Zupa krem z batatów i papryki została królową mojego stołu i nawet doczekała się dokładki. Szczerze mówiąc, przed przygotowaniem nie wyobrażałam sobie nawet smaku tej zupy, ale wiedziałam, że na pewno będzie lekko słodka, dzięki batatom. Nie myliłam się, aby jednak wyostrzyć jej smak, dodałam odrobinę ostrej papryczki chilli oraz pieprzu. Do kremu użyłam też serka topionego, aby był bardziej delikatny, kremowy. To wspaniały dodatek do kremów 🙂 Bataty i paprykę upiekłam w piekarniku, aby wydobyć ich wspaniały smak – jednak zupy z pieczonych warzyw są bardziej aromatyczne. Swoją zupę podałam z domowymi grzankami.
Zobaczcie też:
Zupa krem cebulowa
Zupa krem z mrożonego groszku
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów
Zupa krem z cukinii
Przepis na zupę krem z batatów i papryki
Drukuj przepisSkładniki
- 2 średnie bataty
- 3 czerwone papryki
- oliwa z oliwek do polania warzyw przed pieczeniem
- łyżka masła
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- śmietankowy serek topiony - 100 g
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli
- 1/2 gałki muszkatołowej
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka soli
- śmietanka, pietruszka i grzanki do podania
Przepis
Bataty obieramy i kroimy w około jednocentymetrowe plastry. Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Warzywa wykładamy na blachę, skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni na 20 minut - doglądamy, aby się nie przypaliły.
W garnku na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dodajemy upieczone warzywa i całość zalewamy bulionem. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i dokładnie blendujemy.
Do garnka dodajemy serek śmietankowy oraz przyprawy i jeszcze kilka razy mieszamy blenderem, aby się wszystko połączyło.
Podajemy z kleksem śmietany, natką pietruszki i grzankami.
18 komentarzy
Beti
02/05/2020 at 15:39Boski krem! Przyprawiłam idealnie wg przepisu i nie trzeba było nic doprawiać, co jest rzadkością.
Kasia Nowakowska
04/05/2020 at 19:08Dziękuję za opinię 🙂
Daria
03/05/2018 at 11:54Jakoś umknął mi serek śmietankowy, ale bez niego, za to z większą ilością chili zupa jest przepyszna 🙂 Nawet sama, ale ze śmietanką (u mnie 12%), grzankami i pietruszką jest rewelacyjna. Zdecydowanie do powtórki
Kamila
09/01/2018 at 19:10a jakbym poszła do sklepu z kartką to by się okazało że jestem tak stara i nieogarnięta że nie potrafię spamiętać tylko musze sobie zapisać i tak wkoło Macieju – tak źle tak niedobrze… byle było jak najgorzej
Kamila
09/01/2018 at 19:05a jak chodzi Wam o to że wróciłam po jabłka w sklepie bo już normalnie nie wiem o co chodzi, to dlatego że przyszła mi na nie ochota w sklepie…. jak będziecie tak pracowicie doszukiwać się problemów w każdym najdrobniejszym geście to zawsze je znajdziecie nawet u najbardziej zorganizowanej gospodyni domowej… a potem będziecie głupio udawać że mam depresję na własne życzenie
Kamila
09/01/2018 at 18:59no ale najlepiej do każdego późniejszego wstania dopisać 2 godziny, do każdego pominięcia zapomnienie i potem się głupio dziwić że ktoś ma depresję ….
Kamila
09/01/2018 at 18:56oczywiście zignorowałam papryczkę chili bo chciałam a nie bo sobie nie zapisałam, nie zapisuję przepisów mam je zawsze zapisane w ulubionych w wyszukiwarce i nie tracę czasu na przepisywanie 🙂
Kamila
08/01/2018 at 20:46właśnie skończyłam pyszna zupka choć zignorowałam papryczkę chili a zamiast masła była Kasia 🙂
Kasia Nowakowska
08/01/2018 at 22:51Cieszę się, że smakowała 😉 Modyfikacje zawsze są wskazane, to zależy od kubków smakowych 😉
Pafnucy
09/12/2017 at 16:23Polecam dodać ok. 100ml mleczka kokosowego + 2 łyżeczki cukru i wtedy ta zupa totalnie wymiata 😉 Dzięki za przepis!
Kinga
11/10/2017 at 21:36Wczoraj podkradłam Twój przepis i zrobiłam. Jest przepyszna! Jeszcze nigdy niczego nie robiłam z batatów, więc mój debiut uważam za udany dzięki Twojemu przepisowi 😉
Pozdrawiam!
Kasia Nowakowska
12/10/2017 at 10:56Super! 🙂 Cieszę się, że wyszło! Zachęcam do wypróbowania innych kremów, jak zupa krem cebulowa czy brokułowa. Pozdrawiam!
Blog I LOVE LIFE
19/09/2017 at 09:54Zupa idealna na jesienne zimne wieczory 🙂 Na pewno wypróbuję przepis.Pyszności ! Pozdrawiam.
Kasia Nowakowska
19/09/2017 at 10:37Polecam 🙂 zajadałam się nim jak dziecko! Pozdrawiam!
Zuza
16/09/2017 at 21:46jaki ma piękny kolor <3
Kasia Nowakowska
16/09/2017 at 22:15Dziękuję ☺️☺️☺️
anka_skakanaaa
16/09/2017 at 16:20Zapowiada się ciekawie 🙂 koniecznie muszę wypróbować 🙂
Kasia Nowakowska
16/09/2017 at 16:41Zachęcam Sis 🙂 !