Obiady/ Zupy

Zupa krem z batatów i papryki

Zupa krem z batatów i papryki została królową mojego stołu i nawet doczekała się dokładki. Szczerze mówiąc, przed przygotowaniem nie wyobrażałam sobie nawet smaku tej zupy, ale wiedziałam, że na pewno będzie lekko słodka, dzięki batatom. Nie myliłam się, aby jednak wyostrzyć jej smak, dodałam odrobinę ostrej papryczki chilli oraz pieprzu. Do kremu użyłam też serka topionego, aby był bardziej delikatny, kremowy. To wspaniały dodatek do kremów 🙂 Bataty i paprykę upiekłam w piekarniku, aby wydobyć ich wspaniały smak – jednak zupy z pieczonych warzyw są bardziej aromatyczne. Swoją zupę podałam z domowymi grzankami.


Zobaczcie też:

Zupa krem cebulowa

Zupa krem z mrożonego groszku

Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów

Zupa krem z cukinii

Przepis na zupę krem z batatów i papryki

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 2 średnie bataty
  • 3 czerwone papryki
  • oliwa z oliwek do polania warzyw przed pieczeniem
  • łyżka masła
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • śmietankowy serek topiony - 100 g
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli
  • śmietanka, pietruszka i grzanki do podania

Przepis

1

Bataty obieramy i kroimy w około jednocentymetrowe plastry. Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Warzywa wykładamy na blachę, skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni na 20 minut - doglądamy, aby się nie przypaliły.

2

W garnku na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dodajemy upieczone warzywa i całość zalewamy bulionem. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i dokładnie blendujemy.

3

Do garnka dodajemy serek śmietankowy oraz przyprawy i jeszcze kilka razy mieszamy blenderem, aby się wszystko połączyło.

4

Podajemy z kleksem śmietany, natką pietruszki i grzankami.

 

Może ci się spodobać

8 komentarzy

  • Reply
    Kinga
    11/10/2017 at 21:36

    Wczoraj podkradłam Twój przepis i zrobiłam. Jest przepyszna! Jeszcze nigdy niczego nie robiłam z batatów, więc mój debiut uważam za udany dzięki Twojemu przepisowi 😉
    Pozdrawiam!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/10/2017 at 10:56

      Super! 🙂 Cieszę się, że wyszło! Zachęcam do wypróbowania innych kremów, jak zupa krem cebulowa czy brokułowa. Pozdrawiam!

  • Reply
    Blog I LOVE LIFE
    19/09/2017 at 09:54

    Zupa idealna na jesienne zimne wieczory 🙂 Na pewno wypróbuję przepis.Pyszności ! Pozdrawiam.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      19/09/2017 at 10:37

      Polecam 🙂 zajadałam się nim jak dziecko! Pozdrawiam!

  • Reply
    Zuza
    16/09/2017 at 21:46

    jaki ma piękny kolor <3

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/09/2017 at 22:15

      Dziękuję ☺️☺️☺️

  • Reply
    anka_skakanaaa
    16/09/2017 at 16:20

    Zapowiada się ciekawie 🙂 koniecznie muszę wypróbować 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/09/2017 at 16:41

      Zachęcam Sis 🙂 !

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top