Konkursy

Mazurki z konkursem :)

Tak, wiem, dawno mnie nie było. Jednak nie zapomniałam o Was 🙂 Jak obiecałam, wracam z konkursem.

 Wraz z Dilmah postanowiliśmy zmobilizować Was do świątecznego pichcenia. Dla inspiracji sama upiekłam mazurki – pierwszy raz w życiu! Śmiało mogę powiedzieć, że jestem z nich dumna. Jeden w odsłonie wiosennej, drugi – tradycyjnej.

Zasady konkursu są bardzo proste. Wystarczy przesłać do mnie na maila k.nowakowska@op.pl zdjęcie i przepis potrawy, bez jakiej nie wyobrażacie sobie świąt 🙂 Dodatkowo chciałabym dowiedzieć się, jaką herbatę Dilmah dobralibyście do swoich dań. Ja akurat jestem amatorką Green Tea więc do mazurków szczególnie ją polecę, jednak niedawno odkryłam też Moroccan Mint, jakiej będzie mogli spróbować, jeżeli Wasz przepis szczególnie mi się spodoba 🙂 Otóż do wygrania mam dwa designerskie czajniczki (poniżej zdjęcie) wraz z herbatą.
Także do dzieła! 😉

Konkurs kończę dokładnie za tydzień. Na zgłoszenia czekam do piątku trzynastego – do godziny 21! Wyniki ogłoszę na drugi dzień na Fan Page Kuchnii Bazylii 🙂

POWODZENIA! :)))
Przepis na mazurki:
– 2 szklanki mąki
– jajko
– kostka masła
– pół szklanki cukru pudru
– szczypta soli
– dodatki według uznania

 

Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie oblepiamy nim foremki (u mnie 2 formy 25cm x 20cm), a z pozostałości robimy wałeczki i wykańczamy brzegi. Wkładamy ciasta do piekarnika nagrzanego 180 stopni i pieczemy do uzyskania złotego koloru (około 15minut). Kiedy spody są gotowe tworzymy mazurki tak, jak tylko zapragniemy 🙂

Moje wersje: pierwsza – polewa czekoladowa, dekoracyjne kwiatki; druga – dżem truskawkowy, migdały całe, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa i żurawina.A tak właśnie wyglądają czajniczki 😉

  
    

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    katie
    10/04/2012 at 20:52

    U mnie mama zrobiła 🙂 Ale rzeczywiście nie robi się mazurków u mnie 🙂 Ładnie Ci wyszły, pozdrawiam! 🙂

  • Reply
    Monika
    07/04/2012 at 14:14

    te święta to również moj mazurkowy debiut;)zamarzyły mi się takie tradycyjne,z prawdziwego zdarzenia;)i są!tylko pogoda troszkę nie dopisuje,ale kto by się nią przejmował;)
    uściski świąteczne!

  • Reply
    Bazylia
    07/04/2012 at 11:16

    gosijka – u mnie też nie było zwyczaju, więc postanowiłam to nadrobić 🙂 wesołych!
    vinka – przygotowywanie nie zajmuje wiele czasu, więc jak najbardziej można upiec je przy innej okazji 🙂 nikt nie powiedział, że nie wypada 🙂
    Dorotas30 – dziękuję serdecznie i wzajemnie życzę wszystkiego dobrego na te dni! :*

  • Reply
    Dorotas30
    07/04/2012 at 09:54

    Mazurki wyglądają niesamowicie. Bazylio z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Tobie dużo radości i pysznych smakołyków na wielkanocnym stole:)

  • Reply
    vinka
    06/04/2012 at 19:38

    w zeszłym roku robiłam po raz pierwszy mazurka z kajmakiem, lecz się nie polubiliśmy. zbyt słodkie. a w tym roku czasu zabrakło na mazurka z czekoladą. Cóż, może innym razem niekoniecznie na Święta 😉
    Pozdrowienia!

  • Reply
    gosijka
    06/04/2012 at 19:04

    wow jak na pierwszy raz to wyszły Ci te mazurki mistrzowsko! Ja jeszcze ich nigdy nie robiłam, ale jakoś nie było u mnie tego zwyczaju 🙂 W każdym razie kiedyś się jeszcze skuszę ……. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top