Ciasta/ Desery/ Owoce/ Wypieki

Wilgotne ciasto z owocami

Wilgotne ciasto z owocami zachwyci tych, którzy kochają szybkie, proste i wilgotne ciasta bez kremów. Ciasta nie trzeba też długo wyrabiać, tylko należy połączyć ze sobą wszystkie składniki, wylać na blachę oraz ułożyć na nim ulubione owoce. Wilgotne ciasto komponuje się doskonale z owocami kwaśnymi, jak porzeczki, wiśnie, agrest. Możecie zrobić je także z truskawkami, malinami czy borówkami. Ciasto samo w sobie nie jest bardzo słodkie. Jednak jeżeli jesteście łasuchami i lubicie ciasta na bardzo słodko, proponuję przed włożeniem do piekarnika dodatkowo posypać je cukrem lub po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Przepis na formę o rozmiarach 28×21 lub średniej wielkości tortownicę.

Zobacz też:

Ciasto czekoladowe na powidłach

Proste ciasto z gruszkami

Proste ciasto bananowe

Przepis na wilgotne ciasto z owocami

Drukuj przepis
Porcji: forma o rozmiarze 28×21 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 150 g cukru
  • 16 g cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 garście porzeczek/innych owoców
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Cukier i cukier z wanilią ucieramy z jajkami przez kilka minut, do momentu, aż składniki się połączą.

2

Cały czas miksując dodajemy stopniowo mąkę, a następnie margarynę w temperaturze pokojowej, pokrojoną w mniejsze kawałki.

3

Do ciasta dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników.

4

Ciasto wlewamy do formy do pieczenia i posypujemy owocami, delikatnie je przyklepując.

5

Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym 180 stopni, góra-dół - bez termoobiegu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top