Zainspirowana sobotnimi warsztatami śniadaniowymi Lubella, zaserwowałam omlet z płatkami kukurydzianymi. Przez dodanie płatków omlet jest o wiele treściwszy i sycący. To dobry sposób na pozbycie się resztek w lodówce – wydaje mi się, że ze wszystkim będzie smakował smacznie. Na warsztatach z kolei jadłam wersję na słodko, z musem bananowym.
Składniki dla 2 osób
– 5 jajek
– garść kiełbasy pokrojonej w drogną kostkę
– garść pieczarek wcześniej podsmażonych na maśle
– garść płatków kukurydzianych
– sól, pieprz
Jajka roztrzepujemy, dodajemy kiełbasę, pieczarki, szyptę pieprzu i soli. Na samym końcu dodajemy płatki i odstawiamy na kilka minut, aby nieco nasiąkły jajkiem. Masę dzielimy na dwie porcje i smażymy omlet do ścięcia z dwóch stron.
Przepis bierze udział w konkursie „Blogerzy w Zbożu” zorganizowanym w ramach akcji dobrze już Wam znanej z mojego bloga – Zboże Smakuje i Inspiruje!
1 komentarz
kristina
12/01/2015 at 10:54omlet jedno z najlepszych i najszybszych dań, a do tego przypomina się dzieciństwo 🙂 Najczęściej babcia robiła właśnie z kiełbaską, choć ja teraz urozmaicam odrobina szpinaku i żółtego sera, a na sam wierzch dodaję odrobinę dressingu 1000 wysp develey, przesmaczna kompozycja 🙂