Gazpacho jest doskonałym daniem na upalne dni. Przygotowuje się je bardzo szybko, nie wykonując przy tym zbyt skomplikowanych zabiegów obrabiania składników. W zasadzie wszystkie produkty należy pokroić i zblendować, to wystarczy. Uwierzcie mi, że zupa w upały przynosi ukojenie 😉
Wersji gazpacho jest bardzo wiele, bowiem zupę można doprawiać według własnych upodobań. Moje gazpacho jest dość pieprzne, jednak niezbyt pikantne, ponieważ nie dodawałam ostrej papryki. Aby chłodnik z pomidorów prezentował się ciekawie, podałam go w szklankach i ozdobiłam warzywami oraz lodem, który dodatkowo schłodził zupę. Oczywiście możecie podawać zupę klasycznie, w miseczkach. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu oraz wracania po ciekawe, kulinarne inspiracje 🙂
Zobacz też:
Zupa meksykańska
Zupa krem z batatów i papryki
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów
Przepis na gazpacho
Drukuj przepisSkładniki
- 6 dojrzałych pomidorów
- papryka czerwona
- 2 ogórki gruntowe
- mała biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 kromki zeschniętego białego pieczywa
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- szklanka wody
- sól i pieprz do smaku
- pokrojony ogórek, pomidor, świeżo zmielony pieprz oraz kostki lodu do podania
Przepis
Warzywa dokładnie myjemy. Nie obieramy warzyw. Paprykę kroimy w paski, pomidory i ogórki w ćwiartki. Cebulę kroimy na pół, a czosnek obieramy.
Wszystkie warzywa wkładamy do misy blendera lub garnka, w którym będziemy je blendować. Następie dodajemy do warzyw wodę, pokruszone pieczywo, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Blendujemy składniki.
Próbujemy powstałej zupy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Odstawiamy do schłodzenia na godzinę do lodówki, bądź podajemy od razu z kostkami lodu.
Po nalaniu do naczynia, gazpacho ozdabiamy warzywami oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Możecie zupę podawać także z kawałkami pieczywa lub grzankami.
2 komentarze
Karolina Gołębiowska
09/08/2018 at 14:37Brzmi dobrze! Przyznam się szczerze, że nigdy nie miałam okazji czegoś takiego spróbować ani zrobić, ale chyba czas najwyższy! 🙂 Pozdrawiam!
mopswkuchni
05/08/2018 at 22:45Gazpacho idealne. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam