Konkursy

Bazylia w roli głównej! Konkurs

Kochani, tak jak już wiecie, dziś mija 5 lat odkąd pojawił się tu pierwszy wpis 🙂 Niesamowite uczucie – ten blog to wielka część mojego życia 🙂 Jestem dumna, że po 5 latach cały czas mam zapał, aby tworzyć i dawać więcej! Tak jak pisałam na Facebooku, już niedługo podsumuję ten czas i napiszę jak to wyglądało na początku.


Wspólnie z Barilla obchodzimy moje 5 urodziny! 🙂 Dlatego też mamy dla Was konkurs, a jak konkurs urodzinowy u mnie to… musi się znaleźć makaron i bazylia! Polecenie jest proste!

Chciałabym, abyście stworzyli przepis na swoje makaronowe danie z bazylią – kreatywność dozwolona 🙂 Nie musi to być typowa pasta!

Konkurs w kilku krokach:

  1. Przygotuj danie z makaronem Barilla z dodatkiem bazylii
  2. Umieść w komentarzu na blogu (po tym wpisem) przepis – mile widziane będą także zdjęcia
  3. Konkurs potrwa 3 tygodnie – do 5 maja 2016
  4. Wyniki ogłoszę do 10 maja 2016
  5. Nagrodzę 5 osób – zestawami 5 sosów Barilla i 5 makaronów Barilla
  6. Zastrzegam prawo do usuwania wpisów, które są skopiowane z internetu
  7. Zwycięski przepis opublikuję na blogu 🙂

Przepisy, które mogą Was zainspirować:

Makaron z kurczakiem, pesto i cukinią

Makaron z zielonym pesto z bazylii

Sałatka makaronowa z bazylią i suszonymi pomidorami


_DSC1938aPartnerem konkursu jest
Barilla_Nowe

 

Może ci się spodobać

35 komentarzy

  • Reply
    Saszka Kołodziej
    10/05/2016 at 21:31

    Mój ulubiony makaron Barilla:
    Przetarte pomidory podsmażamy z pokrojoną cebulką i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.

    W osobnym garnku gotujemy liście szpinaku, łączymy z oliwą z oliwek, doprawiamy i ucieramy.

    Na ugotowany al dante makaron tagiatelle wykładamy porcję szpinaku i porcję sosu pomidorowego, dekorujemy różyczkami obgotowanego brokuła i posypujemy startym parmezanem.

    Rozkoszujemy się smakiem 🙂

     
  • Reply
    Kasia Nowakowska
    10/05/2016 at 21:22

    Kochani, powiem Wam, że baaardzo mnie zaskoczyliście 😉 Przesłaliście mi mnóstwo inspiracji, które na pewno wykorzystam 🙂 Jako, że nie mogę zdecydować się, które danie ugotować, ugotuję wszystkie i opublikuję w ciągu 2 miesięcy na blogu 😉

    Nagrodzone osoby to:
    Sandra Siebert,
    MatczyneFanaberie,
    Aneta,
    justa
    Monika L.

    Gratuluję! 🙂
    Podeślijcie mi proszę adresy do wysyłki na maila kontakt@kuchniabazylii.pl. Pozdrawiam ciepło!
    Kasia

     
  • Reply
    Aneta
    05/05/2016 at 23:57

    Moja druga propozycja to pełnoziarniste spaghetti aglio olio z omułkami.

    Potrzebujemy:
    – 500 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti Barilla Integrale
    – 1 kg omułków
    – 4 ząbki czosnku
    – pęczek zielonej pietruszki
    – pęczek świeżej bazylii
    – 2 papryczki chili
    – 8 łyżek oliwy z oliwek
    – 125 ml białego wina
    – 1/2 cytryny
    – 50 g tartego parmezanu lub grana padano
    – sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

    Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki, posiekaną świeżą bazylię i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana
    padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony świeżą bazylią.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania 🙂
    Pozdrawiam
    Aneta

     
  • Reply
    Aneta
    05/05/2016 at 23:51

    Witaj,
    uwielbiam makaron Barilla.
    Jako danie z makaronem Barilla i bazylią proponuję pyszne muszle makaronowe z
    kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, zapieczone w
    delikatnym śmietanowym sosie z kozim serem i bazylią. Kurki idealnie pasują do
    makaronu, a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry
    smak dania.

    Potrzebujemy:
    – 1 opakowanie muszli (conchiglioni)

    Farsz:
    – około 400 gram kurek
    – garść włoskich orzechów
    – 2 ząbki czosnku
    – opakowanie świeżego szpinaku
    – sól i pieprz do smaku

    Muszle makaronowe gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy świeży szpinak i ponownie krótko dusimy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem i układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Na każdą nadzianą muszlę kładziemy plasterek dobrej jakości koziego sera, po jednym plasterku świeżej bazylii i całość zalewany śmietanką kremową 30% lub 36%. Muszle zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

    Podajemy gorące, posypane listkami świeżej bazylii.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania 🙂

    Pozdrawiam
    Aneta

     
  • Reply
    Magda Trafalska
    05/05/2016 at 23:25

    Sałatka makaronowa na ciepło

    Składniki (na 1 osobę):
    – 100 g makaronu Barilla Farfalle
    – około pół pęczka świeżej bazylii
    – 6 łyżeczek nasion słonecznika
    – 3 łyżeczki oliwy
    – 10-15 pomidorków koktajlowych
    – pół szalotki
    – ser pleśniowy

    Przygotowanie:
    Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Z bazylii, słonecznika i oleju robimy pesto, które mieszamy z ciepłym makaronem. W międzyczasie kroimy pomidorki na pół, a szalotkę w krążki. Mieszamy z makaronem, Podajemy jeszcze ciepłe z pokrojonym w większe kawałki serem.

    🙂

     
  • Reply
    Anula Wawrzyniak
    05/05/2016 at 20:29

    MAKARONIARZ Z

    Składniki:

    1/2 opakowania makaronu kokardy Barilla
    1 opakowanie pomidorów suszonych w oleju
    50 g twardego sera do starcia na makaron
    100 ml śmietany 18%
    100 lub więcej g szynki wędzonej pokrojonej w kostkę
    dowolna mieszanka warzywna do gotowania na parze: u mnie kukurydza, groszek, marchewka, kalafior
    przyprawy: bazylia, sól, pieprz, tymianek, papryka ostra
    1-2 ząbki czosnku

    Warzywa gotujemy na parze – u mnie dzieje się to za sprawą parowaru i trwa ok. 1/2 godziny.

    Makaron gotujemy w stosownej ilości wody al dente i następnie odcedzamy. Wylewamy z garnka wodę. Na dno osuszonego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów – z przyprawami. Podgrzewamy. Rzucamy na to posiekany drobniutko czosnek i lekko przysmażamy – byle się nie spalił.

    Następnie w garnku ląduje pokrojona w kostkę szynka wędzona.

    Po podsmażeniu jej dorzucam warzywa z pary i przyprawy.

    Mieszam i podsmażam kilka minut, a następnie zalewam śmietaną i mieszam, dorzucając część sera.

    Na końcu w tak powstałej mieszance taplam pomidory pokrojone na kawałki i makaron. Podgrzewam całość, ewentualnie doprawiam do smaku i… już. 🙂

    SMACZNEGO! 🙂

     
  • Reply
    Justyna B
    05/05/2016 at 13:01

    Cześć! 🙂 Makaron Barilla jest przepyszny, a z tej firmy ubóstwiam tez pesto! Do konkursu zgłaszam tort canneloni w barwach włoskiej flagi 🙂
    Krok1:
    Gotuję opakowanie rurek cannelloni Barilla przez kilka minut, tak 3-4, następnie każdą przekrawam na pół.

    Krok 2: Nadzienie szpinakowe!
    400g mrożonego szpinaku wrzucam na patelnię. Kiedy rozmarznie i zacznie się smażyć dorzucam posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekana cebulkę, sól i dużo gałki muszkatołowej. Następnie, kiedy ładnie odparuje woda, zdejmuje patelnie z ognia, dodaję 300g ricotty, mieszam i doprawiam do smaku. OPCJONALNIE: czasami dodaje na tym etapie 100g posiekanego wędzonego łososia i łyżeczkę kaparów. Ale wersja sama szpinakowa jest równie pyszna 🙂

    KROK3:
    Moje przekrojone rurki canneloni nadziewam szpinakiem i stawiam pionowo w tortownicy, dość ciasno.

    KROK4: Sos pomidorowy
    Na patelni podsmażam na złoto posiekaną drobno cebulkę dwa ząbki czosnku. OPCJONALNIE: Jeżeli mam pod ręką, lubię tu dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony, wysmażam go z cebulką. Genialny zapach i smak… Wlewam 500ml passaty pomidorowej, solę, pieprzę, dodaję łyżeczkę miodu i pół łyżeczki musztardy. Doprawiam bazylią (ten zapach!). Podsmażam do czasu, aż sos zgęstnieje, zredukuje się trochę. Gotowy sos wylewam na rurki w tortownicy, staram się aby sos wleciał w każda szparkę miedzymakaronową 🙂

    KROK4: Sos a’la beszamel.
    Na patelni rozpuszczam ok. 50g masła i podsmażam na nim do lekkiego zezłocenia 2 łyżki maki. Mam pod ręką uszykowane 2 szklanki mleka, po troszku dodaje je do maki na patelni mieszając do zgęstnienia, tak, żeby nie było grudek. Gotowy sos doprawiam białym pieprzem, gałką muszkatołową, suszona bazylią, łyżką soku z cytryny i solą. Dodaję łyżeczkę miodu i pół łyżeczki musztardy francuskiej z całą gorczycą (uwielbiam to połączenie!). Mieszam dokładnie. Polewam tort.

    Krok5: Rozgrzewam piekarnik do 180’C. Wstawiam nasz tort na kwadrans. Po tym czasie posypuje wierzch parmezanem i piekę jeszcze 10 minut. Gotowy tort posypuję (dla koloru i aromatu!) świeżą bazylią i kroję jak… tort 😉 Smacznego!

     
  • Reply
    justa
    05/05/2016 at 11:34

    Delikatny i sycący obiad – penne i schab duszony w sosie
    serowo-bazyliowym 🙂

    Jak to jest zrobione?

    250 g
    makaronu penne rigate Barilla

    300 g schabu

    1 zielona papryka

    100 g serka topionego

    250 ml śmietany kremówki

    1 liść laurowy

    3 ziarna ziela angielskiego

    słodka papryka mielona

    majeranek

    bazylia

    pieprz

    sól

    oliwa

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Schab oczyszczam i kroję w paski. Na patelni rozgrzewam
    łyżkę oleju i podsmażam chwilę. Dodaję około 100-150 ml wody z liściem
    laurowym, zielem angielskim i lekko solę /można dodać bulion drobiowy, warzywny
    jak jest na podorędziu/. Duszę około 10 minut.

    W międzyczasie myję, oczyszczam i kroję paprykę. Dodaję do schabu i duszę
    kolejne 10 minut. Jeśli potrzeba dodaję wodę.

    Dodaję kremówkę i podgrzewam. Jak będzie już ciepłe dodaję pokrojony serek i
    mieszam intensywnie do roztopienia. Przyprawiam do smaku.

    Makaron gotuję al dente. Posypuję ziołami, polewam sosem i
    podaję cieplutkie!

    Smacznego!

     
  • Reply
    Agata Moryson
    04/05/2016 at 12:53

    Makaron + pesto z jarmużu i bazyli + nasiona

    Ulubione danie z makaronu to te z jarmużem i bazylią, które co roku uprawiam w ogrodzie. Do tego zdrowe ziarna, ulubiony makaron i pyszne, zdrowe danie gotowe!

    Składniki (na 2 porcje)

    200 g makaronu (dowolny, ulubiony kształt)
    300 g świeżego jarmużu (młode listki)
    100 g świeżej bazylii
    1 duży ząbek czosnku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki pestek dyni
    2 łyżki złocistego siemienia lnianego
    sól
    pieprz
    skórka z 1/2 cytryny
    do posypania: garść porwanego jarmużu, łyżeczka dyni i siemienia lnianego

    Przygotowanie

    Makaron gotujemy w dużej ilości, dobrze osolonej wody al dente (w zależności do wykorzystanego makaronu czas gotowania może się różnić – dobieramy więc go odpowiednio do rodzaju).

    Do wysokiego naczynia przekładamy porwane w dłoniach liście jarmużu, bez łodyg oraz bazylię, a także oliwę, czosnek, dynię, siemię, skórkę z cytryny oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie blendujemy do powstania gładkiego, gęstego pesto.

    Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, zalewamy pesto i chwilę smażymy, do połączenia się makaronu z sosem.

    Podajemy od razu, posypane świeżym jarmużem oraz nasionami.

    Smacznego!

     
  • Reply
    Iwona Chmiel
    03/05/2016 at 23:15

    Makaron z bazyliowo – migdałowym pesto i szparagami

    Składniki na pesto:

    – 50 g mielonych migdałów
    – 1 i 1/2 szklanki bazylii
    – 50 g startego parmezanu
    – 30 ml oleju rydzowego
    – 70 ml oleju rzepakowego
    – 2 łyżeczki soku z cytryny
    – 2 ząbki czosnku
    – sól, pieprz

    Dodatkowo:

    – 350 g makaronu wstążki
    – 10 – 12 sztuk szparagów

    Wykonanie:

    Szparagi obrać, związać sznurkiem i włożyć do osolonej, gotującej się wody. Gotować 2 – 3 minuty, odcedzić i przełożyć do miski wypełnionej wodą z lodem. Szparagi wyjąć z wody i pokroić na mniejsze części.

    Wszystkie składniki pesto dokładnie ze sobą zblendować.

    Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać z migdałowym pesto, dodać pokrojone szparagi, delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem.

    Smacznego

     
  • Reply
    Iwona Chmiel
    03/05/2016 at 23:14

    Makaron z pesto z rzeżuchy i bazylii

    Składniki:

    – 1 szklanka bazylii
    – 1/2 szklanki rzeżuchy
    – 50 g nerkowców
    – 50 g parmezanu
    – 100 ml oleju rzepakowego
    – 1 łyżka soku z limonki
    – 1 ząbek czosnku
    – sól, pieprz

    Dodatkowo:
    – 300 – 350 g makaronu
    – rzeżucha
    – starty parmezan
    – 100 ml wody po ugotowanym makaronie

    Wykonanie:

    Wszystkie składniki pesto dokładnie zblendować. Doprawić solą i pieprzem.
    Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać z pesto. Gdyby pesto okazało się za gęste dodać odrobinę wody, która została po ugotowaniu makaronu. Przed podaniem posypać rzeżuchą i parmezanem.

    Smacznego:)

     
  • Reply
    Anna Ewelina Wilczyńska
    03/05/2016 at 18:14

    Rzutem na taśmę i ja się zgłaszam!:) Kupiłam kilogramowe opakowanie spaghetti Barilla, ale z uwagi na to, że mój obiad był jednoosobowy, zużyłam garstkę – każdemu polecam ugotować makaronu według smaku i potrzeb.
    Mój przepis na spaghetti z pesto i pomidorkami koktajlowymi:
    – trochę spaghetti marki Barilla;
    – łyżeczka miodu;
    – pęk świeżej bazylii;
    – pieprz cytrynowy;
    – pieprz ziołowy;
    – oregano;
    – czosnek;
    – pomidorki koktajlowe;
    – oliwa z oliwek.

    Pesto z bazylii:
    do blendera ręcznego wrzuć bazylię, dodaj miód, wlej nieco oliwy, dodaj pół ząbka czosnku lub nawet mniej, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, oregano i zblenduj. Oto pesto!

    Makaron ugotuj al dente (ja w trakcie gotowania dodaję nieco soli oraz kapkę oleju) i po odcedzeniu wrzuć go znów do garnka i zalej pesto. Zamieszaj i poczekaj chwilę aż wszystko przejdzie smakiem pesto z bazylii. Po nałożeniu na talerz dodaj pomidorki koktajlowe.
    Bon Appetit!

    PS.: Tak wygląda spaghetti z bazylią w moim wykonaniu:).

     
  • Reply
    Monika L
    02/05/2016 at 17:10

    Zielone spaghetti z chipsami z salami

    Składniki:
    200 g makaronu spaghetti,
    100 g salami w plasterkach,
    pesto z bazyli:
    2 garście świeżej bazylii,
    2 łyżki orzeszków piniowych,
    1 mały ząbek czosnku,
    50 g startego parmezanu
    sok z cytryny do smaku,
    100 ml oleju rzepakowego cytryna i bazylia,
    sól do smaku,
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

    ponadto:
    świeży majeranek,
    świeży tymianek.

    Przygotowanie:

    Pesto:

    Do blendera dodajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy.

    Salami podgrzewamy na suchej patelni, tak długo, żeby były chrupiące (ale nie suche).

    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

    Makaron mieszamy z pesto, dodajemy salami, posypujemy igiełkami tymianku i dokładamy majeranek.

    Smacznego

     
  • Reply
    Monika L
    02/05/2016 at 17:05

    Zielone spaghetti z kokosowym kurczakiem

    Składniki:

    4 porcje, 30 min.

    1 filet z kurczaka,

    1 jajko,

    2 łyżki mąki pszennej,

    4 łyżki drobnego kokosu,

    200 g makaronu spaghetti Barilla,

    1 opakowanie serka jogurtowego,

    50 g zielonych oliwek,

    2 garści listków bazylii,

    1 ząbek czosnku,

    olej rzepakowy,

    2 łyżki pestek dyni,

    sól himalajska do smaku,

    pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

    Przygotowanie:

    Filet z kurczaka myjemy i kroimy na kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i kokosie. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.

    Listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni razem miksujemy, dodajemy 60 ml. oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Część mieszamy z serkiem.

    Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie. Gorący makaron mieszamy z pesto bazylikowym z serkiem.

    Makaron podajemy z kokosowym kurczakiem. Smacznego.

     
    • Reply
      Magdalena Sałka
      03/05/2016 at 21:51

      Pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronu. 🙂

      Kiedy zimową porą bazylia na kilka miesięcy zniknęła z mojego ogródka ten
      włoski przysmak nauczyłam się robić z przeważającym dodatkiem naszego rodzimego skarbu, jakim jest natka pietruszki.

      Makaron z pietruszkowo-bazyliowym pesto niczym nie ustępuje tym
      serwowanym na południu Europy i co bardzo ważne (w domu pełnym obowiązków) taki obiad wykonuje się
      błyskawicznie. Wystarczy zmiksować sporą ilość zielonej pietruszki
      (może być z łodyżkami), parmezan, oliwę z oliwek, czosnek i orzechy
      (zamiast orzeszków pinii ja wybieram nasze rodzime orzechy laskowe lub
      słonecznik a czasem pestki z dyni lub migdały).

      Do
      zmiksowanej na gładko masy dodaję szczyptę soli i pieprzu oraz uwaga…
      obowiązkowo rodzynki i sporą ilość kaparowych kwiatków, które nadają
      daniu pikantności.

      Moje pesto idealnie łączy się z makaronem al dente a
      dzięki sporej dawce witaminy C sprawia, że po posiłku ciało i umysł są w
      świetnej formie.

       
  • Reply
    Tyśka
    26/04/2016 at 08:31

    Ekspresowy makaron ze szpinakiem

    Składniki:
    1 opakowanie penne Barilla
    500 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku lub świeżych liści
    2 piersi kurczaka
    garść bazylii
    1 opakowanie serka mascarpone
    250 g pomidorków koktajlowych
    Olej do smażenia
    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Pokrojone w kostkę piersi kurczaka podsmażamy na oleju. Dodajemy szpinak oraz posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do odparowania wody. Pomidorki kroimy na połówki i krótko podsmażamy z sosem. Czekamy aż serek mascarpone rozpuści się i połączy ze wszystkimi składnikami.
    Podawać ze świeżą bazylią do dekoracji 🙂

     
  • Reply
    Sandra Siebert
    25/04/2016 at 20:53

    Sałatka z makaronem i zielonymi szparagami

    Składniki:
    200 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka)
    szklanka pomidorków koktajlowych
    pęczek zielonych szparagów
    garść świeżej bazylii
    skórka z cytryny
    dresing:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki kremu balsamicznego
    sól

    Sposób przygotowania:
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Szparagi gotujemy w
    wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5 minut. Odcedzamy i
    kroimy każdy na 3 części. Na talerzach układamy makaron a na nim
    układamy szparagi, połówki pomidorków koktajlowych i listki bazylii.
    Przygotowujemy dresing mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji oliwę, miód,
    krem balsamiczny oraz sól. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
    Na wierzch ścieramy skórkę z sparzonej, niewoskowanej cytryny.

     
  • Reply
    Sandra Siebert
    25/04/2016 at 20:49

    Sałatka z makaronem i zielonymi szparagami
    Sałatka z pełnoziarnistym makaronem, szparagami i pomidorkami może stanowić
    jeden z lekkich posiłków. Jest pyszna, powoli uwalnia węglowodany, a do tego czaruje przepysznym dresingiem.

    Składniki:
    200 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka)
    szklanka pomidorków koktajlowych
    pęczek zielonych szparagów
    garść świeżej bazylii
    skórka z cytryny
    dresing:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki kremu balsamicznego
    sól

    Sposób przygotowania:
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5 minut. Odcedzamy i kroimy każdy na 3 części. Na talerzach układamy makaron a na nim układamy szparagi, połówki pomidorków koktajlowych i listki bazylii.
    Przygotowujemy dresing mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji oliwę, miód,
    krem balsamiczny oraz sól. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
    Na wierzch ścieramy skórkę z sparzonej, niewoskowanej cytryny.

     
  • Reply
    Sandra Siebert
    25/04/2016 at 20:46

    Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami

    Przedstawiam moją propozycję na pyszne, rozgrzewające i sycące danie obiadowe,
    które przygotujemy w 20 minut. Kremowy sos z słodkawą cebulą,
    wyrazista kiełbasą i chrupiącymi orzechami zestawiony z zielonym
    brokułem stanowi bardzo sycące danie, idealne na jesienny obiad.

    Składniki:
    500g makaronu penne/świderki
    250-300gwędzonego boczku lub kiełbasy
    2 średnie cebule
    brokuł
    250g serka mascarpone lub 300ml słodkiej śmietanki 12%
    ½ szklanki orzechów włoskich
    sól,
    czarny pieprz, płatki papryki
    listki bazylii

    Sposób przygotowania:
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    Brokuła myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy na pół-twardo w
    osolonym wrzątku.
    Boczek/kiełbasę kroimy w niewielka kostkę i przesmażamy na patelni aż wytopi
    większą część tłuszczu. Cebule siekamy w kostkę i dodajemy do
    boczku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy serek mascarpone lub
    opcjonalnie słodką śmietankę i doprawiamy do smaku solą, świeżo
    mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
    Makaron mieszamy z brokułem i kremowym sosom z boczkiem. Całość
    posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami papryki i
    bazylią.

     
  • Reply
    Sandra Siebert
    25/04/2016 at 20:44

    Makaron z truskawkami, fetą i bazylią

    Mój mąż nie lubi obiadów na słodko, więc rzadko takie robię. Ten
    jest jedynym, na jaki się skusi bez kwaszenia. Dzięki przełamaniu
    smaku truskawek bazylią oraz słoną fetą danie nie jest zbyt
    słodkie za to bardzo ciekawe w smaku.

    Składniki
    (na 4 porcje)
    400g makaronu farfalle
    500g truskawek
    2 łyżeczki miodu
    Duża garść liści bazyli
    Opakowanie sera feta

    Sposób przygotowania
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. W czasie makaron się
    gotuje myjemy truskawki i odszypułkowujemy. Połowę miksujemy z
    listkami bazyli i miodem na gładki mus. Druga połowę kroimy na 2
    lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Makaron
    wykładamy na talerze. Polewamy musem truskawkowym. Fetę kroimy w
    plastry i układamy na środku talerza. Dodajemy pokrojone truskawki.
    Dekorujemy listkiem bazylii.

     
  • Reply
    Olciag
    25/04/2016 at 15:24

    Mam bardzo bazyliowy przepis: Penne z kurczakiem, pomidorkami i pesto. Pesto zawsze robię sama z bazylii wyhodowanej na parapecie 🙂 Danie robiłam już wielokrotnie, jest sprawdzone i nawet znalazło się na moim blogu Zasmakuj.wordpress.com (żebyś nie usuwała wpisu) 🙂

    Penne z kurczakiem, pomidorkami i pesto
    Składniki:
    – 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    – 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę
    – 1 łyżka ziół prowansalskich
    – sól i pieprz do smaku
    – 150g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
    – 3-4 łyżki pesto, domowej roboty
    – 250g penne, al dente
    – sok z połówki cytryny

    Do podania:
    – starty parmezan
    – liście bazylii

    Oliwę podgrzać na patelni, wrzucić czosnek i podsmażyć. Dodać pokrojonego kurczaka i posypać przyprawami, solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Gdy kurczak będzie już gotowy, dodać pomidorki i smażyć przez około 2 minuty. Następnie wymieszać z pesto i ugotowanym penne. Dodać sok z cytryny, posypać parmezanem i przyozdobić świeżą bazylią. Podawać, najlepiej smakuje jeszcze gorące.

     
  • Reply
    Megiii
    25/04/2016 at 09:53

    Zapiekany makaron z indykiem w sosie pomidorowym z pecorino i bazylią

    Składniki :
    Penne Rigate Barilla
    cebula
    pieczarki
    pierś z indyka
    pomidorowa passata
    jogurt naturalny

    ser pecorino
    bazylia świeża
    czosnek świeży
    sól, pieprz

    Makaron podgotować w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać pokrojonego w kawałki indyka oraz przeciśnięte 2 ząbki czosnku.Następnie całość podlać passatą wymieszaną z jogurtem naturalnym. Doprawić solą, pieprzem i świeżą bazylią.W naczyniu żaroodpornym wyłożyć makaron, dodać cały farsz z patelni tak żeby zakryć makaron. Zapiec w rozgrzanym piekarniku około 25 minut w 180 stopniach. Na koniec zetrzeć ser pecoriono i przyozdobić listkami bazylii. Smacznego !

     
  • Reply
    kasia2006222
    19/04/2016 at 09:44

    Makaron ze szpinakiem, bazylią i serem feta

    Składniki:

    1 opakowanie makaronu Barilla
    3 garście świeżego szpinaku
    2 łyżeczki świeżej posiekanej bazylii
    1 ząbek czosnku
    1 opakowanie sera feta
    sól
    pieprz
    czosnek niedźwiedzi suszony
    oliwa z oliwek

    Wykonanie:

    Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy chwilkę. Do czosnku dodajemy umyty, osuszony i porozrywany na kawałki szpinak. Podsmażamy aż czosnek zmniejszy swoją objętość. Dodajemy ser feta pokruszony na drobne kawałki i podsmażamy mieszając aż ser się rozpuści. Chwilkę przed końcem dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Mieszamy dokładnie. Gdy ser się już dobrze rozpuści mieszamy go z makaronem i nakładamy na talerze! Smacznego!

     
  • Reply
    MatczyneFanaberie
    17/04/2016 at 21:56

    Makaron z klopsikami z lnem w sosie pomidorowym

    500 g mięsa mielonego z szynki

    3 łyżki lnu mielonego

    1 jajko

    2 łyżki pokrojonej świeżej natki pietruszki

    2 łyżki pokrojonego świeżego oregano

    2 łyżki pokrojonych świeżych listków bazylii

    2 puszki pokrojonych pomidorów

    sól, pieprz do smaku jeśli używasz

    Mięso mielone, len, natkę pietruszki, jajko wymieszaj i uformuj małe pulpeciki.

    W garnku zagotuj niewielką ilość wody. Gdy woda zacznie się gotować wkładaj pulpeciki. Po 2 – 3 minutach przemieszaj, aby mięso ugotowało się w całości. Najlepiej przykryj garnek podczas gotowania.

    Gdy pulpeciki będą już obgotowane wlej pomidory, dołóż oregano i bazylię.

    Doprawiałam tylko odrobiną pieprzu, ale możliwe, że będziesz potrzebować użyć też soli.

    Gotuj aż danie będzie miało odpowiednią konsystencję sosu.

    Podawaj z makaronem lub ryżem.

    Smak nadają głównie zioła więc może ich być więcej. Dzieciom zioła nie zaszkodzą, a sól już bardziej.

    Mielony len okazał się wspaniałą i zdrową alternatywą dla bułki tartej, którą zazwyczaj używałam do takich dań.

     
  • Reply
    MatczyneFanaberie
    17/04/2016 at 21:54

    Jeszcze zdjęcie 🙂

     
  • Reply
    MatczyneFanaberie
    17/04/2016 at 21:53

    Dorsz w pesto na makaronie dla 3 osób

    2 – 3 filety z dorsza

    150 g domowego zielonego pesto

    4 gałązki szałwii

    4 – 5 gałązek melisy cytrynowej

    3 gałązki bazylii

    Sól, pieprz

    Umytą i osuszoną rybę oprósz solą i pieprzem z dwóch stron.

    Ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pomiędzy kawałki ryby rozłóż zioła (melisę, szałwię, bazylię).

    Na rybę nałóż 3/4 pesto.

    Przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 10-15 minut.

    Podczas pieczenia ryby ugotuj makaron.

    Makaron wymieszaj z pozostałym pesto i wyłóż na wierzch rybę.

    Udekoruj ziołami.

     
  • Reply
    Beata Pietrus
    17/04/2016 at 14:18

    Moja ulubiona lasagne

    Składniki:
    1 opakowanie makaronu Lasagne Barilla
    1 kg wieprzowego mięsa mielonego
    2 puszki pomidorów w kawałkach
    100 g koncentratu pomidorowego
    4 ząbki czosnku
    2 duże cebule
    4 marchewki
    pół selera
    2 opakowania mrożonego szpinaku (łącznie ok. 900 g)
    200 g żółtego sera, np. edamskiego
    100 ml oleju
    100 g masła
    łyżka mąki
    2 łyżeczki cukru
    pieprz
    sól
    oregano
    tymianek
    bazylia
    Przygotowanie:
    2 ząbki czosnku drobno kroimy, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem, lekko podsmażamy, dodajemy szpinak, doprawiamy solą
    i pieprzem, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę mąki.
    Kroimy
    2 cebule i 2 ząbki czosnku. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy mięso.
    Na tarce ucieramy marchewki i selera. Dodajemy do mięsa.
    Cały czas
    mieszając dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy
    cukrem, solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i bazylią.
    Trzymamy na ogniu aż część wody nie odparuje.
    Makaron Lasagne obgotowujemy przez ok. 2 minuty. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę makaronu i mięsnego sosu.
    Jako ostatnią nakładamy warstwę szpinakową i całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy przez 30 minut w piekarniku
    rozgrzanym do 180 stopni. 🙂

     
  • Reply
    Beata Pietrus
    17/04/2016 at 14:17

    Moja ulubiona lasagne

    Składniki:
    1 opakowanie makaronu Lasagne Barilla
    1 kg wieprzowego mięsa mielonego
    2 puszki pomidorów w kawałkach
    100 g koncentratu pomidorowego
    4 ząbki czosnku
    2 duże cebule
    4 marchewki
    pół selera
    2 opakowania mrożonego szpinaku (łącznie ok. 900 g)
    200 g żółtego sera, np. edamskiego
    100 ml oleju
    100 g masła
    łyżka mąki
    2 łyżeczki cukru
    pieprz
    sól
    oregano
    tymianek
    bazylia
    Przygotowanie:
    2 ząbki czosnku drobno kroimy, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem, lekko podsmażamy, dodajemy szpinak, doprawiamy solą
    i pieprzem, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę mąki.
    Kroimy 2 cebule i 2 ząbki czosnku. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy mięso. Na tarce ucieramy marchewki i selera. Dodajemy do mięsa.
    Cały czas mieszając dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i bazylią.
    Trzymamy na ogniu aż część wody nie odparuje.
    Makaron Lasagne obgotowujemy przez ok. 2 minuty. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę makaronu i mięsnego sosu.
    Jako ostatnią nakładamy warstwę szpinakową i całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy przez 30 minut w piekarniku
    rozgrzanym do 180 stopni.

     
  • Reply
    Nyatta
    16/04/2016 at 15:24

    A oto mój przepis na prostą choć pyszną sałatkę makaronową:

    -2 szkl. makaronu Mezze Penne Tricolore ugotowanego al dente
    -opakowanie mini kuleczek mozzarelli
    -kilkanaście pomidorów koktajlowych pociętych na połówki
    -garść czarnych oliwek
    -sos bazyliowy: pęczek listków bazylii blenduję z 3 łyżkami oleju (nie oliwy!) z oliwek, łyżką wody, ząbkiem czosnku, doprawiam pieprzem i solą

    wszystkie składniki mieszkam dokładnie ze sobą, na koniec skrapiam sałatkę sokiem z cytryny. bon apetit 🙂

     
  • Reply
    Laura Bugajska
    15/04/2016 at 09:19

    Zdjęcie, które wcześniej jakoś nie zostało uwzględnione 🙁

     
  • Reply
    Laura Bugajska
    15/04/2016 at 09:18

    Mój przepis na spaghetti carbonara <3
    Zawsze zaczynam najpierw od wstawienia wody na makaron, gdyż nienawidzę tego oczekiwania kiedy sos już gotowy- zwłaszcza, że wybieram zdrowy pełnoziarnisty makaron, który długo się gotuje.
    Teraz sos: żaden ze mnie specjalista ale narzeczony wsuwa aż mu się uszy trzęsą 😉
    Po pierwsze kroję i podsmażam na patelni dobrej jakości wędzony boczek. Gdy się zarumieni na ten wytopiony tłuszczyk wrzucam cebule i duuużo czosnku 🙂
    W osobnej miseczce mieszam dwa żółtka ze śmietaną 30%. Dodaje do miseczki rozmaryn, który ubóstwiam i trochę bazylii 🙂
    Zawartość miseczki wlewam na patelnię i zmniejszam gaz. Po chwili dodaję resztę śmietany, sól, pieprz i co kto lubi do smaku.
    Na koniec boczek i mieszamy na lekkim ogniu ok 5 minut.
    Przepis łatwy, szybki i przyjemny a ile satysfakcji z jedzenia 😀
    Dodaję zdjątko 😉

     
  • Reply
    Kasia
    14/04/2016 at 16:25

    W malakserze rozdrabniam umytą bazylię, dwa żabki czosnku, 3 łyżki uprażonego słonecznika, łyżkę startego sera Pecorino i tyle samo Parmezanu, dodaje szczyptę soli, zmielony kolorowy pieprz, dolewam oliwę z oliwek i miksuje do uzyskania konsystencji pesto. Makaron spaghetti gotuje al dente. Na patelnie wrzucam pesto i zaraz za nim makaron, chwile podsmażam, dodaje odrobine śmietany kremówki i gotowe 🙂

     
    • Reply
      Kasia
      14/04/2016 at 16:26

      Nie żabki tylko ząbki, autokorekta 🙂

       
  • Reply
    Kasia Najder
    14/04/2016 at 16:20

    Moj przepis na ulubiony makaron. Zimny makaron kokardki lub pocięte tagiatelle łączę z pokrojonymi suszonymi pomidorami (w oleju), 2 pokrojonymi w kostkę mozzarellami w zalewie, dodaję świeżej bazylii i zalewam olejem z suszonych pomidorów (Opcjonalnie sól) i gotowe!

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top