Falafel jest daniem wegetariańskim przyrządzanym z ciecierzycy z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wywodzi się z kuchni arabskiej. Jest bardzo często jest traktowany, jako wegetariańska wersja kebabu, podawana w picie.
Kluczem sukcesu idealnego falafela jest odpowiednie przyrządzenie ciecierzycy. Musimy pamiętać, że idealny falafel jest przygotowywany z surowej soczewicy, wcześniej namoczonej w wodzie. Ciecierzyca z puszki nie będzie nadawać się na kotleciki z ciecierzycy. Poza tym, nasiona soczewicy najlepiej jest zmielić maszynką do mięsa, aby konsystencja masy do kotlecików miała odpowiednią strukturę, by dobrze się z niej formowało kotleciki. Niektórzy blendują soczewicę, jednak tutaj istnieje ryzyko popsucia blendera lub zbyt dużego rozdrobnienia ciecierzycy, która nie będzie chciała się formować.
Idealny falafel musi być z wierzchu chrupiący, a mięciutki w środku. Taki efekt uzyskamy w momencie, kiedy uformowane kulki z ciecierzycy, zdecydujemy się dodatkowo zapanierować. Ja wykorzystałam do tego celu Panier z ciecierzycy, który zawiera 100% mąki z ciecierzycy. Dzięki panierce falafele będą pysznie chrupiące! Możecie także zapanierować w innych rodzajach panierki, jak Panier kukurydziany czy po prostu w bułce tartej 🙂
Zobacz też: Wegetariański pasztet z cukinii
Przepis na falafel - kotleciki z ciecierzycy
Drukuj przepisSkładniki
- 400 g surowej ciecierzycy
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka sody
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka soli
- Panier z ciecierzycy MAMUT
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis
Ciecierzycę wsypujemy do miski z wodą. Woda powinno być o połowę więcej niż ciecierzycy, ponieważ nasiona bardzo wchłaniają wodę. Odstawiamy na noc.
Ciecierzycę odcedzamy. Następnie mielimy ją przez maszynkę do mięsa, na drobnych oczkach. Przez maszynkę mielimy także cebulę, czosnek, a także natkę pietruszki. Do zmielonych składników dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Formujemy z masy kulki średniej wielkości. Każdą z kulek obtaczamy w panierce. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano, z kilku stron.
3 komentarze
balzyn
09/11/2018 at 20:40Stosuje Pani, wydaje się zamiennie, słowa „ciecierzyca” i „soczewica” … a przecież to nie to samo.
Kasia Nowakowska
10/11/2018 at 19:11Dziękuję za uwagę, musiałam wpisać przypadkowo. Oczywiście chodzi o ciecierzycę.
Witek
27/10/2018 at 11:16Pierwsze podejście do falafeli skończyło się pastą z ciecierzycy do smarowania pieczywa, pośpieszyłem się i zapomniałem żeby nie gotować ciecierzycy . Dopiero za drugim razem wyszły tak jak należy. Fajna przekąska.