Kaszę mannę uwielbiałam jako dziecko. Pamiętam, jak nie mogłam się od niej oderwać i będąc jeszcze w wieku 6 lat mama podawała mi ją zawsze przed snem 😉
Dziś, w ramach akcji „Zboże smakuje i inspiruje” przedstawiam jej inne oblicze. Spróbujcie koniecznie. Ciekawy, sezonowy, jesienny deser.
Składniki
– 1 – 1,5 szklanki mąki
– jajko
– 1/3 kostki masła
– szczypta soli
– pół opakowania margaryny
– 0,5 l mleka
– 5 łyżek kaszy manny
– łyżka żelatyny
– cukier waniliowy
– 3 łyżki cukru
Ciasto
Mieszamy składniki, zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Aby ciasto podczas pieczenia się nie podniosło przykrywamy je papierem do pieczenia i wysypujemy na nie groch lub fasolę, aby ciasto obciążyć. Pieczemy około 15 minut w piekarniku z termo obiegiem w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto już jest zrumienione wyjmujemy do ostygnięcia.
Masa
Mleko gotujemy, następnie dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy oraz kaszę mannę, stopniowo, mieszając, aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do schłodzenia. W międzyczasie łyżkę żelatyny rozpuszczamy w około 5 łyżkach wrzątku.
Do chłodnej masy dodajemy stopniowo ubitą wcześniej margarynę oraz przestygnięty roztwór z żelatyną. Mieszamy masę, aby pozostała jednolita. Wylewamy ją na spód tarty i ozdabiamy połówkami śliwek.
Gotową tatrę wkładamy do lodówki, w ciągu kilkudziesięciu minut powinna być gotowa do jedzenia 🙂
6 komentarzy
Kasia
18/05/2018 at 10:28a mozna bez margaryny?
Kasia Nowakowska
18/05/2018 at 10:40Musisz zastąpić ją jakimś tłuszczem, np. masłem
Kasia
18/05/2018 at 10:27Tylkko zastanawia mnie po co margaryna? Nie mozna dac tylko kasyz mannny z zelatyna i owocami i cukrem?
Kasia Nowakowska
18/05/2018 at 10:52Możesz zrobić według własnego przepisu 🙂
monia
10/11/2017 at 10:32zrobiłam i udała się…moja pierwsza tarta !!!! dziekuje za przepis
Kasia Nowakowska
10/11/2017 at 11:38Bardzo się cieszę 🙂 Smacznego!