Pomysł na zapiekaną rybę zaczerpnęłam z programu Doradca Smaku. Danie wydało się proste i smaczne – zapiekanki bardzo lubię, więc od razu chciałam wypróbować. To jeden z tych przepisów, do którego dodajemy ilość składników według własnego uznania, takie lubię najbardziej. Zabrakło mi jednak w zapiekance tego czegoś – może z dodatkiem pomidorów suszonych lub kaparów byłaby idealna. Hmmm… a może wystarczyło posypać parmezanem? Kolejnym razem sprawdzę 🙂
Składniki
– ziemniaki
– filety z dorsza
– pół szklanki mleka
– ser żółty
– śmietana 18%
– gałka muszkatołowa
– sól i pieprz
Gotujemy ziemniaki i to samo robimy z dorszem – jednak gotujemy go w wodzie z odrobiną mleka, aby nabrał delikatniejszego smaku. Kiedy składniki będziemy mieć gotowe, rozdrabniamy je i mieszamy, aby powstała pasta (taka na kanapki byłaby dobra! ). Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Nakładamy do naczynia do zapiekania i smarujemy wierzch śmietaną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego około 200 stopni i pieczemy do zrumienienia, około 10-15 minut. Po tym czasie, zapiekankę posypujemy startym serem i pieczemy ponownie do zrumienienia.
Smacznego! 🙂
5 komentarzy
askakozub
20/08/2013 at 07:03Super pomysł! A ja dziś miałam w planach dorsza – podam w ten sposób 🙂 Dzięki
Anna Sałek
15/08/2013 at 21:08Inspirujesz! Mam nadzieję,że kiedyś uda mi się tak dobrze gotować,oraz stworzyć tak niepowtarzalne „miejsce” jak Kuchnia Bazyli. Pozdrawiam.
Kasia Nowakowska
22/08/2013 at 05:26Dziękuję 😉 Do idealnego kucharza brakuje mi wiele, ale rzeczywiście Bazylia się rozrasta w siłę!
pastawithapplepie.blogspot.com
14/08/2013 at 12:04faktycznie brakuje jakiegoś mocniejszego smaku i byłoby idealnie !
Ola
10/08/2013 at 17:29kapary byłyby dobrym dopełnieniem