Konkursy

Mazurki z konkursem :)

(ten przepis nie zosta艂 jeszcze oceniony)
Tak, wiem, dawno mnie nie by艂o. Jednak nie zapomnia艂am o Was 馃檪 Jak obieca艂am, wracam z konkursem.

聽Wraz z Dilmah postanowili艣my zmobilizowa膰 Was do 艣wi膮tecznego pichcenia. Dla inspiracji sama upiek艂am mazurki – pierwszy raz w 偶yciu! 艢mia艂o mog臋 powiedzie膰, 偶e jestem z nich dumna. Jeden w ods艂onie wiosennej, drugi – tradycyjnej.

Zasady konkursu s膮 bardzo proste. Wystarczy przes艂a膰 do mnie na maila k.nowakowska@op.pl zdj臋cie i przepis potrawy, bez jakiej nie wyobra偶acie sobie 艣wi膮t 馃檪 Dodatkowo chcia艂abym dowiedzie膰 si臋, jak膮 herbat臋 Dilmah dobraliby艣cie do swoich da艅. Ja akurat jestem amatork膮 Green Tea wi臋c do mazurk贸w szczeg贸lnie j膮 polec臋, jednak niedawno odkry艂am te偶 Moroccan Mint, jakiej b臋dzie mogli spr贸bowa膰, je偶eli Wasz przepis szczeg贸lnie mi si臋 spodoba 馃檪 Ot贸偶 do wygrania mam dwa designerskie czajniczki (poni偶ej zdj臋cie) wraz z herbat膮.
Tak偶e do dzie艂a! 馃槈

Konkurs ko艅cz臋 dok艂adnie za tydzie艅. Na zg艂oszenia czekam do pi膮tku trzynastego – do godziny 21! Wyniki og艂osz臋 na drugi dzie艅 na Fan Page Kuchnii Bazylii 馃檪

POWODZENIA! :)))
Przepis na mazurki:
– 2 szklanki m膮ki
– jajko
– kostka mas艂a
– p贸艂 szklanki cukru pudru
– szczypta soli
– dodatki wed艂ug uznania

 

Zagniatamy kruche ciasto i wk艂adamy do lod贸wki na 30 minut. Po tym czasie oblepiamy nim foremki (u mnie 2 formy 25cm x 20cm), a z pozosta艂o艣ci robimy wa艂eczki i wyka艅czamy brzegi. Wk艂adamy ciasta do piekarnika nagrzanego 180 stopni i pieczemy do uzyskania z艂otego koloru (oko艂o 15minut). Kiedy spody s膮 gotowe tworzymy mazurki tak, jak tylko zapragniemy 馃檪

Moje wersje: pierwsza – polewa czekoladowa, dekoracyjne kwiatki; druga – d偶em truskawkowy, migda艂y ca艂e, p艂atki migda艂owe, sk贸rka pomara艅czowa i 偶urawina.A tak w艂a艣nie wygl膮daj膮 czajniczki 馃槈

  
    

Mo偶e ci si臋 spodoba膰

6 komentarzy

  • Reply
    katie
    10/04/2012 at 20:52

    U mnie mama zrobiła 馃檪 Ale rzeczywiście nie robi się mazurków u mnie 馃檪 Ładnie Ci wyszły, pozdrawiam! 馃檪

  • Reply
    Monika
    07/04/2012 at 14:14

    te święta to również moj mazurkowy debiut;)zamarzyły mi się takie tradycyjne,z prawdziwego zdarzenia;)i są!tylko pogoda troszkę nie dopisuje,ale kto by się nią przejmował;)
    uściski świąteczne!

  • Reply
    Bazylia
    07/04/2012 at 11:16

    gosijka – u mnie też nie było zwyczaju, więc postanowiłam to nadrobić 馃檪 wesołych!
    vinka – przygotowywanie nie zajmuje wiele czasu, więc jak najbardziej można upiec je przy innej okazji 馃檪 nikt nie powiedział, że nie wypada 馃檪
    Dorotas30 – dziękuję serdecznie i wzajemnie życzę wszystkiego dobrego na te dni! :*

  • Reply
    Dorotas30
    07/04/2012 at 09:54

    Mazurki wyglądają niesamowicie. Bazylio z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Tobie dużo radości i pysznych smakołyków na wielkanocnym stole:)

  • Reply
    vinka
    06/04/2012 at 19:38

    w zeszłym roku robiłam po raz pierwszy mazurka z kajmakiem, lecz się nie polubiliśmy. zbyt słodkie. a w tym roku czasu zabrakło na mazurka z czekoladą. Cóż, może innym razem niekoniecznie na Święta 馃槈
    Pozdrowienia!

  • Reply
    gosijka
    06/04/2012 at 19:04

    wow jak na pierwszy raz to wyszły Ci te mazurki mistrzowsko! Ja jeszcze ich nigdy nie robiłam, ale jakoś nie było u mnie tego zwyczaju 馃檪 W każdym razie kiedyś się jeszcze skuszę ……. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top