Zapewne nie raz zastanawialiście się, jaki dodatek podać do mięsnego obiadu. Ten przepis na warzywa będzie prostą, aczkolwiek smaczną odmianą 🙂 W zasadzie warzywa z piekarnika rozwiązują nam problem zarówno ziemniaków jak i surówki. Przygotowuje się je około 30 minut, a zapach upieczonych warzyw roznosi się po całym domu. Szczególnie lubię w tym zestawieniu paprykę, ponieważ po upieczeniu ma ciekawy, słodkawy smak, który sprawia, że to warzywo wolę w przetworzonej wersji. Warzywa z piekarnika będą doskonałe dla osób, które są na diecie lub mają problemy trawienne – po zjedzeniu porcji mięsa z warzywami nie ma uczucia ciężkości. Ten przepis możecie traktować także jako oddzielne danie lub serwować je także z rybą czy wegetariańskim falafelem. Smacznego!
Zobacz też:
Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą
Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki
Przepis na warzywa z piekarnika
Drukuj przepisSkładniki
- 2 średnie ziemniaki
- czerwona papryka
- pół średniej cukinii
- średnia cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta suszonej bazylii oraz tymianku
- sól do smaku
- papier do pieczenia
Przepis
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry grubości około 3 milimetrów. Cukinię również kroimy w plastry podobnej grubości. Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w pióra.
Warzywa wkładamy do miski, dolewamy oliwę oraz dodajemy zioła. Mieszamy, aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą z ziołami.
Wykładamy na blaszkę na papier do pieczenia. Rozkładamy je równomiernie. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobiegu.
1 komentarz
Tomasz
13/04/2021 at 12:26Wyglądają pięknie. Dzisiaj zrobię z rybą 😉