Zupa krem z selera i pomidorów smakuje doskonale z kleksem śmietany i grzankami. Możecie podawać ją również z groszkiem ptysiowym , makaronem czy po prostu bez dodatku pieczywa, np. z pestkami dyni. Ta zupa z selera i pomidora jest bardzo sycąca, a ma niewiele kalorii. Bowiem w zupie znajdują się wyżej wymienione warzywa oraz bulion. Jest to przepis na szybki, awaryjny obiad, który zrobicie w około 40 minut. Jeżeli ten krem przypadnie Wam do gustu, sięgnijcie po kolejne przepisy na kremy z pomidorów, podaję je niżej 🙂 Smacznego!
Inne zupy krem z pomidorami:
Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów
Przepis na zupę krem z selera i pomidorów
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g obranego selera
- 500 g pomidorów
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- około 1,5- 2 l bulionu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- papryka słodka lub ostra do smaku
- sól i pieprz do smaku
- śmietana/grzanki/pestki dyni do podania
Przepis
Seler obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pomidory kroimy w ósemki. Cebule kroimy w pióra, a czosnek siekamy. Na maśle podsmażamy czosnek i cebulę do zeszklenia. Przekładamy do garnka.
Następnie do garnka dodajemy seler oraz pomidory. Zalewamy ciepłym bulionem. Bulionu powinno być na wysokość około 1 cm więcej niż warzyw. Całość gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, aż seler zmięknie.
Następnie całość blendujemy i doprawiamy do smaku gałką, chili, paprykami, solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - najlepiej kleksem śmietany i grzankami.
Porady
Jeżeli krem wydaje się za gęsty, dodajcie odrobinę bulionu. Jeżeli jest zbyt rzadki, dodajcie świeżego pomidora.
0 komentarzy