Niekiedy wystarczy połączyć swoje ulubione składniki, nawet nie zachowując proporcji, a obiad wyjdzie jak mistrzostwo świata! Jak już wiecie, kocham takie dania, szczególnie w gorące dni jak dziś, kiedy nie chce się stać przy garach.
Składniki (2 osoby)
– szklanka surowego pęczaku
– garść ugotowanego bobu
– około 150g parzonego bekonu
– 2 jajka
– 2 łyżki masła
– ząbek czosnku
– odrobina oleju
– sól i pieprz
Pęczak gotujemy w litrze wrzącej wody do miękkości – około 15 minut. Odcedzamy, odstawiamy. Bób obieramy ze skórek. Bekon kroimy na plasterki, następnie mniejsze kawałki i podsmażamy do zrumienienia na suchej patelni. Na tę samą patelnię dodajemy masło oraz posiekany czosnek, następnie dodajemy do całości bób i pęczak, mieszamy składniki ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni, na odrobinie oleju smażymy jajko sadzone. Doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy na stół!
Omnomnom! 🙂
0 komentarzy