Mięsa/ Obiady

Kurczak z rożna

Kurczak z rożna to jest to! Szczególnie za złocistą i chrupiącą panierką. Mój kurczak, jednak nie był tak dobrze przypieczony, jak znane nam dobrze z budek na targach czy w centrach handlowych, ale za to był bardzo soczysty i mięciutki 🙂 Przypuszczam, że kolejnym razem od samego początku będę go piekła na najwyższej temperaturze, aby bardziej się „zwęglił”. Mojego kurczaka piekłam w piecyku elektrycznym, ale przypuszczam, że z piekarnika z funkcją rożna wyjdzie podobnie.


Składniki:

  • kurczak (około 1,3 kg)

 

  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka majeranku
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • sól i pieprz

 

  • nitka/sznurek do związania kurczaka

Krok 1

Kurczaka moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin, aby był bardziej soczysty. Następnie osuszamy go ręcznikiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nimi kurczaka – z zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Krok 2

Rozgrzewamy piecyk do 200 stopni. Kurczaka nabijamy na rożen, po czym związujemy go nitką/sznurkiem, aby odpowiednio się na nim trzymał. Wkładamy do piecyka. Pieczemy przez godzinę. Następnie podwyższamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy również około godziny.

Krok 3

Kurczak gotowy! Wystarczy zdjąć go z rożna i podzielić na kawałki 🙂 Smacznego! Piersi z pieczonego kurczaka możecie użyć do sałatki – doskonała!


kurczak_z_rozna_przepis kurczak_z_rozna_przepis_2 kurczak_z_rozna_przepis_3

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Piotrek Zieliński
    21/03/2017 at 09:25

    Podoba mi się patent z namaczaniem – na pewno spróbuję. Co myślisz o pomyśle wstrzyknięcia wody/wody z marynatą strzykawką w mięso? Czy myślisz, że miałoby to ręce i nogi?
    Super blog, pozdrawiam!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      21/03/2017 at 10:17

      Dziękuję. Odnośnie wstrzykiwania, nie sądzę, aby sprawiło, że mięso będzie bardziej soczyste. Zrób zgodnie z przepisem i zobaczysz, że będzie pyszny 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top