Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym możecie podawać zarówno z ziemniakami, jak i makaronem. Na pewno posmakują osobom, które lubią makaron spaghetti bolognese oraz tym, którzy wypróbowali już moją zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Mam nadzieję, że pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym będą równie chętnie odwiedzanym przepisem. Jestem pewna, że posmakują również najmłodszym. Z tej porcji mięsa zrobicie około 30 pulpecików wielkości orzecha włoskiego. Smacznego!
Zobacz też:
Zupa meksykańska
Przepis na pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym
Drukuj przepisSkładniki
- 400 g wieprzowego mięsa mielonego
- sucha bułka pełnoziarnista lub zwykła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- mąka do obtaczania klopsików
- olej do smażenia
- 300 ml bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka śmietany 18%
- natka pietruszki
Przepis
Bułkę namaczamy w wodzie. Po 5 minutach wyciskamy z niej wodę i dokładnie rozdrabniamy - można to zrobić również za pomocą maszynki do mielenia. Cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce (lub mielimy w maszynce).
Następnie składniki łączymy z mięsem mielonym. Dokładnie wyrabiamy do powstania jednolitej i kleistej masy, a w międzyczasie dodajemy przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę ziół prowansalskich, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu.
Z powstałej masy tworzymy klopsiki wielkości orzecha włoskiego - wyjdzie ich około 25-30. Każdy obtaczamy w mące.
Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy klopsiki na rumiano. Następnie przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem.
Dodajemy do garnka również 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
Następnie odlewamy 2-3 łyżki sosu z garnka i łączymy z łyżką śmietany, całość wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy.
Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub makaronem.
1 komentarz
Magdalena
14/07/2019 at 20:55ale pysznie:)