Obiady

Bób z pęczakiem, boczkiem i jajkiem sadzonym – szybki letni obiad

Niekiedy wystarczy połączyć swoje ulubione składniki, nawet nie zachowując proporcji, a obiad wyjdzie jak mistrzostwo świata! Jak już wiecie, kocham takie dania, szczególnie w gorące dni jak dziś, kiedy nie chce się stać przy garach.

Składniki (2 osoby)

– szklanka surowego pęczaku

– garść ugotowanego bobu

– około 150g parzonego bekonu

– 2 jajka

– 2 łyżki masła

– ząbek czosnku

– odrobina oleju

– sól i pieprz

Pęczak gotujemy w litrze wrzącej wody do miękkości – około 15 minut. Odcedzamy, odstawiamy. Bób obieramy ze skórek. Bekon kroimy na plasterki, następnie mniejsze kawałki i podsmażamy do zrumienienia na suchej patelni. Na tę samą patelnię dodajemy masło oraz posiekany czosnek, następnie dodajemy do całości bób i pęczak, mieszamy składniki ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni, na odrobinie oleju smażymy jajko sadzone. Doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy na stół!

Omnomnom! 🙂

bob_peczak_jajko_2

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top