Obiady

Falafel – wegetariański przysmak

Domowy falafel

Falafel jest daniem wegetariańskim przyrządzanym z ciecierzycy z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wywodzi się  z kuchni arabskiej. Jest bardzo często jest traktowany, jako wegetariańska wersja kebabu, podawana w picie.

Kluczem sukcesu idealnego falafela jest odpowiednie przyrządzenie ciecierzycy. Musimy pamiętać, że idealny falafel jest przygotowywany z surowej soczewicy, wcześniej namoczonej w wodzie. Ciecierzyca z puszki nie będzie nadawać się na kotleciki z ciecierzycy. Poza tym, nasiona soczewicy najlepiej jest zmielić maszynką do mięsa, aby konsystencja masy do kotlecików miała odpowiednią strukturę, by dobrze się z niej formowało kotleciki. Niektórzy blendują soczewicę, jednak tutaj istnieje ryzyko popsucia blendera lub zbyt dużego rozdrobnienia ciecierzycy, która nie będzie chciała się formować.

Idealny falafel musi być z wierzchu chrupiący, a mięciutki w środku. Taki efekt uzyskamy w momencie, kiedy uformowane kulki z ciecierzycy, zdecydujemy się dodatkowo zapanierować. Ja wykorzystałam do tego celu Panier z ciecierzycy, który zawiera 100% mąki z ciecierzycy. Dzięki panierce falafele będą pysznie chrupiące! Możecie także zapanierować w innych rodzajach panierki, jak Panier kukurydziany czy po prostu w bułce tartej 🙂


Zobacz też: Wegetariański pasztet z cukinii

Przepis na falafel - kotleciki z ciecierzycy

Drukuj przepis
Porcji: 20 Czas gotowania: 1 godzina + moczenie ciecierzycy

Składniki

  • 400 g surowej ciecierzycy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli
  • Panier z ciecierzycy MAMUT
  • olej rzepakowy do smażenia

Przepis

1

Ciecierzycę wsypujemy do miski z wodą. Woda powinno być o połowę więcej niż ciecierzycy, ponieważ nasiona bardzo wchłaniają wodę. Odstawiamy na noc.

2

Ciecierzycę odcedzamy. Następnie mielimy ją przez maszynkę do mięsa, na drobnych oczkach. Przez maszynkę mielimy także cebulę, czosnek, a także natkę pietruszki. Do zmielonych składników dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

3

Formujemy z masy kulki średniej wielkości. Każdą z kulek obtaczamy w panierce. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano, z kilku stron.

Falafel

 

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    balzyn
    09/11/2018 at 20:40

    Stosuje Pani, wydaje się zamiennie, słowa “ciecierzyca” i “soczewica” … a przecież to nie to samo.

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      10/11/2018 at 19:11

      Dziękuję za uwagę, musiałam wpisać przypadkowo. Oczywiście chodzi o ciecierzycę.

       
  • Reply
    Witek
    27/10/2018 at 11:16

    Pierwsze podejście do falafeli skończyło się pastą z ciecierzycy do smarowania pieczywa, pośpieszyłem się i zapomniałem żeby nie gotować ciecierzycy . Dopiero za drugim razem wyszły tak jak należy. Fajna przekąska.

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top