Jednogarnkowa ryba z ryżem, dodatkiem jarmużu oraz suszonych pomidorów jest niezwykle aromatycznym daniem. Smaku nadaje jej także ostra papryka oraz cebula i czosnek. To danie rybne jest jednym z najprostszych na tym blogu. Biorąc się za jego przygotowanie nie spodziewałam się, aż tak smacznego efektu. Wizualnie jednogarnkowa ryba z ryżem nie powala, ale podana na ładnej zastawie może wyglądać apetycznie 🙂 Przepis polecam szczególnie osobom dbającym o linię i tym, którzy mają niewiele czasu na gotowanie. Dajcie znać w komentarzu czy przepis się udał i czy smakował, to dla mnie bardzo cenne! Smacznego! 🙂
Zobacz też:
Filet rybny pieczony w piekarniku
Dorsz zapiekany z ziemniakami
Przepis na jednogarnkową rybę z ryżem
Drukuj przepisSkładniki
- 300 g filetów z białej ryby (np. mintaja)
- 300 g ryżu basmanti
- 2 garście jarmużu
- 6-8 suszonych pomidorów
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki harissy lub ostrej papryki
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- około 700 ml ciepłej wody
Przepis
Rybę kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron, odstawiamy.
Masło i oliwę rozgrzewamy na głębokiej patelni lub w płytkim szerokim garnku. Podsmażamy posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy jarmuż i smażymy około 3-4 minut.
Następnie do naczynia wsypujemy ryż i smażymy 2-3 minuty do zeszklenia. Całość zalewamy 700 ml ciepłej wody. Dodajemy suszone pomidory oraz harissę/paprykę. Co jakiś czas mieszamy ryż, do momentu aż wchłonie większość wody.
Po tym czasie na ryż wykładamy filety rybne, lekko je wpychając wgłąb ryżu. Przykrywamy patelnię/garnek i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, aż ryba się poddusi.
Rybę i ryż wykładamy na talerze i podajemy. Smacznego!
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_lossless,ret_img,w_640,h_960/https://www.kuchniabazylii.pl/wp-content/uploads/2019/01/jednogarnkowa-ryba-z-ryżem_1.jpg)
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_lossless,ret_img,w_640,h_960/https://www.kuchniabazylii.pl/wp-content/uploads/2019/01/jednogarnkowa-ryba-z-ryżem_2.jpg)
12 komentarzy
Karolina
09/11/2020 at 07:28Witam, czy zamiast ryżu można zastosować kaszę, np. gryczaną lub jaglaną?
Kasia Nowakowska
22/11/2020 at 14:32Nie robiłam tego dania z kaszami
Karolina
03/11/2020 at 14:24Czy zamiast ryżu można zastosować kaszę, np. gryczną lub jaglaną?
Kasia Nowakowska
22/11/2020 at 14:35Nie robiłam dania z kaszą, ale przypuszczam, że z pęczakiem może wyjść 🙂
Magdalena
19/08/2020 at 09:08Dziękuję za ciekawy przepis, miałam wczoraj na drugie śniadanie do pracy, przepyszne! Czy mogłabym prosić o udostępnienie zdjęcia do tego przepisu? Tego ze strony powyżej nie można skopiować.
Kasia Nowakowska
24/08/2020 at 16:02Dziękuję za opinię 🙂 Na zdrowie! Zdjęcie można skopiować bez problemu z bloga, oczywiście na użytek własny 🙂 Pozdrawiam!
wanda
05/12/2019 at 22:35Dziś była na obiad. Pyszne danie, no i oczywiście zdrowe. Rodzina baaardzo zadowolona:) Na pewno będą powtórki.Dziękuję.
Kasia Nowakowska
11/12/2019 at 22:38Dziękuję 🙂 Na zdrowie!
Kasia
02/03/2019 at 20:55Wczoraj robilam, bo lubie wszystko co jednogarnkowe😜Wyszla bardzo dobra.Maz zachwycony, podobnie jak kotlecikami z brokula☺ Co prawda woda musialam podlewac 2 razy bo ryz juz wszystko wchlonal a nadal byl twardy ale efekt koncowy super☺☺ nastepnym razem zaleje chyba bulionem bo czegos mi brakowalo, a moze to po prostu przyzwyczajenie ( gdy zostaje mi rosol to mroze go i mam potem na szybko do sosu)Mam jeszcze pytanko, czy filet z ryby mialas taki ze skora czy bez skory?jesli ze skora to jest jakas roznica ktora strona do dolu ja ukladac?
Kasia Nowakowska
03/03/2019 at 21:18Super 🙂 Ciesze się! Filet miałam bez skóry, z mintaja. Rzeczywiście z bulionie będzie bardziej aromatyczne 🙂
CookUp
08/01/2019 at 20:58Mogłoby się wydawać, że po Świętach dobrze byłoby odpocząć od ryb, ale nie da się przejść obojętnie obok tak aromatycznego połączenia. Aromatycznego, zdrowego i pysznego, a skoro Twój przepis ma same plusy to trzeba go spróbować. 🙂
Anna Sz.
06/11/2020 at 15:23Mój ulubiony comfort food na jesienne popołudnia 🙂