Pieczona polędwiczka wieprzowa będzie idealna na rodzinny obiad. Podana ziemniakami oraz ulubioną surówką, będzie wspaniałym daniem. Do polędwiczki wieprzowej pasuje praktycznie wszystko – kasza, ziemniaki czy makaron. Jeżeli chodzi o dodatki do obiadu, możemy podać ją zarówno z mizerią, ogórkiem kiszonym czy w końcu z surówką z sałaty rzymskiej z rzodkiewką. Przed pieczeniem należy polędwiczkę wieprzową obsmażyć na patelni. Musimy pamiętać, że polędwica jest mięsem, które łatwo się przesusza, dlatego nie możemy poddawać jej zbyt długiej obróbce cieplnej.
Zobacz też:
Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą
Zrazy z karkówki
Pieczony kurczak na butelce
Przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową
Drukuj przepisSkładniki
- polędwiczka wieprzowa
- olej do smażenia
- papryka słodka
- sól i pieprz
Przepis
Polędwiczkę oczyszczamy, myjemy i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Posypujemy papryką, solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy po kilka minut z obu stron, do zrumienienia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 15 minut.
Następnie polędwiczkę zawijamy w folię aluminiową na około 10 minut, aby polędwiczka doszła, po czym kroimy na mniejsze kawałki.
0 komentarzy