Żeberka lubię w każdej postaci, a że znalazłam w lodówce zapomniany syrop klonowy… 🙂 Lubię mięsa z nutą słodkości.
Składniki
– 0,5 kg żeberek wieprzowych
– 4 łyzki syropu klonowego
– gałązka rozmarynu
– sól i pieprz do smaku
– szczytpa gałki muszkatołowej
– olej do smażenia
– pół szklanki wody
Żeberka porcjujemy, smarujemy syropem klonowym, odstawiamy na 30 minut i obsmażamy z dwóch stron na oleju. Przekładamy je do garnka (razem z tłuszczem z patelni), dodajemy przyprawy, około pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, gałązkę rozmarynu, gałkę muszatołową i zalewamy wodą. Podduszamy około 10 minut i próbujemy smaku sosu, który powstał. Jeżeli brakuje nam aromatu, któregoś ze składników, dodajemy go według własnego smaku. Następnie podduszamy mięso około godziny, aż będzie odchodziło od kości.
Przed podaniem każdą porcję podsmażamy na oleju na sporym ogniu, aby się ładnie zrumieniły.
0 komentarzy