacz też:

Prosty gulasz wieprzowy

Żołądki drobiowe w sosie paprykowym

Żołądki drobiowe w sosie musztardowo-chrzanowym

Przepis na kacze żołądki w sosie śmietanowym

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 500 g kaczych żołądków
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 300 ml bulionu
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka majeranku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • ziemniaki lub kasza do podania

Przepis

1

Żołądki oczyszczamy z błon i kroimy w plastry - jeden żołądek na trzy kawałki. Podsmażamy na oleju do zrumienia.

2

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Dodajemy na patelnie do żołądków i podsmażamy do momentu, aż cebulką się zeszkli.

3

Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy pod przykryciem ponad godzinę, aż żołądki zmiękną.

4

Odlewamy z garnka pół szklanki bulionu i mieszamy dokładnie ze śmietaną. Wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. Następnie, ponownie odlewamy pół szklanki bulionu (już zaprawionego śmietaną) i dodajemy do szklanki mąkę, dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. W ten sposób sos powinien się zagęścić.

5

Całość gotujemy jeszcze około 5 minut, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Otrzymuj przepisy na swojego maila!

FreshMail.pl
 
Top