Sałatka ze szpinakiem, gorgonzolą i granatem jest moją kolejną propozycją sałatki z dodatkiem owoców i ostrego sera. Bardzo lubię takie połączenia. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko. Możecie przygotować ją na spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną. Możecie też po prostu zrobić ją na obiad do pracy czy zjeść na lekką kolację. Zachęcam Was do takich połączeń smaków 🙂 Pamiętajcie, że szpinak jest bardzo dobrą bazą do wszelkiego rodzaju sałatek i zawiera więcej wartości odżywczych niż sałata lodowa czy sałata masłowa. Poza tym zachowuje dłużej swoją świeżość – nawet kilkanaście godzin po przygotowaniu, szpinak w sałatce zachowa swoją jędrność. Szpinak ma też bardzo ładny, regularny wygląd, więc taka sałatka ze szpinakiem będzie prezentować się doskonale na stole. Zapraszam Was też po inne przepisy na lekkie sałatki, w których łącze ser gorgonzola z owocami, proszę:
Sałatka z quinoa, batatami i granatem
Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym
Przepis na sałatkę ze szpinakiem, gorgonzolą i granatem
Drukuj przepisSkładniki
- 2 garści szpinaku
- gruszka
- połowa granata
- kawałek sera gorgonzola
- oliwa z oliwek
Przepis
Szpinak myjemy, nakładamy na talerze/do salaterki.
Z gruszki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Granata obieramy. Owoce dodajemy do sałatki.
Ser kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko polewamy oliwą z oliwek, mieszamy, podajemy.
0 komentarzy