Dania bez mięsa/ Na szybko/ Obiady/ Zupy/ Zupy krem

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki to zupka, którą przygotujecie w 20 minut! Za to właśnie kocham zupy krem, bo są ekspresowe! Taka zupa krem nadaje się na każdą porę dnia – może być zarówno śniadaniem, przekąską, obiadem czy kolacją. Sekretem tej zupy jest to, że nie musimy praktycznie wcale jej doprawiać! Wystarczy odrobina chili oraz gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Warzywa nadają tej zupie niesamowitego aromatu. Warto jeść zupki krem, ponieważ zawierają dużo witamin oraz są nisko kaloryczne. Wskazane na dietę! 🙂 Smacznego!

Jeżeli szukacie pomysłów na inne zupy z pomidorami, zajrzycie do poniższych przepisów:

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów

Przepis na zupę krem ze świeżych pomidorów i papryki

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • łyżka masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • żółta papryka
  • 2 pomidory
  • około 1 l bulionu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • łyżeczka cukru
  • pieprz i sól do smaku
  • ulubione dodatki do podania

Przepis

1

Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Smażymy do zeszklenia.

2

Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, również smażymy do zeszklenia.

3

Do całości dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i smażymy do momentu, aż puszczą sok.

4

Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem - bulion powinien lekko wychodzić ponad warzywa.

5

Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Blendujemy i doprawiamy gałką, chili, cukrem oraz solą.

6

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top