Nuggetsy z kurczaka, obtoczone w płatkach kukurydzianych to doskonała przekąska na imprezę czy posiadówkę w gronie znajomych. Ich przygotowanie jest banalnie proste, jednak wymaga od nas nieco zaangażowania – musimy starannie każdy kawałek kurczaka obtoczyć w cieście oraz płatkach kukurydzianych. Płatki kukurydziane sprawiają, że kąski są niezwykle chrupiące! Jeżeli lubicie pikantne dania, polecam podwoić ilość przypraw. Nuggetsy z kurczaka możecie podać z ketchupem, sosem czosnkowym, sosem słodkim chili, majonezem lub po prostu z jogurtem naturalnym. Obiecuję, że te kąski z kurczaka znikną, jako pierwsze z imprezowego stołu – niesamowicie wciągają 😀 Smacznego!
Zobacz też:
Bagietki nadziewane kurczakiem i serem
Przepisy na pierś z kurczaka
Przepis na pieczone nuggetsy z kurczaka
Drukuj przepisSkładniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- szklanka mąki
- łyżeczka soli
- łyżeczka chili
- łyżka ostrej papryki
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka kurkumy
- 3 szklanki płatków kukurydzianych
Przepis
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę o wielkości około 2x2cm. Płatki kukurydziane przekładamy do torebki foliowej i ściskamy/łamiemy - mniejsze kawałki płatków kukurydzianych będą lepiej kleić się do kawałków kurczaka.
Mleko, jajko, mąkę, sól oraz przyprawy łączmy dokładnie do powstania jednolitej konsystencji. Kurczaka wrzucamy do powstałego ciasta.
Następnie płatki wykładamy na talerz. Kawałki kurczaka wyciągamy z ciasta i kolejno panierujemy każdy kawałek w płatkach.
Tak przygotowane nuggetsy rozkładamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia w termoobiegu, temperaturze 180 stopni.
Podajemy z ulubionym sosem. Można je potraktować także jako obiad, podając je z ziemniakami i surówką.
5 komentarzy
ESTERA
22/05/2020 at 18:51Jak długo piec nuggetsy bez termoobiegu?🤔😁
Kasia Nowakowska
23/05/2020 at 17:01Podwyższyć temperaturę o 20 stopni i tyle samo czasu 🙂
Daniel Wosiński
18/12/2018 at 20:43Uwielbiam tego typu dania. Pozdrawiam
Magdalena
18/12/2018 at 20:41lekkie, chrupiące, pycha:)
Kasia Nowakowska
18/12/2018 at 20:42Dokładnie 🙂