Pierś kurczaka zapiekana z pesto i pomidorkami jest lekkim i szybkim obiadem. Niemniej jednak, jeżeli znajdziecie trochę więcej czasu na przygotowanie dania i zamarynujecie wcześniej w pesto kurczaka – będzie on zdecydowanie bardziej aromatyczny. Zachęcam Was do samodzielnego przygotowania pesto, ponieważ jest dużo smaczniejsze, niżeli to w słoiczkach. Uwierzcie na słowo! Smacznego 🙂
PRZEPIS NA PESTO – KLIK!
Przepis na pierś kurczaka zapiekaną z pesto i pomidorkami
Drukuj przepisSkładniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- ryż do podania
- bazylia do dekoracji
- PESTO:
- 2 garście liści bazylii
- garść startego parmezanu
- garść orzechów piniowych/nerkowców (można użyć też słonecznika)
- 2 ząbki czosnku
- 8-10 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli
Przepis
Na samym początku przygotujcie pesto. Do zrobienia pesto możecie użyć moździerza lub blendera. W pesto przygotowanym w moździerzu będziecie mieć wyczuwalne orzechy - pesto będzie mniej roztarte. To przygotowane w blenderze będzie miało jednolitą konsystencję. Wybór zależy od Was. Ja osobiście wolę pierwszy wariant. Liście bazylii oddzielamy od łodyg. Orzechy siekamy drobniej. Czosnek zgniatamy i obieramy z łupiny, a ser ścieramy na tarce. Całość składników wkładamy do moździerza/naczynia, zalewamy oliwą z oliwek i dodajemy sól. Rozcieramy/blendujemy do powstania zwartej konsystencji.
Piersi kurczaka filetujemy jak na kotlety i każdy nacieramy pesto - odstawiamy na około godzinę. Następnie mięso kurczaka przekładamy do formy wysmarowanej oliwą z oliwek, następnie dodajemy między mięso przekrojone pomidorki, całość posypujemy solą i pieprzem.
Przed włożeniem do piekarnika naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy tak mięso 20 minut w 170 stopniach (termoobieg). Po tych 20 minutach odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze około 15 minut, do momentu, aż pesto nieco ściemnieje, przyrumieni się. Podajemy z ryżem lub ulubionymi dodatkami, posypane listkami bazylii. Smacznego!
0 komentarzy