Owoców morza nie przygotowuję często, jednak kiedy już to się stanie – zachwycam się każdym kęsem. Przepis na krewetki w cieście znalazłam gdzieś w sieci, jednak zrezygnowałam z niego, gdyż w składnikach były (UWAGA!) placki ziemniaczane z torebki. Oczywiście nieco odjęłam, dodałam i wyszedł mój autorski przepis 😉
Składniki:
– 20 krewetek (ok. 250g)
– koperek
– cytryna
– kurkuma
– imbir
– sól, pieprz
– torebka ryżu parboiled
Ciasto:
– 2-3 łyżki mąki
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– jajko
– 5 łyżek piwa ( u mnie Tyskie)
– szczypta soli i pieprzu
Rozmrożone krewetki obtaczamy w cieście i smażymy około 10 minut na mocno rozgrzanym oleju, aż będą złociste.W międzyczasie gotujemy ryż, jaki doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, imbirem i kurkumą. Danie podajemy z ćwiartką cytryny, posypane koperkiem. Prawda, że banalne?
Smacznego! 🙂
P.S. Zachwycam się zdjęciami!
6 komentarzy
Martyna
13/08/2012 at 19:28Wyglądają przepysznie, aż ślinka leci.
U mnie na blogu także można znaleźć przepis na krewetki, ale w innym wydaniu, zapraszam 🙂
http://kakufashioncook.blogspot.com/
Bazylia
21/04/2012 at 15:17vinka – obowiązkowo, są pyszne 😉
Shyfull – musisz koniecznie zrobić takie, niebo w gębie 🙂 Być może nie jadłaś odpowiednio przyrządzonych 😉 to może kiedyś ja też zgrzeszę z tymi plackami 🙂 spróbuję zmienić ustawienia 🙂
Shyfull
19/04/2012 at 14:16nie lubię krewetek samych w sobie, ale może w cieście by mi posmakowały.. 🙂
PS1. a ja przyznaję się, że raz na „ruski rok” lubię zrobić sobie te placki z torebki z wędzonym łososiem (jak przekąska do piwa), w ogóle nie smakują jak ziemniaczane 🙂 ot mały mój grzeszek 😛
PS2. zlikwiduj sobie weryfikacje słowną komentarzy, bo to tylko utrudnia komentowanie 🙂
Kamila
19/04/2012 at 06:42Super przepis!
katie
18/04/2012 at 21:14Uwielbiam krewetki! A ciasto wygląda super. Gazowane piwo sprawia pewnie że jest konsystencji tempury 🙂
vinka
18/04/2012 at 18:00kocham krewetki! w cieście jeszcze nie jadłam, ale trzeba spróbować 🙂
zdjęcia bardzo udane!