Obiady

Risotto bianco – Jamie Oliver – klasyczne risotto

Z jakimi dodatkami risotto smakuje Wam najbardziej? 🙂

Opanuj podstawową technikę, a następnie, kierując się zdrowym rozsądkiem, poczuj moc i przygotuj swoją własną wersję. Jamie Oliwer

1a

Risotto bianco

– 1 litr bulionu

– oliwa z oliwek

– mała, posiekana cebula

– posiekana łodyga selera naciowego

– 300g ryżu do risotto

– 125ml białego wina

– 2 łyżki masła

– garść startego parmezanu

– sól i pieprz

W wyższej patelni lub garnku, na oliwie podsmażamy cebulę i selera do momentu, aż się zeszklą. Następnie dodajemy ryż i szczyptę soli, mieszamy, aby ryż pokrył się oliwą. Dodajemy wino i czekamy, aż całość się wchłonie.

Po tym czasie dodajemy chochlę gorącego bulionu i ponownie czekamy, aż wchłonie się w ryż (często mieszamy risotto). Czynność powtarzamy nieustannie, do momentu, aż ryż będzie ugotwany al dente.  Zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy masło oraz parmezan. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem. Odstawiamy przykryte na kilka minut, aby doszło. Gotowe! 🙂

Risotto pomidorowo – bazyliowe

Wystarczy, że do risotto bianco dodacie podsmażony na patelni czosnek, przekrojone pomidorki koktajlowe i liście świeżej bazylii. Mniam!

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top