Wątróbka wieprzowa z cebulką czy wątróbka drobiowa jest albo koszmarem z dzieciństwa, albo smakołykiem, do którego wracamy z sentymentem. U mnie w domu zawsze jadało się podroby dlatego wątróbki to dla mnie rarytas i jedne z ulubionych dań. Tak naprawdę wystarczą dwa składniki: wątróbka i cebulka i mamy zgrany duet. Możemy jeść ją na ciepło z ziemniakami czy chlebem, ale także smakuje dobrze na zimno, jako dodatek do pieczywa.
Wątróbka wieprzowa różni się od wątróbki drobiowej oczywiście wielkością, ale także smakiem. Drobiowa jest delikatniejsza, a w wieprzowej jest wyczuwalny dość charakterystyczny metaliczny posmak. Mi smakuje zarówno jedna jak i druga, chociaż częściej sięgam po drobiową, bo łatwiej ją jednak dostać. W każdym razie wątróbkę warto jeść bo to źródło żelaza, cynku miedzi czy kwasu foliowego.
Obserwuj mnie, bądź na bieżąco 🙂Smażenie wątróbki wieprzowej nie różni się praktycznie niczym od smażenia wątróbki drobiowej, także należy pamiętać o kilku zasadach: wytrzeć ją z nadmiaru wody, nie solić przed smażeniem (tylko po), aby nie była twarda, smażyć do zrumienienia na jednej stronie, a następnie na drugiej, bez zbędnego przewracania, a także podczas smażenia nie nakłuwać jej widelcem, aby nie pryskała.
Zobacz też:
Karkówka z pieczarkami
Polędwiczki w kremowym sosie własnym
Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami
Przepis na wątróbkę wieprzową z cebulką
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g wątróbki wieprzowej
- mąka do obtaczania wątróbki
- 2 duże cebule
- liść laurowy
- ziele angielskie
- połowa szklanki wody
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przepis
Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i porcjujemy, krojąc na mniejsze kawałki-plastry. Osuszamy ją ręcznikiem.
Każdy plasterek obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Najlepiej, aby wątróbka dobrze się przyrumieniła z jednej strony, a następnie przewracamy na drugą. Stałe przewracanie wątróbki sprawi, że będzie pryskać, a także będzie bardziej uparowana, niż usmażona.
W międzyczasie cebulę kroimy na pół i siekamy w paski. Podsmażamy w małym garnuszku lub na drugiej patelni do zrumienienia. Następnie podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy, aby się poddusiła. Po 10 minutach doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulkę przekładamy do wątróbki, mieszamy i razem podgrzewamy jeszcze około 5 minut. Wykładamy na talerze i wątróbkę solimy i pieprzymy do smaku według upodobań.
10 komentarzy
Jarek
20/02/2023 at 20:26Super wyszła wątrubeczka, ja jeszcze po oczyszczeniu i pokrojeniu namaczam około 1h. w mleku i dopiero osuszam ręcznikiem papierowym. Wychodzi wtedy krucha i delikatna, ale to już według uznania i kto ile ma czasu 🙂 .
Stańczyk
13/05/2022 at 12:17QW trakcie duszenia cebulki do wątróbki zawsze dodaję do niej garść drobno pokrojonych suszonych śliwek. Warto!
Kasia Nowakowska
18/05/2022 at 21:46Spróbuję! Dziękuje za inspiracje
Waldu
21/01/2022 at 17:51Hej 😁. Dzięki za przepis właśnie chciałem sobie przypomnieć smak z dzieciństwa i udało się to elegancko. Pozdro
Kasia Nowakowska
24/01/2022 at 15:03Na zdrowie 🙂
Beata
22/11/2022 at 16:10Z tego przepisu wyszła mi pyszna, kruchutka i pięknie wygląda.
Dziękuję za przepis!
Kasia Zawada
15/03/2023 at 19:34Pychotka! Wygląda super 🙂
Monika
27/08/2021 at 20:38Albo zdjecie nie jest Twoje,albo nie wiesz co to piorka…bo na zdjeciu sa poltalarki (cebuli).
Irena
25/02/2021 at 12:24Bardzo dobra. Dziękuję za przepis.
Cygan
09/02/2021 at 17:52Bardzo dobre 😉