Na szybko/ Obiady/ Zupy/ Zupy krem

Zupa krem z selera i pomidorów

Zupa krem z selera i pomidorów smakuje doskonale z kleksem śmietany i grzankami. Możecie podawać ją również z groszkiem ptysiowym , makaronem czy po prostu bez dodatku pieczywa, np. z pestkami dyni. Ta zupa z selera i pomidora jest bardzo sycąca, a ma niewiele kalorii. Bowiem w zupie znajdują się wyżej wymienione warzywa oraz bulion. Jest to przepis na szybki, awaryjny obiad, który zrobicie w około 40 minut. Jeżeli ten krem przypadnie Wam do gustu, sięgnijcie po kolejne przepisy na kremy z pomidorów, podaję je niżej 🙂 Smacznego!

Inne zupy krem z pomidorami:

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów

Przepis na zupę krem z selera i pomidorów

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 500 g obranego selera
  • 500 g pomidorów
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • około 1,5- 2 l bulionu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • papryka słodka lub ostra do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana/grzanki/pestki dyni do podania

Przepis

1

Seler obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pomidory kroimy w ósemki. Cebule kroimy w pióra, a czosnek siekamy. Na maśle podsmażamy czosnek i cebulę do zeszklenia. Przekładamy do garnka.

2

Następnie do garnka dodajemy seler oraz pomidory. Zalewamy ciepłym bulionem. Bulionu powinno być na wysokość około 1 cm więcej niż warzyw. Całość gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, aż seler zmięknie.

3

Następnie całość blendujemy i doprawiamy do smaku gałką, chili, paprykami, solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - najlepiej kleksem śmietany i grzankami.

Porady

Jeżeli krem wydaje się za gęsty, dodajcie odrobinę bulionu. Jeżeli jest zbyt rzadki, dodajcie świeżego pomidora.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top