Obiady

Risotto bianco – Jamie Oliver – klasyczne risotto

Z jakimi dodatkami risotto smakuje Wam najbardziej? 馃檪

Opanuj podstawow膮 technik臋, a nast臋pnie, kieruj膮c si臋 zdrowym rozs膮dkiem, poczuj moc i przygotuj swoj膮 w艂asn膮 wersj臋. Jamie Oliwer

1a

Risotto bianco

– 1 litr bulionu

– oliwa z oliwek

– ma艂a, posiekana cebula

– posiekana 艂odyga selera naciowego

– 300g ry偶u do risotto

– 125ml bia艂ego wina

– 2 艂y偶ki mas艂a

– gar艣膰 startego parmezanu

– s贸l i pieprz

W wy偶szej patelni lub garnku,聽na oliwie podsma偶amy cebul臋 i selera do momentu, a偶 si臋 zeszkl膮. Nast臋pnie dodajemy ry偶 i szczypt臋 soli, mieszamy, aby ry偶 pokry艂 si臋 oliw膮. Dodajemy wino i czekamy, a偶 ca艂o艣膰 si臋 wch艂onie.

Po tym czasie dodajemy chochl臋 gor膮cego bulionu i ponownie czekamy, a偶 wch艂onie si臋 w ry偶 (cz臋sto聽mieszamy risotto). Czynno艣膰 powtarzamy nieustannie, do momentu, a偶 ry偶 b臋dzie ugotwany al dente. 聽Zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy mas艂o oraz parmezan. Mieszamy i przyprawiamy sol膮, pieprzem. Odstawiamy przykryte na kilka minut, aby dosz艂o. Gotowe! 馃檪

Risotto pomidorowo – bazyliowe

Wystarczy, 偶e do risotto bianco dodacie podsma偶ony na patelni czosnek, przekrojone pomidorki koktajlowe i li艣cie 艣wie偶ej bazylii. Mniam!

 

Mo偶e ci si臋 spodoba膰

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top