Mięsa/ Obiady

Zrazy z karkówki

Zrazy z karkówki

Zrazy z karkówki wydają się być bardzo pracochłonne. Jednak nie jest to prawdą. Powiedziałabym, że wymagają sporo czasu na przygotowanie, ale nie sprawiają trudności w przyrządzeniu. Aby karkówka, z której przyrządzamy zrazy była miękka i delikatna, należy wcześniej ją zamarynować i odstawić na przynajmniej kilka godzin. Zachęcam do przygotowania mięsa dzień wcześniej. Do nadziewania moich zrazów użyłam ogórka konserwowego, cebuli, papryki oraz żółtego sera – to znakomite połączenie. Tutaj znajdziecie zdjęcia, na których pokazuję jak nałożyć farsz, a tutaj, jak zwinęłam roladki.

Zachęcam do przygotowania tych smacznych i aromatycznych zrazów oraz zrobienia większej porcji niż moja, bo mięso znika w mig. Smakuje wspaniale od razu po przygotowaniu i także na drugi dzień. Nie będziecie zawiedzeni.


Zobacz też:

Pieczony kurczak na butelce

Wieprzowina po chińsku z ryżem

Karkówka z pieczarkami

Przepis na zrazy z karkówki

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 1,5 godziny + marynowanie

Składniki

  • 6 plastrów karkówki o grubości 1 cm
  • 2 duże łyżki musztardy
  • 2 ogórki konserwowe
  • mała cebulka
  • połowa papryki
  • 20 g żółtego sera
  • łyżka bułki tartej
  • pół szklanki mąki
  • szklanka bulionu - ewentualnie wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz
  • wykałaczki
  • olej do smażenia

Przepis

1

Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem i pieprzymy oraz solimy z obu stron. Smarujemy plastry musztardą. Odstawiamy mięso na minimum kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

2

Po zamarynowaniu karkówki, jeszcze raz dokładnie ją rozbijamy na cieniutkie plastry. Ważne, aby karkówka nie miała zbyt dużo przerostów, ponieważ po rozbiciu mogą zrobić się w niej dziury i będzie ciężko zwijać roladki.

3

Następnie przygotowujemy farsz. Ogórki, cebulkę, paprykę i ser żółty kroimy w drobną kostkę. Bułkę tartą dosypujemy do składników i mieszamy - bułka sprawi, że farsz będzie lekko kleił się do mięsa.

4

Na każdy plaster karkówki nakładamy po łyżce/dwóch farszu, w zależności od wielkości kawałka mięsa. Następnie każdy plaser z farszem zwijamy w zwartą roladkę. Spinamy zraz wykałaczkami, tak, aby dokładnie zakryć boki, by farsz nie wypadał. Na jedną roladkę zużyłam około 3-4 wykałaczek.

5

Następnie każdy zraz obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju, z dwóch stron. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, posiekany ząbek czosnku i tymianek. Przykrywamy i dusimy około godziny, aż mięso będzie miękkie. Następnie gotujemy jeszcze 15 minut bez przykrycia, aby bulion odparował, a sos zgęstniał.

6

Podajemy z ulubionymi dodatkami - najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą.

Zrazy z karkówki

 

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Witek
    27/10/2018 at 11:21

    Przepis ląduje w mojej domowym zbiorze ulubionych przepisów, Wypróbowany, zrazy smakowały wszystkim domownikom nawet dla mego syna, którego bardzo ciężko zadowolić .

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top