Zielona szakszuka posmakuje na pewno wegetarianom oraz osobom, które lubią szpinak, dla pozostałych może być to mało atrakcyjne połączenie składników. Moją zieloną szakszukę przygotowałam wyłącznie na bazie samego szpinaku, jednak widziałam także przepisy, w których dodawano cukinię, pora czy awokado – to na pewno też dobry pomysł. Szpinak doprawiłam papryką chili, kuminem, a na końcu całe danie posypałam wędzoną papryką – miało świetny smak! Jeżeli jednak nie jesteście przekonani do tej wersji szakszuki, wypróbujcie te z pomidorami, do których niżej znajdziecie linki 🙂
Zobacz też:
Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą
Szakszuka z papryką i kiełbasą – idealne śniadanie na weekend
Smażona kiełbasa z warzywami
Przepis na zieloną szakszukę
Drukuj przepisSkładniki
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta roztartego kuminu (można pominąć, jeżeli nie macie i dodać więcej innych przypraw)
- szczypta papryki chili
- papryka wędzona lub słodka do posypania
- natka pietruszki do posypania
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na łyżce masła. Kiedy będą zeszklone dodajemy do nich przyprawy: kumin oraz paprykę chili.
Następnie dodajemy szpinak i co chwilę mieszamy, podsmażamy do momentu, aż straci objętość. Uważajcie, aby go nie przypalić, ogień powinien być średni.
W międzyczasie przygotowujemy jajka, wbijamy je do dwóch oddzielnych miseczek. W szpinaku na patelni robimy "miejsce na jajko" i je dodajemy na patelnię. To samo robimy z kolejnym jajkiem. Przykrywamy pokrywką i smażymy do momentu, aż jajka się zetną. Posypujemy solą, pieprzem, wędzoną/słodką papryką oraz natką pietruszki.
1 komentarz
TOmek
09/05/2018 at 10:34Wygląda genialnie 🙂 Szkoda, że na takie śniadania mam czas tylko w weekend 🙁