Boże Narodzenie/ Lifestyle/ Wydarzenia

Przepisy wigilijne Karola Okrasy

Kilka dni temu miałam okazję być gościem niezwykłej wigilijnej kolacji, organizowanej przez Lidl Polska oraz Jabłka Grójeckie. W ten chłodny dzień mieliśmy możliwość pogotować z dobrze Wam znanym, cenionym Szefem Kuchni Karolem Okrasą. Podzielił się on z nami niesamowitymi, oryginalnymi przepisami wigilijnymi z jabłkiem w roli głównej. Niżej przedstawiam dwa przepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Pierwszy to przepis na pierogi z jabłkiem i kaszą jaglaną, a drugi na łososia podanego z kapustą curry.


Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną  z sosem makowo-limonkowym

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • około 100 ml zagotowanej wody z 30 ml mleka i 20 g masła

Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.

Farsz:

  • 5 jabłek upalonych nad ogniskiem – możecie oczywiście przypiec je w piekarniku
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 150 g orzechów włoskich sparzonych
  • przyprawa do piernika
  • miód
  • limonka

Jabłka obieramy i kroimy w kawałki, po czym smażymy w naczyniu, aż zgęstnieją. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy, doprawiamy limonką i piernikiem. Studzimy. Z ciasta i farszu przygotowujemy pierogi.

Drugą wersję smakową przygotowałyśmy nieco inaczej. Zamiast przyprawy do piernika i orzechów dodałyśmy kawałek startego imbiru i odrobinę startej chili – było znakomite!

Sos makowy:

  • 100 g sparzonego  i zmielonego maku
  •  1 limonka
  • 100 ml śmietanki słodkiej
  • 100 ml mleka
  • 4 żółtka jaja
  • 4 łyżki cukru

Żółtka ubijamy  z cukrem, śmietankę mieszamy z mlekiem i dodajemy do żółtek. Delikatnie podgrzewamy cały czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki.



Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem

Składniki:

  • Filet z łososia – 500g
  • Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra)
  • kapusta kiszona – 200g
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 limonka
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka masła
  • Szalotka – 2 szt.
  • 50 ml śmietanki słodkiej 30%
  • sól, biały mielony pieprz i oliwa

Cebulę, szalotkę i czosnek siekamy drobno i przesmażamy do zeszklenia. Dodajemy pastę curry i curry w proszku, podsmażamy około 30 sekund na wolnym ogniu. Dodajemy imbir, mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotujemy około 5 minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy surową kapustę posiekaną i dusimy całość około 5-10 minut. Doprawiamy miodem, sokiem z limonki oraz startą skórką. Dodajemy posiekaną kolendrę, sól oraz pieprz. Na koniec dodajemy posiekane jabłko – ale już nie gotujemy całości z jabłkiem.

Łososia kroimy na steki bez skóry, obtaczamy z dwóch stron w przyprawach i delikatnie opalamy na suchej patelni. Odstawiamy do odpoczęcia i kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm, lub łamiemy na kawałki. Podajemy na kapuście.



  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top