Faworki z ciasta francuskiego to idealny przepis dla tych, którzy są zabiegani, leniwi, mają dwie lewe ręce w kuchni lub tych, którzy cały czas się odchudzają (pozdrawiam koleżanki z pracy! 🙂 ).
Wystarczy 15 minut, aby przygotować talerz takich pysznych faworków, dużo mniej kalorycznych, niż tradycyjne.
Zobaczcie też:
Najlepsze przepisy z blogów na Tłusty Czwartek
Przepis na faworki z ciasta francuskiego
Drukuj przepisSkładniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- cukier puder
Przepis
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 7 pasków - każdy szerokości około 1,5 cm.
Następnie każdy z nich kroimy na 3, aby wyszło nam z ciasta 21 prostokątów.
W każdym prostokącie nacinamy środek i przekładamy przez niego ciasto - tak samo, jak byśmy robili tradycyjne faworki.
Kładziemy na blachę (wyjdą nam dwie) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zrumienienia.
Posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarzy