Dania bez mięsa/ Dania z rybą/ Na szybko/ Obiady

Filet rybny pieczony w piekarniku

Filet rybny pieczony w piekarniku to doskonały pomysł na pyszny i dietetyczny obiad. Wspaniała alternatywa dla paluszków rybnych czy ryb smażonych w panierce, które mają sporo kalorii. Do przygotowania tego dania możecie użyć zarówno filetów dorsza, jak i mintaja, którego użyłam ja. Rybę doprawiłam mocno czosnkiem i pieprzem, jednak jeżeli nie przepadacie za smakiem czosnku, możecie dodać go mniej lub w ogóle nie dodawać, ale jak dla mnie to właśnie on nadaje tej rybie smak. Pieczonego fileta możecie podawać z warzywami gotowanymi na parze, warzywami na patelnię czy domowymi frytkami. Zachęcam do przygotowania i życzę smacznego! 🙂 Dajcie znać czy smakowało.


Zobacz też:

Sałatka ryżowa z rybą wędzoną

Dorsz po grecku

Dorsz zapiekany z ziemniakami


Przepis na filet rybny z piekarnika

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 250 g filetów z mintaja lub innej ryby
  • pół cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól
  • koperek do posypania
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Rybę rozmrażamy. Pieprzymy i solimy z obu stron. Blachę/naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niego filety rybne.

2

Miękkie masło łączymy z posiekanym drobno czosnkiem. Smarujemy nim filety. Cytrynę kroimy w drobne plastry i kładziemy na rybie posmarowanej masłem z czosnkiem.

3

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na 20 minut. Podajemy gorące, posypane koperkiem.

  
    

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Katja
    01/07/2022 at 14:26

    U mnie wyszła ryba gorzka w smaku. Chyba za dużo cytryny. 🤔

  • Reply
    jj
    09/12/2019 at 08:22

    Smaczny przepis

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      11/12/2019 at 22:38

      Dziękuję 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top