Wyczułam, że muszę obejrzeć Smakuj Świat z Pascalem. Zafascynowana, jakże prostym, greckim daniem, postanowiłam zrobić je sama! Oryginał był z kalmarami, ja wybrałam krewetki i jak zawsze zmieniłam proporcje 🙂
Składniki:
– 250g krewetek koktajlowych
– 4 pomidory
– 1 duża cebula
– 4 ząbki czosnku
– garść natki pietruszki
– pieczywo na grzanki
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
Na oliwie z oliwek podsmażymy cebulę pokrojoną w pióra. Po tym jak się podsmaży dodajemy paprykę pokrojoną w drobne paski, obrane pomidory pokrojone w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Solimy, aby pomidory puściły sok. Przykrywamy pokrywką i dusimy koło 10 minut na średnim ogniu. W międzyczasie przygotowujemy krewetki – podsmażamy na sporym ogniu na oliwie z oliwek. Następnie odkrywamy naczynie z naszym sosem i gotujemy około 10 minut, aż zgęstnieje. Po tym czasie dodajemy krewetki oraz natkę pietruszki i gotujemy 5 minut, aby sos się przegryzł 🙂 Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.
Grzanki przygotowujemy na patelni, na której smażyliśmy krewetki. Oliwa z oliwek + średni ogień; obsmażamy z dwóch stron. Całość przed podaniem posypujemy natką.
Idealne na zimne jesienne szaro-bure wieczory 🙂
Smacznego Moi Drodzy!
9 komentarzy
Nadia Słowik
19/05/2014 at 16:23Mniam mniam mniam… 🙂 po prostu nie mogłam się oderwać od talerza 😀
PerfekcyjneGotowanie.blogspot.com
08/07/2013 at 20:24Wygląda smakowicie
katie
10/10/2012 at 20:00Wygląda smakowicie. dla mnie krewetki zawsze i wszędzie.
bartoldzik
10/10/2012 at 18:08Krewetki, czosnek i pietruszka – połączenie doskonałe. Wszystko inne to tylko udoskonalanie doskonałości 😉 Pomysł wyśmienity…
Tomek gotuje
10/10/2012 at 10:37Prosto i pysznie 🙂
Patrycja
09/10/2012 at 19:05Ależ ja dawno nie jadłam krewetek…. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
brzuszkiłakomczuszki
09/10/2012 at 17:45ojej wygląda bardzo smakowicie! 🙂
Bazylia
09/10/2012 at 17:51i jest pyszne! 🙂
Dusia
09/10/2012 at 17:34podoba mi się wersja pomidorowa:)