Mięsa/ Obiady

Pierś kurczaka zapiekana z pesto i pomidorkami

Pierś kurczaka zapiekana z pesto i pomidorkami jest lekkim i szybkim obiadem. Niemniej jednak, jeżeli znajdziecie trochę więcej czasu na przygotowanie dania i zamarynujecie wcześniej w pesto kurczaka – będzie on zdecydowanie bardziej aromatyczny. Zachęcam Was do samodzielnego przygotowania pesto, ponieważ jest dużo smaczniejsze, niżeli to w słoiczkach. Uwierzcie na słowo! Smacznego 🙂

PRZEPIS NA PESTO – KLIK!

Przepis na pierś kurczaka zapiekaną z pesto i pomidorkami

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • ryż do podania
  • bazylia do dekoracji
  • PESTO:
  • 2 garście liści bazylii
  • garść startego parmezanu
  • garść orzechów piniowych/nerkowców (można użyć też słonecznika)
  • 2 ząbki czosnku
  • 8-10 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Przepis

1

Na samym początku przygotujcie pesto. Do zrobienia pesto możecie użyć moździerza lub blendera. W pesto przygotowanym w moździerzu będziecie mieć wyczuwalne orzechy - pesto będzie mniej roztarte. To przygotowane w blenderze będzie miało jednolitą konsystencję. Wybór zależy od Was. Ja osobiście wolę pierwszy wariant. Liście bazylii oddzielamy od łodyg. Orzechy siekamy drobniej. Czosnek zgniatamy i obieramy z łupiny, a ser ścieramy na tarce. Całość składników wkładamy do moździerza/naczynia, zalewamy oliwą z oliwek i dodajemy sól. Rozcieramy/blendujemy do powstania zwartej konsystencji.

2

Piersi kurczaka filetujemy jak na kotlety i każdy nacieramy pesto - odstawiamy na około godzinę. Następnie mięso kurczaka przekładamy do formy wysmarowanej oliwą z oliwek, następnie dodajemy między mięso przekrojone pomidorki, całość posypujemy solą i pieprzem.

3

Przed włożeniem do piekarnika naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy tak mięso 20 minut w 170 stopniach (termoobieg). Po tych 20 minutach odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze około 15 minut, do momentu, aż pesto nieco ściemnieje, przyrumieni się. Podajemy z ryżem lub ulubionymi dodatkami, posypane listkami bazylii. Smacznego!

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top