Obiady/ Przystawki/ Zupy

Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów to pyszne zwieńczenie lata. Skorzystajcie z sezonu i przygotujcie ten wspaniały krem. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a także bardzo smaczna.

Zapraszam także do zrobienia własnych grzanek: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek

Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5

Składniki

  • 1,5 kg pomidorów
  • połowa główki czosnku
  • oliwa z oliwek do polania pomidorów
  • około 1l bulionu
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki
  • kwaśna śmietana

Przepis

1

Pomidory dokładnie myjemy. Kroimy na ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z połową główki czosnku. Polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.

2

Kiedy pomidory lekko przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Ilość bulionu ma lekko zakrywać warzywa. Zagotowujemy.

3

Doprawiamy całość oregano, bazylią, papryką i cukrem. Blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

4

Podajemy z grzankami i kleksem śmietany.

Porady

Jeżeli nie przepadacie za zupami krem, możecie całość przetrzeć przez sito. Wyjdzie pyszna pomidorówka.

zupa_krem_pomidorowa_przepis_3zupa_krem_pomidorowa_przepis_4zupa krem pomidorowa

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top