Tarty pokochałam, w każdym wydaniu. Dziś kolej na porową, podkradzioną z książeczki z danami francuskimi, jaka była dodatkiem do wrześniowej Kuchni. Zmieniłam proporcje, jak zwykle 🙂
Składniki na ciasto:
– 2 – 2,5 szklanki mąki
– 5 łyżek oleju
– 2 jajka
– 2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
– 2 białe części porów
– 15 dag boczku wędzonego
– duża cebula
– 3 jajka
– 5 łyżek kremówki
– sól, pieprz
Ugniatam ciasto i schładzam w zamrażalniku 30 minut. W czasie kiedy spód „siedzi” w lodówce zaczynam przygotowywać nadzienie. Boczek pokrojony w kostkę, wraz z cebulą i porem (pokrojone w plastry) podsmażam na maśle. Kiedy się zeszklą, zestawiam z kuchenki do przestygnięcia. Następnie w misce ubijam jajko, dodaję sól, pieprz. Mieszam masę z boczkiem, porami i cebulą oraz kremówką. Wyjmuje z lodówki ciasto, oblepiam nim formę i zalewam nadzieniem. Piekę tartę w 200 stopniach przez 5 minut, a potem w 180 stopniach około 20-25 minut – piekarnik z termoobiegiem.
W smaku przypomina jajecznice. Dla mnie pycha. Zarówno na zimno, jak i na ciepło. Polecam i życzę smacznego! 😉
A jutro… zupa krem.
Bernadeta
08/10/2011 at 19:53łaczyłam juz pory z boczkiem ale nigdy w tarcie, musze kiedys wyprobowac.
dezemka
04/10/2011 at 11:02A ja mam pytanie odnośnie blachy, gdzie kupiłaś swoją? 🙂
shy
28/09/2011 at 15:32och to ta wyczekiwana tarta… a ja mogłam ją zobaczyć dopiero dziś.. ehh…
Prezentuje się wspaniale.. bardzo jesienny ten zapieczony pomarańcz 😉
Przemysław
28/09/2011 at 09:40Bardzo ciekawa ….przypomina jajecznicę mówisz:) to na pewno jest smaczna:)pozdrawiam Jolanta szyndlarewicz
Kamila
27/09/2011 at 19:55Tarty uwielbiam, tą też!
Tyna
27/09/2011 at 10:34To musi być pyszne! Wygląda niesamowicie apetycznie, muszę kiedyś zrobić, choć nie szaleję za porami:)
wilczyca-Aga
27/09/2011 at 09:46wodzisz na pokuszenie!!!
burczymiwbrzuchu
26/09/2011 at 21:23Mam słabość do wszystkiego co francuskie i przyznam, że byłam bardzo rozczarowana jak przy wrześniowej kuchni wylosowałam dodatek – kuchnia grecka.
Odnośnie tarty, bardzo mi się podoba, uwielbiam takie smaki i w ogóle tarty 🙂
Arvén
26/09/2011 at 21:02Moja miłość do porów nakazuje mi natychmiast ją wykonać :D.
No dobra, może poczekam do jutra 😀
Smak chwili
26/09/2011 at 20:07wyglada bardzo apetycznie, chyba sie skusze i tez kiedys ja zrobie. pozdrawiam i zapraszam.wyglada bardzo apetycznie, chyba sie skusze i tez kiedys ja zrobie. pozdrawiam i zapraszam.