Kacze żołądki w sosie śmietanowym na pewno przypadną do gustu wszystkim tym, którzy lubią także zajadać się żołądkami kurzymi. U mnie w domu od dziecka jadło się podroby, więc takie smaki doskonale znam i lubię. Żołądki z kaczki, w porównaniu do żołądków kurzych, są nieco delikatniejsze i oczywiście większe. Inspiracje do przepisu zaczerpnęłam z tej strony, jednak dodałam do sosu odrobinę mąki, aby sos był gęściejszy oraz użyłam mniej bulionu i śmietany. Kolejnym razem spróbuję żołądki kacze udusić razem z warzywami, podobnie, jak zrobiłam to w przepisie na gulasz z jelenia.
Zobacz też:
Prosty gulasz wieprzowy
Żołądki drobiowe w sosie paprykowym
Żołądki drobiowe w sosie musztardowo-chrzanowym
Przepis na kacze żołądki w sosie śmietanowym
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g kaczych żołądków
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 300 ml bulionu
- 100 ml śmietany
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka majeranku
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- ziemniaki lub kasza do podania
Przepis
Żołądki oczyszczamy z błon i kroimy w plastry - jeden żołądek na trzy kawałki. Podsmażamy na oleju do zrumienia.
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Dodajemy na patelnie do żołądków i podsmażamy do momentu, aż cebulką się zeszkli.
Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy pod przykryciem ponad godzinę, aż żołądki zmiękną.
Odlewamy z garnka pół szklanki bulionu i mieszamy dokładnie ze śmietaną. Wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. Następnie, ponownie odlewamy pół szklanki bulionu (już zaprawionego śmietaną) i dodajemy do szklanki mąkę, dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. W ten sposób sos powinien się zagęścić.
Całość gotujemy jeszcze około 5 minut, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
0 komentarzy