Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki to zupka, którą przygotujecie w 20 minut! Za to właśnie kocham zupy krem, bo są ekspresowe! Taka zupa krem nadaje się na każdą porę dnia – może być zarówno śniadaniem, przekąską, obiadem czy kolacją. Sekretem tej zupy jest to, że nie musimy praktycznie wcale jej doprawiać! Wystarczy odrobina chili oraz gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Warzywa nadają tej zupie niesamowitego aromatu. Warto jeść zupki krem, ponieważ zawierają dużo witamin oraz są nisko kaloryczne. Wskazane na dietę! 🙂 Smacznego!
Jeżeli szukacie pomysłów na inne zupy z pomidorami, zajrzycie do poniższych przepisów:
Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów
Gazpacho – chłodnik z pomidorów
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów
Przepis na zupę krem ze świeżych pomidorów i papryki
Drukuj przepisSkładniki
- łyżka masła
- cebula
- ząbek czosnku
- żółta papryka
- 2 pomidory
- około 1 l bulionu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- łyżeczka cukru
- pieprz i sól do smaku
- ulubione dodatki do podania
Przepis
Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Smażymy do zeszklenia.
Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, również smażymy do zeszklenia.
Do całości dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i smażymy do momentu, aż puszczą sok.
Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem - bulion powinien lekko wychodzić ponad warzywa.
Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Blendujemy i doprawiamy gałką, chili, cukrem oraz solą.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


0 komentarzy