Mięsa/ Na szybko/ Obiady

Wątróbka wieprzowa z cebulką

Wątróbka wieprzowa z cebulką czy wątróbka drobiowa jest albo koszmarem z dzieciństwa, albo smakołykiem, do którego wracamy z sentymentem. U mnie w domu zawsze jadało się podroby dlatego wątróbki to dla mnie rarytas i jedne z ulubionych dań. Tak naprawdę wystarczą dwa składniki: wątróbka i cebulka i mamy zgrany duet. Możemy jeść ją na ciepło z ziemniakami czy chlebem, ale także smakuje dobrze na zimno, jako dodatek do pieczywa.

Wątróbka wieprzowa różni się od wątróbki drobiowej oczywiście wielkością, ale także smakiem. Drobiowa jest delikatniejsza, a w wieprzowej jest wyczuwalny dość charakterystyczny metaliczny posmak. Mi smakuje zarówno jedna jak i druga, chociaż częściej sięgam po drobiową, bo łatwiej ją jednak dostać. W każdym razie wątróbkę warto jeść bo to źródło żelaza, cynku miedzi czy kwasu foliowego.

Smażenie wątróbki wieprzowej nie różni się praktycznie niczym od smażenia wątróbki drobiowej, także należy pamiętać o kilku zasadach: wytrzeć ją z nadmiaru wody, nie solić przed smażeniem (tylko po), aby nie była twarda, smażyć do zrumienienia na jednej stronie, a następnie na drugiej, bez zbędnego przewracania, a także podczas smażenia nie nakłuwać jej widelcem, aby nie pryskała.


Zobacz też:

Karkówka z pieczarkami

Polędwiczki w kremowym sosie własnym

Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami

Przepis na wątróbkę wieprzową z cebulką

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • mąka do obtaczania wątróbki
  • 2 duże cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • połowa szklanki wody
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przepis

1

Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i porcjujemy, krojąc na mniejsze kawałki-plastry. Osuszamy ją ręcznikiem.

2

Każdy plasterek obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Najlepiej, aby wątróbka dobrze się przyrumieniła z jednej strony, a następnie przewracamy na drugą. Stałe przewracanie wątróbki sprawi, że będzie pryskać, a także będzie bardziej uparowana, niż usmażona.

3

W międzyczasie cebulę kroimy w pióra. Podsmażamy w małym garnuszku lub na drugiej patelni do zrumienienia. Następnie podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy, aby się poddusiła. Po 10 minutach doprawiamy solą i pieprzem.

4

Cebulkę przekładamy do wątróbki, mieszamy i razem podgrzewamy jeszcze około 5 minut. Wykładamy na talerze i wątróbkę solimy i pieprzymy do smaku według upodobań.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top