Obiady/ Zupy/ Zupy krem

Zupa krem z batatów i papryki

Zupa krem z batatów i papryki została królową mojego stołu i nawet doczekała się dokładki. Szczerze mówiąc, przed przygotowaniem nie wyobrażałam sobie nawet smaku tej zupy, ale wiedziałam, że na pewno będzie lekko słodka, dzięki batatom. Nie myliłam się, aby jednak wyostrzyć jej smak, dodałam odrobinę ostrej papryczki chilli oraz pieprzu. Do kremu użyłam też serka topionego, aby był bardziej delikatny, kremowy. To wspaniały dodatek do kremów 🙂 Bataty i paprykę upiekłam w piekarniku, aby wydobyć ich wspaniały smak – jednak zupy z pieczonych warzyw są bardziej aromatyczne. Swoją zupę podałam z domowymi grzankami.


Zobaczcie też:

Zupa krem cebulowa

Zupa krem z mrożonego groszku

Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów

Zupa krem z cukinii

Przepis na zupę krem z batatów i papryki

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 2 średnie bataty
  • 3 czerwone papryki
  • oliwa z oliwek do polania warzyw przed pieczeniem
  • łyżka masła
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • śmietankowy serek topiony - 100 g
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli
  • śmietanka, pietruszka i grzanki do podania

Przepis

1

Bataty obieramy i kroimy w około jednocentymetrowe plastry. Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Warzywa wykładamy na blachę, skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni na 20 minut - doglądamy, aby się nie przypaliły.

2

W garnku na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dodajemy upieczone warzywa i całość zalewamy bulionem. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i dokładnie blendujemy.

3

Do garnka dodajemy serek śmietankowy oraz przyprawy i jeszcze kilka razy mieszamy blenderem, aby się wszystko połączyło.

4

Podajemy z kleksem śmietany, natką pietruszki i grzankami.

 

  
    

Może ci się spodobać

18 komentarzy

  • Reply
    Beti
    02/05/2020 at 15:39

    Boski krem! Przyprawiłam idealnie wg przepisu i nie trzeba było nic doprawiać, co jest rzadkością.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      04/05/2020 at 19:08

      Dziękuję za opinię 🙂

  • Reply
    Daria
    03/05/2018 at 11:54

    Jakoś umknął mi serek śmietankowy, ale bez niego, za to z większą ilością chili zupa jest przepyszna 🙂 Nawet sama, ale ze śmietanką (u mnie 12%), grzankami i pietruszką jest rewelacyjna. Zdecydowanie do powtórki

  • Reply
    Kamila
    09/01/2018 at 19:10

    a jakbym poszła do sklepu z kartką to by się okazało że jestem tak stara i nieogarnięta że nie potrafię spamiętać tylko musze sobie zapisać i tak wkoło Macieju – tak źle tak niedobrze… byle było jak najgorzej

  • Reply
    Kamila
    09/01/2018 at 19:05

    a jak chodzi Wam o to że wróciłam po jabłka w sklepie bo już normalnie nie wiem o co chodzi, to dlatego że przyszła mi na nie ochota w sklepie…. jak będziecie tak pracowicie doszukiwać się problemów w każdym najdrobniejszym geście to zawsze je znajdziecie nawet u najbardziej zorganizowanej gospodyni domowej… a potem będziecie głupio udawać że mam depresję na własne życzenie

  • Reply
    Kamila
    09/01/2018 at 18:59

    no ale najlepiej do każdego późniejszego wstania dopisać 2 godziny, do każdego pominięcia zapomnienie i potem się głupio dziwić że ktoś ma depresję ….

  • Reply
    Kamila
    09/01/2018 at 18:56

    oczywiście zignorowałam papryczkę chili bo chciałam a nie bo sobie nie zapisałam, nie zapisuję przepisów mam je zawsze zapisane w ulubionych w wyszukiwarce i nie tracę czasu na przepisywanie 🙂

  • Reply
    Kamila
    08/01/2018 at 20:46

    właśnie skończyłam pyszna zupka choć zignorowałam papryczkę chili a zamiast masła była Kasia 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      08/01/2018 at 22:51

      Cieszę się, że smakowała 😉 Modyfikacje zawsze są wskazane, to zależy od kubków smakowych 😉

  • Reply
    Pafnucy
    09/12/2017 at 16:23

    Polecam dodać ok. 100ml mleczka kokosowego + 2 łyżeczki cukru i wtedy ta zupa totalnie wymiata 😉 Dzięki za przepis!

  • Reply
    Kinga
    11/10/2017 at 21:36

    Wczoraj podkradłam Twój przepis i zrobiłam. Jest przepyszna! Jeszcze nigdy niczego nie robiłam z batatów, więc mój debiut uważam za udany dzięki Twojemu przepisowi 😉
    Pozdrawiam!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/10/2017 at 10:56

      Super! 🙂 Cieszę się, że wyszło! Zachęcam do wypróbowania innych kremów, jak zupa krem cebulowa czy brokułowa. Pozdrawiam!

  • Reply
    Blog I LOVE LIFE
    19/09/2017 at 09:54

    Zupa idealna na jesienne zimne wieczory 🙂 Na pewno wypróbuję przepis.Pyszności ! Pozdrawiam.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      19/09/2017 at 10:37

      Polecam 🙂 zajadałam się nim jak dziecko! Pozdrawiam!

  • Reply
    Zuza
    16/09/2017 at 21:46

    jaki ma piękny kolor <3

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/09/2017 at 22:15

      Dziękuję ☺️☺️☺️

  • Reply
    anka_skakanaaa
    16/09/2017 at 16:20

    Zapowiada się ciekawie 🙂 koniecznie muszę wypróbować 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/09/2017 at 16:41

      Zachęcam Sis 🙂 !

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top