Z jakimi dodatkami risotto smakuje Wam najbardziej? 🙂
Opanuj podstawową technikę, a następnie, kierując się zdrowym rozsądkiem, poczuj moc i przygotuj swoją własną wersję. Jamie Oliwer
Risotto bianco
– 1 litr bulionu
– oliwa z oliwek
– mała, posiekana cebula
– posiekana łodyga selera naciowego
– 300g ryżu do risotto
– 125ml białego wina
– 2 łyżki masła
– garść startego parmezanu
– sól i pieprz
W wyższej patelni lub garnku, na oliwie podsmażamy cebulę i selera do momentu, aż się zeszklą. Następnie dodajemy ryż i szczyptę soli, mieszamy, aby ryż pokrył się oliwą. Dodajemy wino i czekamy, aż całość się wchłonie.
Po tym czasie dodajemy chochlę gorącego bulionu i ponownie czekamy, aż wchłonie się w ryż (często mieszamy risotto). Czynność powtarzamy nieustannie, do momentu, aż ryż będzie ugotwany al dente. Zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy masło oraz parmezan. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem. Odstawiamy przykryte na kilka minut, aby doszło. Gotowe! 🙂
Risotto pomidorowo – bazyliowe
Wystarczy, że do risotto bianco dodacie podsmażony na patelni czosnek, przekrojone pomidorki koktajlowe i liście świeżej bazylii. Mniam!
0 komentarzy