Filet rybny pieczony w piekarniku to doskonały pomysł na pyszny i dietetyczny obiad. Wspaniała alternatywa dla paluszków rybnych czy ryb smażonych w panierce, które mają sporo kalorii. Do przygotowania tego dania możecie użyć zarówno filetów dorsza, jak i mintaja, którego użyłam ja. Rybę doprawiłam mocno czosnkiem i pieprzem, jednak jeżeli nie przepadacie za smakiem czosnku, możecie dodać go mniej lub w ogóle nie dodawać, ale jak dla mnie to właśnie on nadaje tej rybie smak. Pieczonego fileta możecie podawać z warzywami gotowanymi na parze, warzywami na patelnię czy domowymi frytkami. Zachęcam do przygotowania i życzę smacznego! 🙂 Dajcie znać czy smakowało.
Zobacz też:
Sałatka ryżowa z rybą wędzoną
Dorsz po grecku
Dorsz zapiekany z ziemniakami
Przepis na filet rybny z piekarnika
Drukuj przepisSkładniki
- 250 g filetów z mintaja lub innej ryby
- pół cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- koperek do posypania
- papier do pieczenia
Przepis
Rybę rozmrażamy. Pieprzymy i solimy z obu stron. Blachę/naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niego filety rybne.
Miękkie masło łączymy z posiekanym drobno czosnkiem. Smarujemy nim filety. Cytrynę kroimy w drobne plastry i kładziemy na rybie posmarowanej masłem z czosnkiem.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na 20 minut. Podajemy gorące, posypane koperkiem.
3 komentarze
Katja
01/07/2022 at 14:26U mnie wyszła ryba gorzka w smaku. Chyba za dużo cytryny. 🤔
jj
09/12/2019 at 08:22Smaczny przepis
Kasia Nowakowska
11/12/2019 at 22:38Dziękuję 🙂