Desery/ Owoce

Nadziewane brzoskwinie

Warsztaty fotograficzne przyniosły poniższe efekty. Przyjemne dla oka, ale także dla podniebienia. Zawsze uważałam, że spontaniczne przepisy wychodzą mi najlepiej. Szczególnie smakowało mi połączenie karmelu z rozmarynem – zaczynam coraz więcej “wyciągać” z ziół 🙂
Składniki (4 porcje):
– 2 brzoskwinie
– serek śmietankowy Almette
– łyżka miodu
– 2 łyżeczki cynamonu
– kilka gałązek rozmarynu
– pół szklanki cukru brązowego
– pół szklanki śmietanki 30%
– garść posiekanych orzechów włoskich
Na samym początku przygotowujemy nadzienie – serek mieszamy z cynamonem i miodem. Następnie brzoskwinie dzielimy na połówki i wydrążamy środek łyżeczką. Wkładamy je do piekarnika na 15 minut, w temperaturę 200 stopni, aby się zapiekły.
W tym czasie przygotowujemy karmel. Do rozgrzanego rondelka wsypujemy cukier, chwilę prażymy, po czym dodajemy śmietankę. Zostawiamy do zagotowania i dodajemy orzechy oraz “igiełki” rozmarynu.
Gdy brzoskwinie będą gotowe, nadziewamy je masą, polewamy karmelem i serwujemy jeszcze ciepłe! 🙂
Niebo w gębie!
Relacja z warsztatów już na dniach! 😉

Może ci się spodobać

9 komentarzy

  • Reply
    Gość:)
    04/10/2013 at 09:44

    Zbyt wiele to jedzenia nie ma ale… wyglądają rewelacyjnie:)

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      04/10/2013 at 19:29

      Oczywiście było więcej, ale uwierz, że taka jedna też potrafi być sycąca! 🙂 Zachęcam do spróbowania.

  • Reply
    Kamciss
    02/10/2013 at 14:46

    Były przepyszne 🙂

  • Reply
    Wiewióra
    30/09/2013 at 06:21

    zdjęcia przepiękne!!! i te brzoskwinie… mniam!

  • Reply
    Daria R
    29/09/2013 at 21:27

    Mmmm…. wygląda bardzo apetycznie 🙂 Zjadłabym chętnie!
    Pozdrawiam 🙂

    lifeisyourcreation88.blogspot.com

  • Reply
    kuchenny bałagan
    29/09/2013 at 20:03

    Śliczne zdjęcia Kasiu i deser z ogromną chęcią bym pochłonęła! 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      04/10/2013 at 19:30

      Też jestem zadowolona ze zdjęć. Ahh, gdybym zawsze miała tyle czasu na pstrykanie 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top