Dania z drobiem/ Mięsa/ Na szybko/ Obiady/ Przekąski

Siekane kotleciki z cukinią i curry

Siekane kotleciki z cukinią i curry to pyszne, soczyste i mięciutkie kotleciki z kurczaka. Z powodzeniem możecie podawać je z ziemniakami, jako danie obiadowe, ale sprawdzą się również, jako przekąska na imieninach czy innej posiadówce ze znajomymi 🙂 Kotleciki możecie bowiem usmażyć wcześniej, a później podgrzać je w piekarniku. Sekret idealnie wysmażonych kotlecików tkwi w dobrze pokrojonych składnikach – kurczaka i cukinię należy pokroić w drobną kostkę, aby masa na kotlety dobrze się formowała przy nakładaniu na patelnię. Siekane kotleciki z cukinią i curry możecie również zrobić z piersi z indyka. Jeżeli przepis przypadanie Wam do gustu, koniecznie zajrzyjcie do podobnych, które podaję niżej 🙂 Gdybyście jednak nie byli przekonani do curry, pomińcie je, ale dodajcie do masy zioła, jak bazylię czy oregano, w tej wersji także będą smaczne.

Zobacz też:

Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą

Kotleciki z kurczaka z pieczarkami

Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem

Przepis na siekane kotleciki z cukinią i curry

Drukuj przepis
Porcji: 12

Składniki

  • 400 piersi z kurczaka
  • mała cukinia - około 200 g
  • 50 g żółtego sera
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżka majonezu
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Przepis

1

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i również kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy.

2

Składniki przekładamy do miski, mieszamy, dodajemy majonez, jajka, mąkę, curry, paprykę, chili, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

3

Gdyby masa była zbyt zwarta, dodajcie odrobinę majonezu. Gdyby była zbyt luźna, dodajcie mąki. Składniki powinny być ze sobą dobrze połączone i się kleić, aby kotleciki się nie rozpadły podczas smażenia.

4

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy dużą łyżką kotleciki, smażymy na rumiano po kilka minut z obu stron.

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    If91
    14/08/2020 at 13:54

    Wyszło pyszne, dziękuję za oryginalny przepis, jeszcze nie raz z niego skorzystam 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      24/08/2020 at 16:05

      Dziękuję za opinię 🙂 Na zdrowie!

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top