Wilgotne ciasto z owocami zachwyci tych, którzy kochają szybkie, proste i wilgotne ciasta bez kremów. Ciasta nie trzeba też długo wyrabiać, tylko należy połączyć ze sobą wszystkie składniki, wylać na blachę oraz ułożyć na nim ulubione owoce. Wilgotne ciasto komponuje się doskonale z owocami kwaśnymi, jak porzeczki, wiśnie, agrest. Możecie zrobić je także z truskawkami, malinami czy borówkami. Ciasto samo w sobie nie jest bardzo słodkie. Jednak jeżeli jesteście łasuchami i lubicie ciasta na bardzo słodko, proponuję przed włożeniem do piekarnika dodatkowo posypać je cukrem lub po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Przepis na formę o rozmiarach 28×21 lub średniej wielkości tortownicę.
Zobacz też:
Ciasto czekoladowe na powidłach
Proste ciasto z gruszkami
Proste ciasto bananowe
Przepis na wilgotne ciasto z owocami
Drukuj przepisSkładniki
- 150 g cukru
- 16 g cukru z wanilią
- 3 jajka
- 300 g mąki
- 200 g margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 garście porzeczek/innych owoców
- papier do pieczenia
Przepis
Cukier i cukier z wanilią ucieramy z jajkami przez kilka minut, do momentu, aż składniki się połączą.
Cały czas miksując dodajemy stopniowo mąkę, a następnie margarynę w temperaturze pokojowej, pokrojoną w mniejsze kawałki.
Do ciasta dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto wlewamy do formy do pieczenia i posypujemy owocami, delikatnie je przyklepując.
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym 180 stopni, góra-dół - bez termoobiegu. Odstawiamy do wystygnięcia.
3 komentarze
Grażka
21/01/2023 at 10:42Cześć! Czy zamiast margaryny można dodać masło?
Kasia Zawada
13/02/2023 at 22:26tak
Gnusiel
30/07/2021 at 11:49Mniam. Upiekę