Zupa krem z pieczonych pomidorów to pyszne zwieńczenie lata. Skorzystajcie z sezonu i przygotujcie ten wspaniały krem. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a także bardzo smaczna.
Zapraszam także do zrobienia własnych grzanek: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek
Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów
Drukuj przepisSkładniki
- 1,5 kg pomidorów
- połowa główki czosnku
- oliwa z oliwek do polania pomidorów
- około 1l bulionu
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- grzanki
- kwaśna śmietana
Przepis
Pomidory dokładnie myjemy. Kroimy na ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z połową główki czosnku. Polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.
Kiedy pomidory lekko przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Ilość bulionu ma lekko zakrywać warzywa. Zagotowujemy.
Doprawiamy całość oregano, bazylią, papryką i cukrem. Blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z grzankami i kleksem śmietany.
Porady
Jeżeli nie przepadacie za zupami krem, możecie całość przetrzeć przez sito. Wyjdzie pyszna pomidorówka.



0 komentarzy