Dania bez mięsa/ Na szybko/ Obiady/ Surówki

Warzywa z piekarnika – do obiadu

warzywa z piekarnika

Zapewne nie raz zastanawialiście się, jaki dodatek podać do mięsnego obiadu. Ten przepis na warzywa będzie prostą, aczkolwiek smaczną odmianą 🙂 W zasadzie warzywa z piekarnika rozwiązują nam problem zarówno ziemniaków jak i surówki. Przygotowuje się je około 30 minut, a zapach upieczonych warzyw roznosi się po całym domu. Szczególnie lubię w tym zestawieniu paprykę, ponieważ po upieczeniu ma ciekawy, słodkawy smak, który sprawia, że to warzywo wolę w przetworzonej wersji. Warzywa z piekarnika będą doskonałe dla osób, które są na diecie lub mają problemy trawienne – po zjedzeniu porcji mięsa z warzywami nie ma uczucia ciężkości. Ten przepis możecie traktować także jako oddzielne danie lub serwować je także z rybą czy wegetariańskim falafelem. Smacznego!

Zobacz też:

Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą

Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki

Przepis na warzywa z piekarnika

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 średnie ziemniaki
  • czerwona papryka
  • pół średniej cukinii
  • średnia cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta suszonej bazylii oraz tymianku
  • sól do smaku
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry grubości około 3 milimetrów. Cukinię również kroimy w plastry podobnej grubości. Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w pióra.

2

Warzywa wkładamy do miski, dolewamy oliwę oraz dodajemy zioła. Mieszamy, aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą z ziołami.

3

Wykładamy na blaszkę na papier do pieczenia. Rozkładamy je równomiernie. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobiegu.

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Tomasz
    13/04/2021 at 12:26

    Wyglądają pięknie. Dzisiaj zrobię z rybą 😉

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top