Witajcie! Lidl zaskakuje swoimi kreacjami. Wykorzystanie Pascala i Okrasy do swojej kampanii reklamowej to był strzał w dziesiątkę. Pomysł na konkurs „Walka na gotowanie”, genialny. Pokusiłam się i zrobiłam Okrasowe pulpety. Przyrządzone idealnie z przepisem – chyba pierwszy raz 🙂
Składniki:
– mięso mielone z łopatki: 500g
– świeża bazylia, posiekana: 2łyżki
– suszone pomidory, pokrojone
– w drobną kosteczkę: 110g
– musztarda Dijon: 1płaska łyżeczka
– jajo: 1szt.
– oliwa z oliwek (30 ml do pulpetów, 50 ml do sosu): 80ml
– biały pieprz: do smaku
– sól: do smaku
– świeże pomidory, sparzone, hartowane, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę: 4szt.
– cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę: 1szt.
– czosnek, bardzo drobno posiekany: 3ząbki
– świeża bazylia, drobno pokrojona: 20g
– makaron spaghetti: 300g
– ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 60g
– masło, pokrojone na mniejsze kawałki: 70g
Pulpety: Mięso mielone i pokrojone suszone pomidory wrzucamy do miski. Mięso doprawiamy 2 dużymi łyżkami posiekanej świeżej bazylii. Dodajemy 1 małą, płaską łyżeczkę musztardy Dijon, następnie doprawiamy białym pieprzem i solą.Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, następnie dodajemy 1 jajo i wyrabiamy mięso na gładką, jednolitą masę. Smarujemy ręce oliwą. Z mięsa formujemy małe pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.
Sos: Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodajemy pokrojone wcześniej pomidory, całość doprawiamy odrobiną soli i odrobiną białego pieprzu. Mieszamy. Dodajemy odrobinę wody. Mieszamy. Chwilę podgotowujemy. Gdy sos zaczyna się gotować, nastawiamy wodę na spaghetti. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę oliwy do wody. W międzyczasie mieszamy sos. Jeśli sos zaczyna zbyt mocno gęstnieć, dodajemy ponownie odrobinę wody. Gotujemy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy. Do sosu wkładamy pulpety (po wstępnym przesmażeniu mogą być w środku jeszcze surowe). Całość posypujemy posiekaną bazylią i zostawiamy na mniej więcej 3 minuty.
Odcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną oliwy z oliwek. Do makaronu dodajemy około 40 g sera Grana Padano, mieszamy. Porcje makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję makaronu nakładamy około 4-5 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy listkami bazylii. Danie posypujemy pozostałym serem Grana Padano.
No i oczywiście – proszę o głosy! 🙂
Jeżeli macie polubioną stronę Lidla od razu przekieruje Was na moje zgłoszenie. Jeżeli nie, szukajcie po zdjęciu 🙂
Dziękuję Kochani! :*
3 komentarze
Dota|oneginetatopa
26/10/2012 at 17:19fajny przepis:) wojny na gotowanie nie sledze wiec tym bardziej sie ciesze, ze na niego trafilam:)
olesia
26/10/2012 at 15:58wygladaja zabójczo!!
Ola
26/10/2012 at 12:44fajne składniki, taki smaczny klasyk, można powiedzieć!
życie & podróże
gotowanie