Śniadania

Omlet z płatkami kukurydzianymi, kiełbasą i pieczarkami

Zainspirowana sobotnimi warsztatami śniadaniowymi Lubella, zaserwowałam omlet z płatkami kukurydzianymi. Przez dodanie płatków omlet jest o wiele treściwszy i sycący. To dobry sposób na pozbycie się resztek w lodówce – wydaje mi się, że ze wszystkim będzie smakował smacznie. Na warsztatach z kolei jadłam wersję na słodko, z musem bananowym.

1208337_1489942757956702_1900918348_n
 

Składniki dla 2 osób

– 5 jajek

– garść kiełbasy pokrojonej w drogną kostkę

– garść pieczarek wcześniej podsmażonych na maśle

– garść płatków kukurydzianych

– sól, pieprz

 

Jajka roztrzepujemy, dodajemy kiełbasę, pieczarki, szyptę pieprzu i soli. Na samym końcu dodajemy płatki i odstawiamy na kilka minut, aby nieco nasiąkły jajkiem. Masę dzielimy na dwie porcje i smażymy omlet do ścięcia z dwóch stron.

 

Przepis bierze udział w konkursie „Blogerzy w Zbożu” zorganizowanym w ramach akcji dobrze już Wam znanej z mojego bloga – Zboże Smakuje i Inspiruje!

Legalka KFPZ (1)

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    kristina
    12/01/2015 at 10:54

    omlet jedno z najlepszych i najszybszych dań, a do tego przypomina się dzieciństwo 🙂 Najczęściej babcia robiła właśnie z kiełbaską, choć ja teraz urozmaicam odrobina szpinaku i żółtego sera, a na sam wierzch dodaję odrobinę dressingu 1000 wysp develey, przesmaczna kompozycja 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top