Tak jak obiecałam, inspiruję zupkowo. Po raz pierwszy na moim stole zagościł krem z dyni. Nie powiem, namęczyłam się ją obierając – praca niemal dla osiłka 😉
Składniki:
– 1,5 kg obranej dyni pokrojonej w kostkę
– 2 średnie cebule
– 2 ząbki czosnku
– 0,5 litra bulionu warzywnego – woda z mySpring 🙂
– oliwa z oliwek
– szczypta imbiru
– szczypta cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta kurkumy
– szczypta pieprzu cayenne
– sól i pieprz (wg uznania)
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra i posiekany czosnek. Dodajemy dynię i bulion. Całość gotujemy. Kiedy dynia będzie miękka blendujemy wszystko na gładką masę. Przecedzamy przez sitko, aby nie było grudek. Wszystko podgrzewamy, doprawiamy i podajemy na stół 🙂
Moja wersja z bagietką pełnoziarnistą, śmietanką 12% kremówką i pestkami dyni.
UWAGA SYCI! 🙂
A Wy jakie zupki ugotujecie do mojego konkursu?
Szczegóły tu 🙂
6 komentarzy
Ola
10/11/2012 at 19:28fajna, lubię z dodatkiem curry
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Dorotas30
10/11/2012 at 10:51zupa krem z dyni jest wspaniała i zdrowa. Ja też dodaję trochę śmietany 🙂
katie
09/11/2012 at 23:36mmm ciepła zupka. Ja tu trochę zamarzam. Nie lubię jak jest tak zimno…
kasiencja
09/11/2012 at 20:54o, przepis niemalże identyczny jak ten który podała mi moja mama 🙂 nie dodawałam tylko gałki i cynamonu i zamiast pestek wrzuciłam grzanki. ale pycha! też pierwszy raz robiłam 🙂
Bazylia
10/11/2012 at 09:31Szczerze, doprawiałam tym co miałam pod ręką 😉
Pigeons Beauty
09/11/2012 at 18:30mniam, będzie w weekend 🙂