Ten przepis przysłała mi Dominika na konkurs makaronowy, jednak jej wersja była bez kurczaka 🙂 Obiecałam, że wypróbuję i tak też się stało. Powiem jedno: PYCHA! 🙂 Teraz, w okresie, kiedy cukinii jest w bród, możemy pozwolić sobie na takie szaleństwo! Dodatkowo to przepis z tej serii, gdzie proporcje składników możemy modyfikować według własnych upodobań.
Składniki
– pierś z kurczaka
– cukinia
– pesto – zobacz jak zrobić pesto
– oliwa z oliwek
– chili
– 330 ml śmietanki 30%
– sól i pieprz do smaku
– makaron
– bazylia do dekoracji
Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmażamy na oliwie, a następnie przekładamy go z patelni do innego naczynia. Następnie smażymy cukinię pokrojoną w kostkę, przykrywamy ją i lekko podduszamy, po czym dodajemy na patelnie kurczaka (Dominika miażdżyła cukinię, jednak ja chciałam, aby pozostała w wyczuwalnych, twardszych kawałkach). Całość zalewamy śmietanką i dodajemy do niej pesto i chili. Gotujemy do momentu, aż śmietanka zgęstnieje. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy do makaronu i ozdabiamy bazylią.
2 komentarze
kasia
26/06/2018 at 07:55Świetny przepis.
Kasia Nowakowska
26/06/2018 at 19:46Dziękuję 🙂