Obiady

Risotto bianco – Jamie Oliver – klasyczne risotto

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)

Z jakimi dodatkami risotto smakuje Wam najbardziej? ­čÖé

Opanuj podstawow─ů technik─Ö, a nast─Öpnie, kieruj─ůc si─Ö zdrowym rozs─ůdkiem, poczuj moc i przygotuj swoj─ů w┼éasn─ů wersj─Ö. Jamie Oliwer

1a

Risotto bianco

– 1 litr bulionu

– oliwa z oliwek

– ma┼éa, posiekana cebula

– posiekana ┼éodyga selera naciowego

– 300g ry┼╝u do risotto

– 125ml bia┼éego wina

– 2 ┼éy┼╝ki mas┼éa

– gar┼Ť─ç startego parmezanu

– s├│l i pieprz

W wy┼╝szej patelni lub garnku,┬ána oliwie podsma┼╝amy cebul─Ö i selera do momentu, a┼╝ si─Ö zeszkl─ů. Nast─Öpnie dodajemy ry┼╝ i szczypt─Ö soli, mieszamy, aby ry┼╝ pokry┼é si─Ö oliw─ů. Dodajemy wino i czekamy, a┼╝ ca┼éo┼Ť─ç si─Ö wch┼éonie.

Po tym czasie dodajemy chochl─Ö gor─ůcego bulionu i ponownie czekamy, a┼╝ wch┼éonie si─Ö w ry┼╝ (cz─Östo┬ámieszamy risotto). Czynno┼Ť─ç powtarzamy nieustannie, do momentu, a┼╝ ry┼╝ b─Ödzie ugotwany al dente. ┬áZdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy mas┼éo oraz parmezan. Mieszamy i przyprawiamy sol─ů, pieprzem. Odstawiamy przykryte na kilka minut, aby dosz┼éo. Gotowe! ­čÖé

Risotto pomidorowo – bazyliowe

Wystarczy, ┼╝e do risotto bianco dodacie podsma┼╝ony na patelni czosnek, przekrojone pomidorki koktajlowe i li┼Ťcie ┼Ťwie┼╝ej bazylii. Mniam!

  
    

Mo┼╝e ci si─Ö spodoba─ç

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top