Kilka dni temu miałam okazję być gościem niezwykłej wigilijnej kolacji, organizowanej przez Lidl Polska oraz Jabłka Grójeckie. W ten chłodny dzień mieliśmy możliwość pogotować z dobrze Wam znanym, cenionym Szefem Kuchni Karolem Okrasą. Podzielił się on z nami niesamowitymi, oryginalnymi przepisami wigilijnymi z jabłkiem w roli głównej. Niżej przedstawiam dwa przepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Pierwszy to przepis na pierogi z jabłkiem i kaszą jaglaną, a drugi na łososia podanego z kapustą curry.
Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- około 100 ml zagotowanej wody z 30 ml mleka i 20 g masła
Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.
Farsz:
- 5 jabłek upalonych nad ogniskiem – możecie oczywiście przypiec je w piekarniku
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 150 g orzechów włoskich sparzonych
- przyprawa do piernika
- miód
- limonka
Jabłka obieramy i kroimy w kawałki, po czym smażymy w naczyniu, aż zgęstnieją. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy, doprawiamy limonką i piernikiem. Studzimy. Z ciasta i farszu przygotowujemy pierogi.
Drugą wersję smakową przygotowałyśmy nieco inaczej. Zamiast przyprawy do piernika i orzechów dodałyśmy kawałek startego imbiru i odrobinę startej chili – było znakomite!
Sos makowy:
- 100 g sparzonego i zmielonego maku
- 1 limonka
- 100 ml śmietanki słodkiej
- 100 ml mleka
- 4 żółtka jaja
- 4 łyżki cukru
Żółtka ubijamy z cukrem, śmietankę mieszamy z mlekiem i dodajemy do żółtek. Delikatnie podgrzewamy cały czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki.
Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem
Składniki:
- Filet z łososia – 500g
- Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra)
- kapusta kiszona – 200g
- 2 jabłka
- 1 łyżka pasty curry
- 1 łyżeczka curry w proszku
- pół łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 limonka
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka masła
- Szalotka – 2 szt.
- 50 ml śmietanki słodkiej 30%
- sól, biały mielony pieprz i oliwa
Cebulę, szalotkę i czosnek siekamy drobno i przesmażamy do zeszklenia. Dodajemy pastę curry i curry w proszku, podsmażamy około 30 sekund na wolnym ogniu. Dodajemy imbir, mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotujemy około 5 minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy surową kapustę posiekaną i dusimy całość około 5-10 minut. Doprawiamy miodem, sokiem z limonki oraz startą skórką. Dodajemy posiekaną kolendrę, sól oraz pieprz. Na koniec dodajemy posiekane jabłko – ale już nie gotujemy całości z jabłkiem.
Łososia kroimy na steki bez skóry, obtaczamy z dwóch stron w przyprawach i delikatnie opalamy na suchej patelni. Odstawiamy do odpoczęcia i kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm, lub łamiemy na kawałki. Podajemy na kapuście.
0 komentarzy