Zielone kopytka ze szpinakiem przede wszystkim będą ładnie wyglądać na talerzu. Będą również doskonale się komponować z różnego rodzaju mięsami – duszonymi, smażonymi czy pieczonymi, w zależności od upodobań. Zasada ich przygotowania jest tak samo prosta, jak przygotowywanie kopytek tradycyjnych. Jedynie co, to do ich zrobienia używam nieco większej ilości mąki, ponieważ ciasto poprzez dodanie szpinaku jest rzadsze. Potrzebujemy więc więcej mąki, aby je zagęścić. Kopytka z dodatkiem szpinaku są delikatniejsze i bardziej miękkie.
Zobacz też:
Kluski śląskie – jak zrobić?
Domowy makaron
Przepis na zielone kopytka ze szpinaku
Drukuj przepisSkładniki
- 800 g obranych ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki
- jajko
- 2 garście szpinaku
- sól
Przepis
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy są jeszcze ciepłe rozbijamy je tłuczkiem, tak aby nie było grudek. Czekamy, aż ziemniaki nieco przestygną (ważne, aby nie wystygły całkowicie, kiedy będziemy wyrabiać ciasto).
W międzyczasie szpinak podsmażamy na suchej patelni około 5 minut, aby pozbyć się z niego nadmiaru wody - musi stracić objętość. Przekładamy go do kielicha blendera, łączymy z jajkiem i miksujemy.
Następnie dodajemy masę jajeczno-szpinakową do ziemniaków i zaczynamy wyrabiać ciasto, dosypując systematycznie mąkę.
Wyrabiamy całość na gładkie ciasto, które będzie odrywać nam się od ręki. Kiedy będzie zbyt kleiste, dodajemy odrobinę mąki.
Wyrobione ciasto dzielimy na niewielkie kawałki, rolujemy je i odcinamy kopytka. Podczas formowania "rolki" ciasto może wymagać podsypania mąką. Ważne, aby się nie kleiło w dłoniach.
Przygotowanie kopytka gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmujemy po około 3-4 minutach gotowania się, kiedy wypłyną na wierzch.
0 komentarzy