Na szybko/ Obiady

Jednogarnkowa ryba z ryżem

Jednogarnkowa ryba z ryżem, dodatkiem jarmużu oraz suszonych pomidorów jest niezwykle aromatycznym daniem. Smaku nadaje jej także ostra papryka oraz cebula i czosnek. To danie rybne jest jednym z najprostszych na tym blogu. Biorąc się za jego przygotowanie nie spodziewałam się, aż tak smacznego efektu. Wizualnie jednogarnkowa ryba z ryżem nie powala, ale podana na ładnej zastawie może wyglądać apetycznie 🙂 Przepis polecam szczególnie osobom dbającym o linię i tym, którzy mają niewiele czasu na gotowanie. Dajcie znać w komentarzu czy przepis się udał i czy smakował, to dla mnie bardzo cenne! Smacznego! 🙂

Zobacz też:

Filet rybny pieczony w piekarniku

Dorsz zapiekany z ziemniakami

Przepis na jednogarnkową rybę z ryżem

Drukuj przepis
Porcji: 4-6 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 300 g filetów z białej ryby (np. mintaja)
  • 300 g ryżu basmanti
  • 2 garście jarmużu
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki harissy lub ostrej papryki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • około 700 ml ciepłej wody

Przepis

1

Rybę kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron, odstawiamy.

2

Masło i oliwę rozgrzewamy na głębokiej patelni lub w płytkim szerokim garnku. Podsmażamy posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy jarmuż i smażymy około 3-4 minut.

3

Następnie do naczynia wsypujemy ryż i smażymy 2-3 minuty do zeszklenia. Całość zalewamy 700 ml ciepłej wody. Dodajemy suszone pomidory oraz harissę/paprykę. Co jakiś czas mieszamy ryż, do momentu aż wchłonie większość wody.

4

Po tym czasie na ryż wykładamy filety rybne, lekko je wpychając wgłąb ryżu. Przykrywamy patelnię/garnek i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, aż ryba się poddusi.

5

Rybę i ryż wykładamy na talerze i podajemy. Smacznego!

 

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    wanda
    05/12/2019 at 22:35

    Dziś była na obiad. Pyszne danie, no i oczywiście zdrowe. Rodzina baaardzo zadowolona:) Na pewno będą powtórki.Dziękuję.

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      11/12/2019 at 22:38

      Dziękuję 🙂 Na zdrowie!

       
  • Reply
    Kasia
    02/03/2019 at 20:55

    Wczoraj robilam, bo lubie wszystko co jednogarnkowe😜Wyszla bardzo dobra.Maz zachwycony, podobnie jak kotlecikami z brokula☺ Co prawda woda musialam podlewac 2 razy bo ryz juz wszystko wchlonal a nadal byl twardy ale efekt koncowy super☺☺ nastepnym razem zaleje chyba bulionem bo czegos mi brakowalo, a moze to po prostu przyzwyczajenie ( gdy zostaje mi rosol to mroze go i mam potem na szybko do sosu)Mam jeszcze pytanko, czy filet z ryby mialas taki ze skora czy bez skory?jesli ze skora to jest jakas roznica ktora strona do dolu ja ukladac?

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      03/03/2019 at 21:18

      Super 🙂 Ciesze się! Filet miałam bez skóry, z mintaja. Rzeczywiście z bulionie będzie bardziej aromatyczne 🙂

       
  • Reply
    CookUp
    08/01/2019 at 20:58

    Mogłoby się wydawać, że po Świętach dobrze byłoby odpocząć od ryb, ale nie da się przejść obojętnie obok tak aromatycznego połączenia. Aromatycznego, zdrowego i pysznego, a skoro Twój przepis ma same plusy to trzeba go spróbować. 🙂

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top