Mięsa/ Przystawki

Galareta wieprzowa czyli zimne nóżki

Kocham galaretę. Taką z nóżek. Od zawsze gościła na stole w moim domu. Tym razem postanowiłam przygotować ją sama, jak wzorowa Kura Domowa 😀 Udało się… prawie. Jeśli chodzi o smak – idealny, jednak mięso z nóżek było nieco twardawe. Kolejnym razem użyję mięsa wyłącznie z golonki, bądź też będę gotować je z godzinę dłużej.

Składniki

– 4 małe nóżki wieprzowe

– golonka

– pietruszka

– 3 marchewki

– pół średniej cebuli

– 4 ząbki czosnku

– 4 liście laurowe

– 6 ziaren ziela angielskiego

– 10 ziaren czarnego pieprzu

 

– sól

– woda

Nóżki i golonkę dokładnie opłukałam, włożyłam do dużego garnka, zalałam wodą i zaczęłam gotować. Mięso musi być zakryte wodą. Następnie dodałam całą pietruszkę i marchewki, całe, lekko zmiażdżone ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i cebulę. Gotujemy na małym ogniu, jak rosół, kiedy wywar się zagotuje, zdejmujemy z góry szumowinę, a cebulę wyciągamy – aby całość nie nabrała goryczy. Solimy około 2 łyżek i gotujemy dalej. Całość ma się gotować do momentu, aż mięso, szczególnie nóżki, będzie miękkie – około 4-5 godzin. Jeżeli część wody wyparuje, że mięso będzie wystawać z wody, dolewamy taką ilość, aby go zakrywało. Następnie mięso wyjmujemy do ostygnięcia, obieramy golonkę i nóżki, mięso rozdrabniamy, przygotowujemy około 10 salaterek. Marchewkę kroimy na plasterki i kładziemy ją razem z natką do miseczek, następnie kładziemy mięso i zalewamy wywarem – kiedy wywar będzie za mało słony, możecie spokojnie go doprawić do smaku.

Czekamy, aż galareta ostygnie, wkładamy do lodówki, odliczamy kilka godzin i… gotowe 🙂 Smacznego!

galareta_zimne_nóżki

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    kasia
    19/07/2018 at 17:18

    Wygląda pysznie, uwielbiam galaretę

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top