Dania z wieprzowiną/ Mięsa/ Obiady

Pieczona polędwiczka wieprzowa

Pieczona polędwiczka wieprzowa
3.2/5 - (5 )

Pieczona polędwiczka wieprzowa będzie idealna na rodzinny obiad. Podana ziemniakami oraz ulubioną surówką, będzie wspaniałym daniem. Do polędwiczki wieprzowej pasuje praktycznie wszystko – kasza, ziemniaki czy makaron. Jeżeli chodzi o dodatki do obiadu, możemy podać ją zarówno z mizerią, ogórkiem kiszonym czy w końcu z surówką z sałaty rzymskiej z rzodkiewką. Przed pieczeniem należy polędwiczkę wieprzową obsmażyć na patelni. Musimy pamiętać, że polędwica jest mięsem, które łatwo się przesusza, dlatego nie możemy poddawać jej zbyt długiej obróbce cieplnej.


Zobacz też:

Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą

Zrazy z karkówki

Pieczony kurczak na butelce

Przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową

Drukuj przepis
Porcji: 1 polędwiczka Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa
  • olej do smażenia
  • papryka słodka
  • sól i pieprz

Przepis

1

Polędwiczkę oczyszczamy, myjemy i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Posypujemy papryką, solą oraz pieprzem.

2

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy po kilka minut z obu stron, do zrumienienia.

3

Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 15 minut.

4

Następnie polędwiczkę zawijamy w folię aluminiową na około 10 minut, aby polędwiczka doszła, po czym kroimy na mniejsze kawałki.

Pieczona polędwiczka wieprzowa

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top