Kurczak z rożna to jest to! Szczególnie za złocistą i chrupiącą panierką. Mój kurczak, jednak nie był tak dobrze przypieczony, jak znane nam dobrze z budek na targach czy w centrach handlowych, ale za to był bardzo soczysty i mięciutki 🙂 Przypuszczam, że kolejnym razem od samego początku będę go piekła na najwyższej temperaturze, aby bardziej się „zwęglił”. Mojego kurczaka piekłam w piecyku elektrycznym, ale przypuszczam, że z piekarnika z funkcją rożna wyjdzie podobnie.
Składniki:
- kurczak (około 1,3 kg)
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżka musztardy sarepskiej
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka majeranku
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- sól i pieprz
- nitka/sznurek do związania kurczaka
Krok 1
Kurczaka moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin, aby był bardziej soczysty. Następnie osuszamy go ręcznikiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nimi kurczaka – z zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 2
Rozgrzewamy piecyk do 200 stopni. Kurczaka nabijamy na rożen, po czym związujemy go nitką/sznurkiem, aby odpowiednio się na nim trzymał. Wkładamy do piecyka. Pieczemy przez godzinę. Następnie podwyższamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy również około godziny.
Krok 3
Kurczak gotowy! Wystarczy zdjąć go z rożna i podzielić na kawałki 🙂 Smacznego! Piersi z pieczonego kurczaka możecie użyć do sałatki – doskonała!
2 komentarze
Piotrek Zieliński
21/03/2017 at 09:25Podoba mi się patent z namaczaniem – na pewno spróbuję. Co myślisz o pomyśle wstrzyknięcia wody/wody z marynatą strzykawką w mięso? Czy myślisz, że miałoby to ręce i nogi?
Super blog, pozdrawiam!
Kasia Nowakowska
21/03/2017 at 10:17Dziękuję. Odnośnie wstrzykiwania, nie sądzę, aby sprawiło, że mięso będzie bardziej soczyste. Zrób zgodnie z przepisem i zobaczysz, że będzie pyszny 🙂