Na szybko/ Obiady/ Tradycyjne zupy/ Zupy

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

przepis na gazpacho

Gazpacho jest doskonałym daniem na upalne dni. Przygotowuje się je bardzo szybko, nie wykonując przy tym zbyt skomplikowanych zabiegów obrabiania składników. W zasadzie wszystkie produkty należy pokroić i zblendować, to wystarczy. Uwierzcie mi, że zupa w upały przynosi ukojenie 😉

Wersji gazpacho jest bardzo wiele, bowiem zupę można doprawiać według własnych upodobań. Moje gazpacho jest dość pieprzne, jednak niezbyt pikantne, ponieważ nie dodawałam ostrej papryki. Aby chłodnik z pomidorów prezentował się ciekawie, podałam go w szklankach i ozdobiłam warzywami oraz lodem, który dodatkowo schłodził zupę. Oczywiście możecie podawać zupę klasycznie, w miseczkach. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu oraz wracania po ciekawe, kulinarne inspiracje 🙂


Zobacz też:

Zupa meksykańska

Zupa krem z batatów i papryki

Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów

Przepis na gazpacho

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • 6 dojrzałych pomidorów
  • papryka czerwona
  • 2 ogórki gruntowe
  • mała biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki zeschniętego białego pieczywa
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • szklanka wody
  • sól i pieprz do smaku
  • pokrojony ogórek, pomidor, świeżo zmielony pieprz oraz kostki lodu do podania

Przepis

1

Warzywa dokładnie myjemy. Nie obieramy warzyw. Paprykę kroimy w paski, pomidory i ogórki w ćwiartki. Cebulę kroimy na pół, a czosnek obieramy.

2

Wszystkie warzywa wkładamy do misy blendera lub garnka, w którym będziemy je blendować. Następie dodajemy do warzyw wodę, pokruszone pieczywo, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Blendujemy składniki.

3

Próbujemy powstałej zupy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4

Odstawiamy do schłodzenia na godzinę do lodówki, bądź podajemy od razu z kostkami lodu.

5

Po nalaniu do naczynia, gazpacho ozdabiamy warzywami oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Możecie zupę podawać także z kawałkami pieczywa lub grzankami.

przepis na gazpacho

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Karolina Gołębiowska
    09/08/2018 at 14:37

    Brzmi dobrze! Przyznam się szczerze, że nigdy nie miałam okazji czegoś takiego spróbować ani zrobić, ale chyba czas najwyższy! 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    mopswkuchni
    05/08/2018 at 22:45

    Gazpacho idealne. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top