Za surową papryką nie przepadam, ale za pieczoną czy grillowaną, owszem. Lubię szczególnie ten słodkawy smak, jaki wydobywa się z papryki po jej podgrzaniu. Do sałatek jest idealna.
Składniki
– jedna pierś z kurczaka
– żółta papryka
– 2 garście rukoli
– mała cebula
– 2 łodygi selera naciowego
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek
– sos balsamico do polania sałatki
Kurczaka kroimy w paski i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Paprykę oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i dodajemy do kurczaka. Seler naciowy kroimy w kawałki, cebulę w pióra i wkładamy do całości. Zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek oraz sól i pieprz do smaku (na oko). Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut.
Następnie na talerzu wykładamy rukolę, a na nią kładziemy upieczone składniki. Ja przed podaniem, pokroiłam kurczaka i paprykę na drobniejsze kawałki. Zalewamy sosem balsamico. Smacznego!

1 komentarz
Bimbi
19/01/2021 at 15:03No i jak niby w 20 minut ma się ta pierś zrobić w tych 180 stopniach?