Obiady/ Sałatki

Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym

Za surową papryką nie przepadam, ale za pieczoną czy grillowaną, owszem. Lubię szczególnie ten słodkawy smak, jaki wydobywa się z papryki po jej podgrzaniu. Do sałatek jest idealna.

Składniki

– jedna pierś z kurczaka

– żółta papryka

– 2 garście rukoli

– mała cebula

– 2 łodygi selera naciowego

– 2 ząbki czosnku

– sól i pieprz

– oliwa z oliwek

– sos balsamico do polania sałatki

Kurczaka kroimy w paski i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Paprykę oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i dodajemy do kurczaka. Seler naciowy kroimy w kawałki, cebulę w pióra i wkładamy do całości. Zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek oraz sól i pieprz do smaku (na oko). Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut.

Następnie na talerzu wykładamy rukolę, a na nią kładziemy upieczone składniki. Ja  przed podaniem, pokroiłam kurczaka i paprykę na drobniejsze kawałki. Zalewamy sosem balsamico. Smacznego!

sałatka_kurczak_rukola_papryka_2

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Bimbi
    19/01/2021 at 15:03

    No i jak niby w 20 minut ma się ta pierś zrobić w tych 180 stopniach?

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top