Lifestyle/ Restauracje

Restauracja Abażur | Warszawa

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)

Od zawsze pragnęłam pojawić się w restauracji, w jakiej były przeprowadzane Kuchenne Rewolucje i zobaczyć, jak ona funkcjonuje ona od środka, bowiem jestem wielką fanką tego programu (oglądałam każdy odcinek!). Tak się złożyło, że jakiś czas temu otrzymałam zaproszenie do Restauracji Abażur – dawniej  Salon Kulinarny. Przyznam, że nowa nazwa wydaje mi się być bardziej przyjazna, do restauracji o pierwszej nazwie obawiałabym się wejść ze względu na „salonowe zadęcie”, którego bardzo nie lubię. Uważam, że w restauracji powinniśmy się czuć, jak u dobrych znajomych.


W czwartkowe, dość ciepłe popołudnie wybraliśmy się do restauracji, na Bielany. Lokalizacja lokalu ma swoje plusy i minusy. Plusem na pewno jest to, że siedząc w ogrodzie poczujemy się, jakbyśmy byli z dala od warszawskiego zgiełku. Minusem jest problem odnalezienia restauracji w osiedlu domków jednorodzinnych.


Po wejściu do restauracji mieliśmy naprawdę dużo miejsc do wyboru. Zdecydowaliśmy się finalnie na zjedzenie obiadokolacji w ogrodzie i to był bardzo dobry pomysł. Po przywitaniu przez kelnera, zaczęliśmy przeglądać menu. Po dylematach i problemach z wyborem dań, na ratunek przyszła do nas właścicielka, która doradziła czego warto spróbować.


Nasze menu:


Aksamitny krem z buraka z kwaśną śmietaną – 16zł

Nic dodać nic ująć – krem był przepyszny, odpowiednio słodki, kwaśny, aksamitny. To według nas must have, który trzeba zjeść w tej restauracji. Z tego co pamiętam z Kuchennych Rewolucji, sama Magda Gessler była nim zachwycona.


Miraż morza i ziemi. Foie gras z musem z homarem i konfiturą z czerwonej cebuli – 35zł

Te tartaletki zostały prowadzone do menu podczas Kuchennych Rewolucji. Smaczne, jednak jak dla mnie, zbyt intensywny smak połączenia foie gras i musu z homara sprawia, że taką porcją przystawki można się przesycić.


Sałatka z kozim serem z musem z mango – 30zł

Sałatka zrobiła już na mnie wrażenie samym wyglądem. Jadalne kwiaty, owoce, sałaty, komponowały się idealnie z ciepłym kozim serem serwowanym na grzance. Wszystko to, polane musem mango stworzyło smaczną, spójną całość.


Polędwica wołowa w sosie  truskawkowym z warzywami i ziemniakami – 65zł

W tym daniu szczególną uwagę zwróciłam na truskawki połączone z balsamico oraz świeże, smaczne warzywa. Wszystkie te składniki były doskonałe. Mięso jednak między nimi zniknęło, a przecież powinno być królem? Może to wina zbyt wielu dodatków? Sama nie potrafię ocenić.


Kurczak zapiekany w musztardzie z pieczonymi warzywami – 35zł

To danie było smaczną, tradycyjną propozycją obiadu. Mięciutki kurczak, delikatne puree i porcja pieczonych warzyw. Jedyne czego mogłabym się czepić: dodałabym więcej musztardy, aby kurczak bardziej nią przeszedł, ale to przecież kwestia gustu.


Crème brûlée z rozmarynem – 16zł

Był idealny, taki jak lubię. Rozmaryn nadał mu ciekawego aromatu. Bardzo podobny w smaku do mojego mojego przepisu od Witka Iwańskiego (Creme brulee z rozmarynem) 😉


Mus czekoladowy – 18 zł

Muszę się przyznać, że za czekoladowymi deserami nie przepadam i nie miałam w planach zamawiać tego musu, jednak właścicielka postanowiła zrobić nam niespodziankę i podała porcję do spróbowania. Powiem jedno: konsystencja musu powaliła mnie na kolana – każdy czekoladoholik musi spróbować tego deseru!


Beza z kremem chantilly i owocami – 18 zł

Największe zaskoczenie wieczoru: beza! Zazwyczaj bezy są dla mnie zbyt słodkie i twarde, także nigdy nie byłam pierwsza w ich zamawianiu. Tym razem zapewniono mnie, że TAKIEJ bezy jeszcze nie jadłam. I muszę to potwierdzić. Krucha, delikatna i niezbyt słodka beza z aksamitnym białym kremem i owocami skradła mi serce – i wiecie co? Cały czas leci mi ślinka na jej myśl 🙂


restauracja_abazur_warszawa_11restauracja_abazur_warszawa_12restauracja_abazur_warszawa_15restauracja_abazur_warszawa_14restauracja_abazur_warszawa_13restauracja_abazur_warszawa_10restauracja_abazur_warszawa_9restauracja_abazur_warszawa_8restauracja_abazur_warszawa_7restauracja_abazur_warszawa_16restauracja_abazur_warszawa_6restauracja_abazur_warszawa_4restauracja_abazur_warszawa_2restauracja_abazur_warszawarestauracja_abazur_warszawa_3


Podsumowując wieczór w restauracji: ten czas spędziliśmy bardzo miło. Uprzejma właścicielka zamieniła z nami kilka zdań oraz doradziła menu, co było bardzo przyjemną inicjatywą 😉  Jeżeli chodzi o jedzenie, tak jak czytaliście wyżej, kilka rzeczy według mnie było doskonałych, kilka wymaga delikatnej poprawy. Mam jeszcze małą sugestię…. a gdyby tak zmniejszyć niektóre porcje i obniżyć ceny? Wydaje mi się, że karta wyglądałaby bardziej przyjaźnie dla gości 🙂

Abażur Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top