Mięsa

Ryż z kurczakiem w sosie mango-paprykowym

Piątkowy obiad nieco się przesunął i stał się niedzielną kolacją. Sprawdził się także, jako pracownicza sałatka na zimno 🙂 Jednak gdybym robiła jeszcze raz… na pewno dodałabym więcej chilli, imbiru i kolendry (tak jak w oryginalnym przepisie), której nie mogłam zdobyć.
Składniki:
– jedna podwójna pierś kurczaka
– 2 owoce mango
– czerwona papryka
– papryczka chilli
– średnia cebula
– natka pietruszki
– małe mleczko kokosowe
– pół łyżeczki wody
– łyżeczka startego świeżego imbiru
– szczypta kurkumy
– 2 ząbki czosnku
– sól do smaku
– ryż parboiled
Na oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę, starty imbir i drobno posiekaną chilli. Po kilku minutach dodajemy przyprawy, kurczaka i paprykę. Kiedy składniki się podsmażą wlewany na patelnię wodę, mleczko kokosowe i mango pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy koło 10-15 minut. Podajemy z ryżem, posypane natką pietruszki.
Pamiętajcie, że we dwoje smakuje lepiej 😉
Smacznego!

Może ci się spodobać

10 komentarzy

  • Reply
    Magda
    27/09/2012 at 22:07

    Robię coś podobnego, tyle że z makaronem. A co do kolendry, to polecam kupić w sklepie w dziale przypraw nasiona kolendry i wysiać do doniczki. Będzie pod ręką. Pozdrowienia z Iłży!

  • Reply
    olesia
    18/09/2012 at 14:36

    lubie takie polaczenia :))) jestem za!!! a nawet ZA!!

  • Reply
    milly
    18/09/2012 at 11:35

    generalnie nie przepadam za mango, ale w takiej kombinacji wydaje mi się bardzo interesujące. Na pewno wypróbuję ten przepis!

  • Reply
    Anonymous
    18/09/2012 at 10:54

    Szybko i ładnie:) muszę spróbować, bo smak też może być fajny 🙂
    Uwielbiam chilli, a kolendrę trzeba było kupić w sobotę:):):) Pozdrawiam BŁ

    • Reply
      Bazylia
      09/10/2012 at 17:50

      Z pewnością zrobię ponownie 🙂 Być może będzie dane spróbować 🙂 Pozdrawiam ciepło! 😉

  • Reply
    Ola
    18/09/2012 at 07:34

    fajny egzotyczny zestaw i ładnie podane!

    życie & podróże
    gotowanie

  • Reply
    Elexis
    18/09/2012 at 06:16

    Takiego sosu nigdy nie jadłam, ale myślę, że może mieć ciekawy smak:)

  • Reply
    Przypraw mnie
    17/09/2012 at 20:32

    Doskonały “food pairing” 🙂

  • Reply
    Patrycja
    17/09/2012 at 18:23

    Świetnie połączyłaś smaki!

  • Reply
    Mariposa en privado
    17/09/2012 at 18:04

    rewelacja jak dla mnie 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Otrzymuj przepisy na swojego maila!

    FreshMail.pl
     
    Top