Desery/ Owoce

Creme brulee z rozmarynem

Pamiętacie jak wspominałam o tajemniczej skrzynce? To właśnie w niej znajdowały się składniki na najpyszniejszy deser, który zrobiłam do tej pory. Witek Iwański specjalnie dla mnie przygotował recepturę na creme brulee z dodatkiem Whisky The Glenlivet 15YO. Warto poświęcić na niego swój cczas, bo wrażenia smakowe są niezapomniane.

The Glenlivet to whisky tupu single malt, która jest ceniona najbardziej wśród konserów. Do produkcji używa się jedynie jęczmienia, drożdży i wody. Tajemnica jej tkwi również w doborze odpowiednich beczek, w jakich leżakuje. Aby w pełni docenić smak whisky poleca się ją podawać wyłącznie z kostkami lodu, bądź odrobiną schłodzonej wody.

DSC_0960
Składniki (około 10 sztuk)

– śmietanka kremówka 500ml

– 11 żółtek

– 125g cukru + do posypania

– 150ml whisky

– laska wanilii

– gałązka rozmarynu

– garść posiekanych orzechów laskowych

– truskawki bądź inne owoce do dekoracji

DSC_0947

Włącz piekarnik na 100 stopni.

Śmietankę zagotuj z miąższem z wanilii. Następnie odstaw i dodaj gałązke rozmrynu, aby oddała aromat.

Żółtka utrzyj z cukrem i wlej energicznie do gorącej śmietanki i wymieszaj. Teraz wlej około 100ml Whisky The Glenlivet, wymieszaj i spróbuj masy jajecznej. Alkohol powinien być mocno wyczuwalny. Jeśli uznasz, możesz dolać jeszcze 50ml. Gotowy płyn rozlej do specjalnych foremek. Ustaw je w naczyniu żaroodpornym/foremkach w kąpieli wodnej i wstaw do piekarnika na około 50 minut. Po tym czasie sprawdź, jeśli masa się nie ścięła kontynuuj pieczenie kolejne 20 minut.

Gotowy creme brulee wystudź w lodówce przez noc. Następnie posyp cukrem i przypal. Przed podaniem posyp orzechami i ułóż na wierzchu owoce.

DSC_0931_edytowany-1
Smacznego! 🙂

 

 

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Restauracja Abażur | Warszawa - kuchniabazylii.plKuchnia Bazylii
    28/07/2016 at 10:02

    […] Był idealny, taki jak lubię. Rozmaryn nadał mu ciekawego aromatu. Bardzo podobny w smaku do mojego mojego przepisu od Witka Iwańskiego (Creme brulee z rozmarynem) 😉 […]

     
  • Reply
    Ryby i owoce morza – warsztaty Frosta | Kuchnia Bazylii
    11/02/2015 at 09:32

    […] W sobotę uczestniczyłam w Warsztatach Frosta o tematyce „Ryby i owoce morza”. Przyznam, że chętnie przyjęłam zaproszenie, gdyż w mojej kuchni takie tematy raczej nie istnieją. Tym bardziej ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam, że warsztaty poprowadzi Witek Iwański, z którym już kilka razy miałam przyjemność się spotkać, a także przygotowywać deser z jego przepisu stworzonego specjalnie dla mnie – creme brulee z rozmarynem. […]

     
  • Reply
    TomekCzajkowski
    13/10/2014 at 01:03

    Ładne to i sprawiedliwe 😉

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top