Mięsa/ Obiady

Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami

Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami zaskoczył mnie niesamowicie. Podczas przyrządzania nie miałam świadomości, że finalnie wyjdzie mi tak pyszne i aromatyczne danie. Zachwycona byłam nim ja, ale także mój narzeczony, który stwierdził, że takie obiady może jeść codziennie – uwierzcie, to najlepsza rekomendacja 🙂 Aby mięso było smaczne, marynowałam je 24 godziny, a także gotowałam gulasz około 2 godzin, do całkowitej miękkości mięsa. Tak przyrządzoną potrawkę podałam z kaszą gryczaną oraz ogórkami kiszonymi – idealne zestawienie. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieć możliwość nabycia mięsa z jelenia, zróbcie ten pyszny obiad 🙂 Oczywiście dziczyznę z powodzeniem możecie również zastąpić wołowiną, gwarantuję, że także będzie smacznie.


Zobacz też:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Polędwiczki w kremowym sosie własnym

Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką

Karkówka w sosie własnym

Przepis na gulasz z jelenia na czerwonym winie

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 2,5 godziny

Składniki

  • 300 g mięsa z jelenia
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego oraz odrobina do smażenia
  • 2 łyżki mąki
  • średnia cebula
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 100 ml bulionu/wody
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • średnia marchewka
  • średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 100 g pieczarek
  • sól
  • pieprz

Przepis

1

Mięso kroimy na kawałki o wymiarach 1 x 1 cm. Zalewamy je dwiema łyżkami oleju, dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W trakcie kilka razy mieszamy mięso.

2

Kiedy mięso się zamarynuje, obsypujemy je solą, pieprzem (dość sporo przypraw) oraz mąką. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso na dużym ogniu do zrumienienia. Przekładamy je do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.

3

Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulkę w pióra do zeszklenia, przekładamy do garnka z mięsem.

4

Na gorącą patelnie wlewamy wino, aby się zagotowało - w międzyczasie "zdrapujemy" przypalone pozostałości z mięsa, aby wydobyć jak najwięcej aromatu. Wino przelewamy do garnka z cebulą i mięsem.

5

Do garnka wlewamy bulion/wodę, dodajemy słodką paprykę, koncentrat pomidorowy, starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, a także pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki.

6

Całość dusimy około 2 godzin na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mięso powinno być miękkie.

7

Na sam koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z ugotowaną kaszą i ogórkami.

 

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Zuza
    12/01/2018 at 10:17

    mmm elegancko 🙂 idealny na święta 🙂

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top