Sałatka z jajkiem i boczkiem to propozycja sałatki na obiad lub kolację. Smaczna, kolorowa, sycąca! Do przygotowania sałatki użyjcie ulubionej sałaty lub mieszanki sałat. Ja najczęściej używam miksu z dodatkiem rukoli. Lubię także sałatę rzymską, która jest fajnie chrupiąca. Tą sałatkę możecie przygotować również na bazie zwykłej sałaty masłowej czy lodowej – co kto lubi 🙂 Jeżeli lubicie jajka na miękko, podajcie do sałatki jajka ugotowane na półtwardo, z delikatnie płynącym żółtkiem. Zapraszam po przepis.
Zobacz też:
Sałatka z kalafiorem
Lekka sałatka z kurczakiem
Sałatka z indykiem i ziemniaczkami
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem
Sałatki na imprezę – najlepsze przepisy
Przepis na sałatkę z jajkiem i boczkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę lub cienkie plastry
- 3 jajka
- 2 garście liści sałaty
- 10 pomidorków koktajlowych
- kawałek parmezanu lub innego, twardego sera
- SOS: 2 łyżeczki musztardy francuskiej (lub innej), 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka octu winnego, łyżeczka miodu
Przepis
Boczek podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Obieramy i kroimy na pół.
Sałatę rozkładamy na talerze. Pomidorki kroimy na pół i dokładamy do sałaty.
Następnie na talerze wykładamy boczek oraz połówki jajek. Całość posypujemy kawałkami parmezanu.
Składniki sosu mieszamy w słoiczku, zakręcamy go i dokładnie potrząsamy do połączenia się składników. Polewamy sosem sałatę.
0 komentarzy